Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – Α.Σ. ΡΗΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγαπητοί μας φίλοι,

Χαιρόμαστε αφάνταστα που με τη δημιουργία του νέου μας Συλλόγου είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στέγη στα παιδιά που θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τα οφέλη του Κλασικού Αθλητισμού.

Δώσαμε στο Σύλλογό μας το όνομα  “ΡΗΓΑΣ”.

Αφενός μεν:
Για να Τιμήσουμε έναν από τους αγνούς, ταπεινούς και αφανείς «Εργάτες» του Κλασικού Αθλητισμού, τον κ. Ρήγα Ευσταθιάδη. (Στη φωτογραφία ο κ. Κατσίκας Φ. και ο κ. Ευσταθιάδης ΡΗΓΑΣ, το 2001)

Είχαμε τη χαρά και την Τιμή να γνωρίσουμε από κοντά τη φιλοσοφία και τις αρχές του κ. Ρήγα Ευσταθιάδη, γύρω από τον αθλητισμό.  Μέσα από την ήρεμη, την απλή και διακριτική συμμετοχή του στα δρώμενα του αθλητισμού, τις περισσότερες φορές, χωρίς καν να χρειαστεί να αρθρώσει λέξη, πλημμυρίζει με φως το οικοδόμημα του Αθλητισμού. Δεκάδες πτυχές του αθλητικού ιδεώδους και της  φιλοσοφίας του αθλητισμού ξεπροβάλουν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα μάτια των νεαρών αθλητών.

Η παρουσία και μόνον του κ. Ρήγα ζωντανεύει τις Αξίες και τις Αρχές του Αθλητισμού και τις εμφανίζει μπροστά στην αθλούμενη νεολαία. Αρχές που ξεπηδούν μέσα από τα παραδείγματα και από την εν γένει συμπεριφορά του. Μέσα από την κουβέντα του στην παρέα, την αντίδρασή του στον αγώνα, τον τρόπο σκέψης του, ακόμη και από το μέρος που διαλέγει να σταθεί! Πάντα πίσω, στα σκοτεινά και ήσυχα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μακριά από την οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής και ιδιοτέλειας.

Και είναι αυτή η δύναμή του, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει στα μάτια μας, αυτό που μας οδήγησε στο να διαλέξουμε το ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ “ΡΗΓΑΣ” για το Σύλλογό μας.

Ποτέ δεν στάθηκε μπροστά, ποτέ δεν πήγε προς το φως, ποτέ δεν φώναξε για να ακουστεί. Απλά κινείται ανάμεσά μας και συμμετέχει. Συμμετέχει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια. Είναι το παράδειγμά του που αναγκάζει τους προβολείς να στραφούν πάνω του, πίσω στα σκοτεινά και στα ήσυχα.
Εκεί, οι προβολείς φωτίζουν βαθύτερα, αγγίζουν τις ψυχές.
Εκεί οι ψίθυροι κολλούν στα τύμπανα.
Εκεί η συμπεριφορά και το παράδειγμα έχουν απίστευτα μεγάλη δύναμη.

Με τις αρχές αυτές και τη φιλοσοφία του κ. Ρήγα Ευσταθιάδη, συμφωνούμε απόλυτα, ταυτιζόμαστε και τις ακολουθούμε. Μέσα από αυτού του είδους τη συμπεριφορά ξεπροβάλουν τα ουσιαστικά οφέλη του Αθλητισμού, τα οποία και ευελπιστούμε να περάσουμε στην αθλούμενη νεολαία, όπως και ο κος  ΡΗΓΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ.

Αφετέρου δε,
στο πρόσωπο του κου Ρήγα Ευσταθιάδη θέλαμε να τιμήσουμε όλους τους ΑΓΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ του Κλασικού Αθλητισμού. Είναι πολλοί αυτοί οι “Αφανείς Εργάτες” του Αθλητισμού, που δε φαίνονται, δεν ακούγονται, δεν πρωταγωνιστούν (με την καθημερινή έννοια του όρου).

