ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

Προς

Γ.Γ. ΣΕΓΑΣ κ. Σεβαστή Βασίλειο.

Παρακαλώ να προωθηθεί στις  αρμόδιες επιτροπές.

               Επειδή κατά τη διάρκεια των αγώνων της Εθνικής ομάδος παίδων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν,  προέκυψαν συγκεκριμένες διαφορετικές απόψεις μεταξύ των προπονητών και του Εθνικού προπονητή, οι οποίες δεν λύθηκαν ακόμη και όταν διαβάσαμε λέξη-λέξη τον κανονισμό! παρακαλώ την αρμόδια επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, την αρμόδια επιτροπή των Κριτών Στίβου αλλά και τους Εθνικούς προπονητές (κ. Ευαγγελόπουλο, κ. Κουτσιώρα και κ. Κουτσοφλίνη), που συνοδεύουν τις αποστολές, αφού μελετήσουν τα συγκεκριμένα άρθρα των κανονισμών και καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, να κοινοποιήσουν τις ορθές απαντήσεις σε προπονητές και αθλητές των Εθνικών ομάδων (και όχι μόνον).

               Η παρέμβαση του ΣΕΓΑΣ είναι επιβεβλημένη διότι στην κουβέντα συμμετείχαν προπονητές και αθλητές που έφυγαν (κατά τη γνώμη μου) με λανθασμένες εντυπώσεις γύρω από τα συγκεκριμένα άρθρα.

Η ερώτηση είναι το πότε ένας αθλητής είναι άκυρος.

               Πιθανά το λάθος να είναι δικό μου! αλλά παρακαλώ να το συζητήσουμε για να φτάσουμε σε σωστά συμπεράσματα ώστε να μπορούμε -ως γνώστες των κανονισμών- να προστατέψουμε τα δικαιώματα των αθλητών που συνοδεύουμε σε μεγάλους αγώνες και όχι μόνον.

Οι κανονισμοί δεν επιδέχονται υποκειμενικές απόψεις, είναι σαφείς και η κάθε λέξη έχει το νόημά της.

 

1) Στο άλμα επί κοντώ:  Εάν το κοντάρι ή μέρος του σώματος του αθλητή (π.χ. χέρι), περάσουν το κάθετο επίπεδο που ορίζεται από το πίσω άκρο της βαλβίδας αλλά δεν ακουμπήσουν ούτε στο έδαφος ούτε στο στρώμα ο αθλητής θα είναι άκυρος ή όχι;

§ 183, 2β σελίδα 238 (2012-2013 ΣΕΓΑΣ) ή § 183, 2b σελίδα 192 (204-2015 IAAF).

2) Επίσης στο άλμα σε ύψος: Εάν ο αθλητής περάσει μπροστά από το στρώμα χωρίς να ακουμπήσει το έδαφος ή το στρώμα πέρα από το κάθετο επίπεδο που ορίζεται από το πλησιέστερο άκρο του πήχη, είτε ανάμεσα στους στυλοβάτες είτε έξω από αυτούς αλλά, π.χ. το χέρι του περάσει το κάθετο επίπεδο που ορίζεται από το πλησιέστερο άκρο του πήχη, είτε ανάμεσα στους στυλοβάτες είτε έξω από αυτούς, … θα είναι ο αθλητής άκυρος; § 182, 2β σελίδα 235 (2012-2013 ΣΕΓΑΣ) ή § 182, 2b σελίδα 190 (204-2015 IAAF).

3. Επίσης στα οριζόντια άλματα: Εάν ο αθλητής μετά την κανονική προσγείωση, πατήσει  το τοίχωμα του σκάμματος ή το έδαφος έξω από αυτό, μακρύτερα από το ίχνος προσγείωσης (ως προς τη γραμμή απογείωσης) και μετά γυρίσει και περπατήσει πίσω στο σκάμμα το άλμα θα μετρηθεί ή όχι; (είναι έγκυρο ή άκυρο);

 Η ερώτηση είναι: έχει εγκαταλείψει το σκάμμα κανονικά, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κανονισμός;

 § 185, 2 σελίδα 247 (2012-2013 ΣΕΓΑΣ) ή § 185, 2 σελίδα 200 (204-2015 IAAF).

 

Παρακαλώ να έχω την απάντηση των υπευθύνων οργάνων τόσο για τη δική μου ενημέρωση  όσο και για την ενημέρωση των αθλητών και προπονητών όλης της Ελλάδος.

Θεσσαλονίκη 5.6.14

Με τιμή

Κατσίκας Φώτιος

Προπονητής&  Κριτής στίβου

print

Written by