Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΜΠΑΡΑΖ» ΣΤΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑΤΑ

Βρεθήκαμε μάρτυρες σε αρκετές περιπτώσεις ισοπαλίας -στην πρώτη θέση- του άλματος επί κοντώ , όπου ενώ δεν έχει καθοριστεί τίποτε εκ των προτέρων και όλοι οι εμπλεκόμενοι ή -τουλάχιστον ένας εξ αυτών- θέλουν να κάνουν  μπαράζ, για τον Α ή Β λόγο, τελικά δεν τους το επιτρέπουν οι κριτές π.χ. (Γάτσιος Θωμάς με Τζήλιο Μάκη, Πόλακ  Έλεν με Στεφανίδη Γεωργία), κ.α.! (Στη φωτο Πόλακ με Θεοδωρίδου).

Ο σκοπός του παρόντος σημειώματος δεν είναι να ψέξουμε τους υπευθύνους για ό,τι έγινε, (γιαυτό και δεν αναφέρουμε το «πού»), αλλά είναι  να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι εκάστοτε Κριτές.

1)      Εφόσον έστω και ένας αθλητής θέλει να προχωρήσει στη λύση της ισοπαλίας (και δεν έχει οριστεί αλλιώς …) τότε το μπαράζ πρέπει να γίνει, εκτός και αν …

Ας το κάνουμε απλό: Εφόσον είναι δύο οι εμπλεκόμενοι στην ισοπαλία για την πρώτη θέση και ο ένας δηλώνει «παραιτούμαι δεν με ενδιαφέρει η πρωτιά» είτε επειδή θέλει να φύγει  …. είτε για τον οποιοδήποτε άλλο λόγο, τότε γίνεται το μπέρδεμα.

Τι πρέπει να κάνει ο Έφορος;

Α) Ανακηρύσσει νικητή αυτόν που θέλει να συνεχίσει, και σταματάει ο αγώνας;

Β) Ανακηρύσσει και τους δύο νικητές και σταματάει τον αγώνα (γιατί βιάζονται να φύγουν) ή …;

Γ) Εφόσον ο πρώτος δηλώνει ότι «εγώ δεν πηδάω». Εάν αυτός που θέλει να συνεχίσει το Μπαράζ, πηδάει δεύτερος, τον επιτρέπει να κάνει την προσπάθειά του ή τον ανακηρύσσει νικητή και φεύγουν;

Δ) Εάν αυτός που θέλει να συνεχίσει, πηδάει πρώτος, τον επιτρέπει να κάνει την προσπάθειά του ή αρκείται στη δήλωση του δεύτερου ότι «εγώ δεν πηδάω» και σταματάει τον αγώνα ανακηρύσσοντας τον πρώτο νικητή;

……

Πολλές είναι οι περιπτώσεις, αλλά πολλές  και οι απόψεις των Κριτών!

Για να μη το κουράζω,
η δική μου άποψη είναι:

Ακόμη και όταν ο ένας αθλητής πει «εγώ δεν πηδάω άλλο», ο Έφορος θα πρέπει να δώσει στον άλλον αθλητή το δικαίωμα (εφόσον το επιθυμεί) να κάνει την προσπάθειά του (ίσως για να πετύχει ένα νέο ρεκόρ) και μετά να τον ανακηρύξει και νικητή (με την επίδοση του μπαράζ αν το περάσει, ή με την επίδοση της ισοβαθμίας εάν δεν το περάσει).

(Αν υπάρχει αντίθετη άποψη από κάποιον Κριτή, ή υπεύθυνο του ΣΕΓΑΣ …  να το συζητήσουμε για να καταλήξουμε κάπου).
Βέβαια αν είναι να το συζητήσουμε όσο συζητήσαμε και τις διάφορες προτάσεις που κάναμε προς τον ΣΕΓΑΣ (Π.Χ. τελευταία για τη βαθμολόγηση όσων περνούν στον Τελικό και εκεί κάνουν άκυρα …) τότε ας το συζητήσουμε μόνο με τους Κριτές που είναι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

print

Written by