Το επί κοντώ & “Η Μαύρη τουλίπα”

Κατσίκας Φώτης του Σταματίου,                                                          Θεσσαλονίκη  21-6-1999

Ε.Ε.Π. / Τ.Ε.Φ.Α.Α. /  Α.Π. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Προπονητής  Άλματος Επί κοντώ

Τηλ. / Φαξ :  031 – 424.949

E-mail :    fotkatsi@phed.auth.gr

Προς
Τον   Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Γραφείο Ανάπτυξης & Υψηλού Αθλητισμού
ΑΘΗΝΑ

Διάβασα  στον αθλητικό τύπο στις 23/2/99 (Ω.Γ.Σ.) μια πολύ πετυχημένη επισήμανση – τοποθέτηση, που αφορά στο μέλλον του Άλματος Επί κοντώ στη χώρα μας. Το σχόλιο είχε  τίτλο:

 ΟΙ  ΔΕΚΑΘΛΗΤΕΣ     ΤΑ  ΣΚΗΠΤΡΑ    ΣΤΟ ΚΟΝΤΩ  !

”  ..    Αν δεν γίνει κάτι σοβαρό στο κοντώ από τον ΣΕΓΑΣ
τότε οι δεκαθλητές είναι σίγουρο ότι θα πάρουν τα .. σκήπτρα .  “

Με την επιστολή μου αυτή, θέλω να βοηθήσω και εγώ τους υπεύθυνους του ΣΕΓΑΣ να δουν προς
τη σωστή κατεύθυνση και λίγο πιο μακριά, τουλάχιστον μέχρι το 2004.

Όλους εμάς, που αγαπάμε τον κλασικό αθλητισμό και ασχολούμαστε μ΄ αυτόν, δεν μας φτάνει  ο ρόλος του Καλού Οικοδεσπότη στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ το 2004. Θέλουμε να έχουμε και την ανάλογη αγωνιστική παρουσία με τους αθλητές μας να αγωνίζονται και να διεκδικούν μετάλλια σε όλα τα αγωνίσματα. Θέλουμε να  “επανδρώσουμε” όλα τα αγωνίσματα του στίβου με το καλύτερο έμψυχο υλικό. Απαιτούμε η προσπάθειά αυτή να στραφεί προς όλα τα αγωνίσματα με τον ίδιο ζήλο!!!. Δεν μας αρέσει η ιδέα της προχειρότητας και της τυχαίας εμφάνισης των “ταλέντων” σε ορισμένα αγωνίσματα μόνον.

Κύριοι του ΣΕΓΑΣ,     δημιουργήστε    Θερμοκήπια   !!!!

Είναι πολύ εύκολο για τη χώρα μας να μαζέψουμε ένα μπουκέτο από παπαρούνες και μαργαρίτες που φυτρώνουν και μεγαλώνουν μόνα τους, σε οποιοδήποτε από τα απέραντα λιβάδια της χώρας μας…..

Υπάρχουν όμως και  “λουλούδια” όπως π.χ. η μαύρη Τουλίπα, που δυστυχώς δεν μπορούμε να τα βρούμε στα λιβάδια μας. Τα Σπάνια αυτά λουλούδια μπορεί να τα έχει μόνον όποιος τα αγαπήσει, τα θελήσει πραγματικά και τα  καλλιεργήσει με περισσή φροντίδα και στοργή, μέσα στο Θερμοκήπιό του !!

Το 2004 θα γίνει διαγωνισμός λουλουδιών στον δικό μας κήπο, στην ΑΘΗΝΑ. Όλοι θα φέρουν τα λουλούδια που φύτρωσαν ή που  μόχθησαν να καλλιεργήσουν και να μεγαλώσουν στη χώρα τους και θα τα αντιπαρατάξουν για σύγκριση με όλα τα λουλούδια του κόσμου. Μακάρι οι δικές μας παπαρούνες να είναι οι καλύτερες, μακάρι τα δικά μας γαρύφαλλα να είναι τα πιο λαμπρά, μακάρι τα δικά μας τριαντάφυλλα να έχουν τα καλύτερα χρώματα. Όταν όμως θα έρθει η ώρα της Μαύρης τουλίπας, εμείς και πάλι θα ψάχνουμε στα λιβάδια μήπως σταθούμε τυχεροί και ανάμεσα στις παπαρούνες  φύτρωσε και μεγάλωσε και καμιά τουλίπα μόνη της.

Όχι κύριοι, ούτε παλιότερα ούτε στην εποχή μας φυτρώνουν μόνες τους οι τουλίπες. Αν θέλουμε σαν ΕΛΛΑΔΑ να παρουσιάσουμε ένα ωραίο σύνολο από λουλούδια στον Παγκόσμιο διαγωνισμό λουλουδιών της ΑΘΗΝΑΣ το 2004, θα πρέπει να δημιουργήσετε θερμοκήπια, μέσα στα οποία να καλλιεργήσετε και τα “σπάνια λουλούδια”  που δυστυχώς δεν μπορούν να φυτρώσουν και να μεγαλώσουν μόνα τους.

