ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Κύριε Χρήστο Βαρουτάκη
καλημέρα,

Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τους Κριτές του Κλασικού αθλητισμού.
1. Χωρίς την παρουσία των Κρίτων, δεν υπάρχει αθλητισμός.
2. Χωρίς την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων … επίσης δεν υπάρχει αθλητισμός.
3. Το συναίσθημα, που μας καταλαμβάνει μετά από την όποια αποτυχία του αθλητή, θα πρέπει να μένει σπίτι μας. Εάν παρασυρθούμε στο «κρίμα είναι … αφού το έχει το ύψος ή την επίδοση» και χαριστούμε σε κάποιον, αυτόματα αδικούμε όλους τους άλλους αθλητές.
4. Η μόνη σωστή κρίση είναι η πιστή τήρηση των κανονισμών.
5. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μιλάμε για τα ανθρώπινα λάθη, ποιος είναι αυτός πουδεν κάνει λάθη; Γιαυτό και ο κανονισμός επιτρέπει στον κριτή να αναθεωρήσει την κρίση του αν έκανε λάθος όταν γίνεται παραδεκτό από τους ιδίους (εκτός αν είναι πολύ αργά για να διορθωθούν …).
6. Μιλάμε για την ανευθυνότητα κάποιων Κριτών την ώρα του λειτουργήματος των.

Θελετε μερικά παραδείγματα;
Θα αναφέρω μερικά, τα οποία θα είναι συγχρόνως και προτάσεις, τις οποίες είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον εσείς θα μελετήσετε γιατί ξέρω το πόσο αγαπάτε αυτό που κάνετε (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Κρίτων).
Π.χ.
Α) Να μην επιτρέπεται η χρήση των κινητών και στους κριτές την ώρα της κρίσης των. Βλέπουμε Εφόρους, Γραμματείς, κριτές τοποθέτησης στυλοβατών και του πήχη … να μιλούν στο κινητό την ώρα που η γραμματεία φωνάζει τους στυλοβάτες με αποτέλεσμα … Η περίπτωση της δικαιολογημένης 4ης προσπάθειας που δώθηκε στον αθλητή Χρυσανθόπουλο (ζήτησε στυλοβάτες 80 και αυτοί παρέμεναν στο 60 που ζήτησε ο προηγούμενος αθλητής). Το παράδειγμα το προσωποποιώ επίτηδες για να αφαιρέσω την καραμέλα από τους «μη γνωρίζοντες» που από την ημιμάθεια τους κάνουν παραλληλισμό των 4ων προσπαθειών που δώθηκαν στους άνδρες και στις γυναίκες, στους κορυφαίους του άλματος επι κοντώ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλειστού στίβου 2020.
Β) Να μην υπάρχουν «τουρίστες» κριτές γύρω από τη γραμματεία που με την κουβέντα τους αποσυντονίζουν τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της γραμματείας.
Υπ´αρχουν και άλλες … αλλά δεν είναι της παρούσης στιγμής.
7. Η ιδιότητα του Κριτή είναι λειτούργημα και υπεράνω προσωπικών προτιμήσεων και θαυμασμού. Δεν μπορεί ο κριτής να μην τολμάει να εφαρμόσει το δίκαιο … Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις, που όμως δεν θα ήθελα να αναφέρω δημόσια!
8. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο κανονισμός δίνει την εξουσία στον επικεφαλής κριτή ή τον ´Εφορο να αποφασίσει. Ε! σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αυτή που συζητάμε, θα πρέπει να είμαστε Σοβαροί.
Δεν μπορεί να μη γίνεται δεκτή η ένσταση που υπέβαλε ο ενδιαφερόμενος σύλλογος (ΓΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ) με δικαιολογίες που δεν στέκουν! Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε (η ελλανοδικος επιτροπή και ο έφορος) λέγοντας ότι η 3η προσπάθεια ήταν επανάληψη της 2ης προσπάθειας αφου δεν έγινε καμία κουβέντα σχετική με τις προσπάθειες (φαίνεται από το βίντεο) πριν από την ολοκλήρωση της 3ης αποτυχημένης προσπάθειας.
9. Δεν υπήρχε άλλη προσπάθεια, αυτό φαίνεται από την αντίδραση της αθλήτριας μετά την τρίτη (3) αποτυχία αλλά και από το γκρουπ των Κριτών, που μετά την 3η αποτυχημένη προσπάθεια αρχίζει να τα μαζεύει για να φύγει.
Κανένας δεν κατάλαβε ότι υπάρχει και άλλη προσπάθεια, ούτε ο παρουσιαστής της Τηλεόρασης (ο κ. Ν. Τσώνης με τόση εμεπειρία!), ούτε κανένας από την κερκίδα (προπονητές, αθλητές και λάτρεις του άλματος επι κοντώ), που όλοι μαζί συγκεντρώνουν αιώνες εμπειρίας στο αγώνισμα. … Μετά την Τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια σηκωθήκαμε όλοι να φύγουμε.
Αν, όπως ισχυρίστηκε στην (συζήτηση της ένστασης ο έφορος), η επανάληψη δώθηκε μετά τη 2η προσπάθεια γιατί δεν το έκαναν γνωστό εκείνη την ώρα για να διορθωθεί ο ηλεκτρονικός πίνακας που έλεγε 3η προσπάθεια; Αλλά και η τηλεόραση έλεγε 3η και τελευταία, όπως για 3η προσπάθεια ήξερε όλο το στάδιο.