Τους πραγματικά Μεγάλους δε θα τους βρούμε κατ΄ ανάγκην μπροστά.
Δε θα τους καταλάβουμε από τις τυμπανοκρουσίες που θα τους συνοδεύουν.
Δε θα τους αναγνωρίσουμε από το ύψος της καρέκλας στην οποία θα κάθονται.

Γιατί οι πραγματικά Μεγάλοι, οι “Άξιοι του Αθλητισμού”, σύμφωνα με τον αείμνηστο και αγαπητό μας Δάσκαλο Βαγγέλη Παπακυριάκου* είναι:

ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

«Είναι εκείνοι που μια ζωή ολόκληρη με μια γαλήνια σιγουριά, με μια παντοτινή σεμνότητα, δυναμικότητα και ενέργεια εκφράζουνε και θα εκφράζουνε το δέος του Αθλητισμού.

Είναι εκείνοι που φέρνουν τη σφραγίδα του στέρεου και καθάριου.

Είναι εκείνοι που στήριξαν κλονισμένα ιδανικά και  πολεμούν  και μάχονται.

Είναι εκείνοι που στην υλιστική εποχή μας, δε διαβρώθηκαν δεν  παραχαράκτηκαν.

Είναι Αυτοί που προχωρούν αφήνοντας στο πέρασμά τους ένα βαθύ αυλάκι, που δείχνει τη δυνατή παρουσία τους.

Αυτοί που με τη λιτή, σοβαρή και υπεύθυνη ζωή τους μαγνήτισαν και μαγνητίζουν και άλλους.

Άνθρωποι φωτεινοί, λαμπάδες φαεινές της ζωής άλλων.

Άνθρωποι, βράχοι ακλόνητοι και αμετακίνητοι, Κάστρα πραγματικά.

Άνθρωποι που ο χρόνος δεν έχει καμιά δύναμη πάνω τους.

Και είναι Άξιοι αυτοί γιατί δεν αγαπούν τις τυμπανοκρουσίες που ξεσηκώνουν στο διάβα τους οι κενοί.

Και είναι Άξιοι αυτοί γιατί έδωσαν τους σπόρους, γιατί γαλούχησαν και στήριξαν την αθλητική ιδέα.»

Βαγγέλης Παπακυριάκου* (Μικρή τροποποίηση της αρχικής σειράς από Φ. Κατσίκα. Καμία λέξη δεν προστέθηκε η αφαιρέθηκε από το αρχικό κείμενο).

Διακατεχόμενοι από αυτού του είδους τη σκέψη και διαπνεόμενοι από τις ανάλογες αρχές και αξίες δραστηριοποιηθήκαμε στο χώρο του Αθλητισμού. Βάλαμε στόχο να αποτελέσουμε κάποτε «παραδείγματα προς μίμηση» για τους νεώτερους.

Το αν θα τα καταφέρουμε, δεν το γνωρίζουμε.

Εκείνο όμως που γνωρίζουμε και είμαστε σίγουροι γιαυτό είναι ότι:

  • Θέλαμε να προσφέρουμε και ενεργοποιηθήκαμε.
  • Θέλουμε να προβάλουμε τις αρχές και να τονίσουμε τις αξίες μέσα από τον αθλητισμό.
  • Θέλουμε τις αρχές αυτές και τις αξίες να τις προβάλουμε και να τις καταστήσουμε προσιτές κυρίως στα παιδιά μας αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους.
  • Εμείς απλά θα είμαστε εδώ, εμποτισμένοι με τις αρχές και τη Φιλοσοφία του «ΡΗΓΑ».
  • Το πόσοι και ποιοι θα «πάρουν» από αυτές τις αξίες είναι καθαρά θέμα δικό τους. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να «πάρει» από ό,τι απλόχερα μοιράζεται, αρκεί να απλώσει το χέρι του και να «πάρει» ό,τι κρίνει ότι αξίζει και ό,τι δίνει νόημα στη ζωή του.

Θεσσαλονίκη 14-3-2005
Για τον Α.Σ. ΡΗΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δρ. Κατσίκας Φώτης

print

Written by