ΤΟ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ.

Ένα από τα αγωνίσματα που χρειάζεται ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ είναι και το ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ.  Η εμφάνιση του παγκόσμιου πρωταθλητή του επί κοντώ δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση τυχαία ή κάτω από ευτυχείς συγκυρίες. Χρειάζεται μελέτη, προγραμματισμός, σωστή επιλογή, επίπονη και μακρόχρονη δουλειά, ξεχωριστά όργανα και εγκαταστάσεις και  συντονισμό πολλών  ανθρώπων με ξεχωριστές γνώσεις και εμπειρίες.

Ίσως η ιδιομορφία του αγωνίσματος να μας υποχρεώνει να το εντάξουμε στα ειδικά αγωνίσματα, για τα οποία η Πολιτεία πρέπει να πάρει κάποιες δυναμικές αποφάσεις ειδικότερα τώρα, όσο είναι νωρίς, ενόψει του 2004. Το αγώνισμα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και το σωματότυπο του Έλληνα. Έχουμε να παρουσιάσουμε μεγάλα ονόματα στο παγκόσμιο στερέωμα του άλματος επί κοντώ όπως Χρήστος. Παπανικολάου, Γιώργος Ρουμπάνης κ.α.

Το ότι έχουμε απομακρυνθεί από την κορυφή του αγωνίσματος οφείλεται καθαρά και μόνο στην αδιαφορία της πολιτείας και ειδικότερα του ΣΕΓΑΣ, για το άλμα επί κοντώ – και γενικότερα για τα δύσκολα. Δυστυχώς το άλμα επί κοντώ δεν είναι από τα αγωνίσματα που τα ταλέντα γεννιούνται και εμφανίζονται μόνα τους. Ο πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ είναι η Μαύρη τουλίπα που θα φυτρώσει και θα μεγαλώσει μόνο στα θερμοκήπια εκείνων που θα την αγαπήσουν, θα την θελήσουν , θα “σπείρουν τους σπόρους” της, θα κοπιάσουν  και γενικά θα βάλουν “στόχο της ζωής τους” να την αποκτήσουν.

 Κύριοι του ΣΕΓΑΣ,

αν θέλουμε οι Μαύρες τουλίπες να κοσμούν τον κήπο μας το 2004, θα πρέπει να το επιδιώξουμε. Να το προγραμματίσουμε και να αφοσιωθούμε με αγάπη στο στόχο μας. Δεν φτάνουν τα μεγάλα λόγια.

Πρέπει να ρίξουμε παντού το σπόρο μας, και στη συνέχεια να ψάξουμε να βρούμε το μέρος όπου φύτρωσε. Πρέπει να τη σκαλίσουμε !!, να την ποτίσουμε !!, να τη φυλάξουμε για να τη δούμε κάποτε πανέμορφη να μεγαλώνει.  Αφού κάνουμε όλα αυτά, ακόμη και αν δεν σταθούμε τυχεροί στο αποτέλεσμα και δεν είναι η δική μας η καλύτερη του Κόσμου . θα είμαστε και εμείς νικητεσ.

Σε πολλά θερμοκήπια προσπαθούν, να καλλιεργήσουν τη Μαύρη τουλίπα χωρίς να  το καταφέρουν….  Στις περιπτώσεις αυτές κανείς δεν έχει το δικαίωμα  να τους πει ότι απέτυχαν.  Κανείς δεν έχει το δικαίωμα  να αγνοήσει τις προθέσεις τους, την προσπάθειά τους και να τους κατηγορήσει τουλάχιστον για αδιαφορία. Εξάλλου σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς  μία τουλίπα θα είναι η καλύτερη, ΕΝΑΣ επικοντιστής θα είναι ο νικητής.

Όμως όλοι όσοι προσπάθησαν θα έχουν τη συνείδησή τους ήσυχη και καθαρή, για όλους αυτούς θα υπάρχει η αίγλη της προσπάθειας, για όλους αυτούς θα υπάρχει η συμμετοχή με ό,τι καλύτερο κατάφεραν και  τελικά ,,,,,,,    αυτό μετράει.

Με τον αγώνα μας και τον ιδρώτα μας θα έχουμε πείσει όλον τον κόσμο πως ξέρουμε ότι: “Οι Μαύρες τουλίπες δεν φυτρώνουν ούτε μεγαλώνουν μόνες τους ανάμεσα στις παπαρούνες”.  Τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε, ότι μοχθήσαμε ότι νοιαστήκαμε και δεν το αφήσαμε στην τύχη. Τότε και μόνον τότε, θα δικαιούμαστε να σταθούμε και εμείς στο χώρο των απονομών, στο χώρο που θα είναι στραμμένοι οι προβολείς και οι κάμερες όλου του κόσμου στην Αθηνα του 2004.

Με Τιμή
Κατσίκας   Φώτης
Θεσσαλονίκη  21-6-1999