Με τις απαράδεκτες και παιδαριώδεις δικαιολογίες (Έφορος και Ελλανόδικος επιτροπή) κάνουν μεγαλύτερο κακό. Το ένα λάθος φέρνει το άλλο και η αξιοπιστία «των κριτών» χάνεται.
Γιατί επιτρέπετε σε έναν ανεπαρκή Κριτή να προσβάλει όλους τους κριτές (είμαι και εγώ κριτής, έδωσα όρκο, ότι θα ….) και δεν το ανέχομαι.

Αυτά τα λίγα, γιατι υπάρχουν τόσα πολλά που λέγονται, γύρω από το λειτούργημα των Κριτών, όπως η κουβέντα κάποιων που θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα λέγοντας: «Με τα 10-12 ευρώ που παίρνουν τι θελεις να κάνουν»; Με τέτοια τοποθέτηση ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ τους Κριτές και υποτιμούν την προσφορά τους και θα έπρεπε οι κριτές να το ξεκαθαρίσουν.

Το ξεκαθαρίζω εγώ, εκ μέρους των Κριτών, αφού και εγώ είμαι κριτής.

Καμία αμοιβή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εθελοντική προσφορά των Κριτών στον αθλητισμό. Κανένας Κριτής δεν προσφέρεται για την αμοιβή. Και μόνον η αναφορά στα λίγα ευρώ που καθορίστηκαν, για συνδικαλιστικούς κυρίως λόγους, αδικεί τους εθελοντές που και χωρίς καμία αμοιβή πάλι εκεί θα ήταν.
Χωρίς την αγάπη των ανθρώπων αυτών για τον αθλητισμό δεν θα υπήρχαν ΚΡΙΤΕΣ.

Όμως,
Για όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά στον αθλητισμό υπάρχουν και υποχρέωσεις. Όποιος από τους εθελοντές δεν είναι έτοιμος να δώσει το 100% της προσοχής του δεν πρέπει να προσέρχεται στους αγώνες.
Ο Εθελοντισμός από μόνος του δεν φτάνει για να πούμε ότι όποιος προσφέρεται να λειτουργήσει ως Κριτής προσφέρει και στον αθλητισμό.

Θεσσαλονικη 2.3.20
Με Τιμή
Κατσίκας Φωτιος
Κριτής / προπονητής Στίβου

print

Written by