Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ & ΟΙ 100 ΦΟΡΜΕΣ … ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΑΣ;

 

Η Φιλοσοφία του καθενός μας καθορίζει και τον τρόπο συμπεριφοράς μας και τον τρόπο εκτίμησης των διαφόρων καταστάσεων. Με άλλα λόγια το ίδιο ποτήρι (πράξη) κάποιος το βλέπει “μισοάδειο” και κάποιος άλλος  “μισογεμάτο”. Ποιός έχει δίκιο; Ποιός λειτουργεί με βάση τα πιστεύω του; ποιός επιτυγχάνει το στόχο του;

 

Τελικά …. τι πρέπει να πούμε στα παιδιά που «χτίζουν τη Φιλοσοφία τους» σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία;  Όλοι ξέρουμε ότι σε αυτήν την ηλικία «το περιβάλλον» η οικογένεια, το σχολείο και οι άνθρωποι που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους (προπονητές κ.α.) διαπλάθουν το χαρακτήρα των παιδιών.

 

Μ΄ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια

σμπάρος = ο πυροβολισμός. (Για ενέργεια που αποφέρει διπλό όφελος)

 

Η αναφορά στις 25 Φόρμες που μας χρωστάει ακόμη ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ! είναι το ερέθισμα των σκέψεων που αποτυπώνουμε στο χαρτί και όχι αυτές καθαυτές οι 25 φόρμες! Βέβαια όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω η αναφορά στο «ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ» πηγάζει από τη …. Φιλοσοφία του υπογράφοντος.

 

Σήμερα θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα την τόσο γνωστή σε εσάς, τους επισκέπτες μας, ιστορία με τις 100 φόρμες που μας χρωστούσε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  (μας έδωσε τις 75 και μας χρωστάει ακόμη 25).

 

Η αλήθεια είναι ότι «ο Κ. Βεντίκος μας» μας ταλαιπώρησε πολύ (θυμάστε τις  τόσες καταγγελίες για αθέτηση υποσχέσεως).  Κάποτε, μετά την παρέμβαση του κ. Γάκη Δημήτρη,  μας παρέπεμψε στην Puma  για να πάρουμε τις φόρμες.

Ακόμη και ο υπεύθυνος της  Puma  δεν ανταποκρίθηκε  στα συμφωνηθέντα (ημερομηνία παράδοσης, τύπωμα των στοιχείων του ΑΣ ΡΗΓΑΣ κ.α.). Κάποτε … μας έστειλε 75 φόρμες αντί των 100 που μας χρωστούσε.

Επαναλαμβάνω ότι οι 100 φόρμες ήταν μέρος της συμφωνίας μας άρα υποχρέωση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ προς τον ΑΣ ΡΗΓΑΣ και όχι δώρο.

 

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ

Για να σας βάλω … στο παιχνίδι από τώρα και να σας αναγκάσω ενώ διαβάζετε να πάρετε και θέση σας κοινοποιώ τις εξής δύο επικρατούσες απόψεις από την παραλαβή των 75 φορμών και μετά.

1)      Η μία άποψη εκφράζεται με την ερώτηση που μου υπέβαλε αγαπητός Φίλος «Έστειλες ευχαριστήριο έγγραφο για τις 75 Φόρμες;»

2)       Η δεύτερη άποψη εκφράζεται με την απάντηση που έδωσα: Όχι, αλλά έστειλα την παρακάτω επιστολή που μεταξύ των άλλων ζητάω και τις 25 υπόλοιπες φόρμες: «Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ».

Θα αναφερθώ στη Φιλοσοφία του υπογράφοντος γιατί τη Φιλοσοφία της «άλλης άποψης» δε μπορώ να την εξηγήσω εγώ.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

Πιστεύω ότι σε μια συναλλαγή (υποχρέωση  της μιας πλευράς προς την άλλη), για να καταλήξει σε ένα ειλικρινές ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,  από την πλευρά αυτού του «έχει λαμβάνειν», θα πρέπει να αιτιολογείται δηλαδή να έχουν τηρηθεί όσα συμφωνήθηκαν. Θα πρέπει η «συμφωνία Κυρίων» στην παρούσα περίπτωση να είχε τηρηθεί κατά γράμμα.

 

Για δύο σχεδόν χρόνια  μας αγνοούσαν παρά τα επανειλημμένα έγγραφα και τηλεφωνήματα, τα οποία στο τέλος κατέληξαν σε δημόσιες καταγγελίες.

Ακόμη και όταν δόθηκε η εντολή για τακτοποίηση της συναλλαγής ακολούθησε η ίδια φιλοσοφία και ίδια τακτική «της υπόσχεσης και μη τήρησης». Όταν τελικά πήγαμε να παραλάβουμε τις φόρμες ήταν μόνον 75 και όχι 100!

Σε μια τέτοια συναλλαγή …. Δεν μας βγαίνει το ειλικρινές ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, απλά γιατί δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να το πούμε, με την έννοια που μας ζητήθηκε. Ίσως γι’ αυτό και δεν είμαστε καλοί στα Διοικητικά, ίσως τελικά γι’ αυτό και δεν επιτυγχάνουμε πάντα το στόχο μας γιατί δεν ξέρουμε να ελισσόμαστε.

Για τα δικά μας «πιστεύω» θεωρούμε αδιανόητο, μετά από τόση ταλαιπωρία, να στείλουμε και έγγραφο με κύριο θέμα  «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».  Αν σε κάθε περίπτωση μοιράζουμε το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ έτσι, για να έχουμε καλές Δημόσιες σχέσεις, τότε σε αυτόν που πραγματικά θα είναι «Κύριος» σε κάποια συναλλαγή η υποχρέωση, τι θα πούμε; Κατά τη γνώμη μας το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  χάνει το νόημά του όταν θα το μοιράζουμε τόσο αλόγιστα.

 

Αυτά πιστεύουμε και έτσι ενεργούμε. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ο καλύτερος δρόμος για να επιτυγχάνουμε στις Δημόσιες Σχέσεις. Το γνωρίζουμε, ξέρουμε τη διαφορά, αλλά εάν ενεργήσουμε διαφορετικά από «τα πιστεύω μας» τότε ποιες θα είναι οι Αρχές μας και σε ποιες Αξίες θα πιστεύουμε;

Βέβαια για πολλούς πιθανά να είμαστε «εκτός χρόνου» … ειλικρινά δεν μας ενδιαφέρει, προτιμάμε να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας να ενεργούμε σύμφωνα με «τα Πιστεύω» που υιοθετήσαμε και τις Αρχές που επιλέξαμε να ακολουθούμε στη ζωή μας παρά να είμαστε «απρόβλεπτοι» και να ενεργούμε «ανάλογα ….».

Όταν χρειάζεται να χαρακτηρίσουμε μερικά άτομα, έξυπνα, δραστήρια, φιλόδοξα κ.λ.π. ένα από τα βασικά κατηγορώ μας είναι το ναι μεν αλλά «Δεν έχουν ΑΡΧΕΣ».  Είναι σε θέση να κάνουν τα πάντα αρκεί να πετύχουν το στόχο τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!  εμείς δεν θα πάρουμε από αυτό το γλυκό, εμείς θέλουμε να ενεργούμε με βάση αυτά που πιστεύουμε και να λέμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ αλλά μόνον εκεί που αιτιολογείται και το αξίζουν πραγματικά.

 

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ

Θα ήθελα να έχω και την άλλη άποψη, όσων πιστεύουν ότι θα πρέπει να βάζουμε νερό στα κρασί μας, στα Πιστεύω μας, και τις Αρχές μας.  Μας ενδιαφέρει η άλλη άποψη γιατί εμείς είμαστε εκπαιδευτικοί και προπονητές και η συμπεριφορά μας πολλές φορές υιοθετείται από τους μικρούς μας φίλους.

Ποια είναι η γνώμη σας;  κυρίως όσον αφορά στην ευθύνη μας απέναντι στα παιδιά.

Εσείς τι μαθαίνετε στα παιδιά σας; Να ακολουθούν κάποιες Αρχές και να έχουν κάποιες Αξίες, τις οποίες δεν θα διαπραγματεύονται ή να τους ενδιαφέρει το πώς να πετύχουν το στόχο τους και δε βαριέσαι για Αρχές και Αξίες;

 

Πολύ θα ήθελα νε είχα την άποψη κυρίως των γονέων και ειδικότερα των συγκεκριμένων παιδιών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζονται από τα πιστεύω μας και τον τρόπο συμπεριφοράς μας.

Με τιμή

26-2-2010

Φ. Κατσίκας

print

Written by