ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ. – ΓΟΝΕΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ – ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ

Προς την Επιτροπή Διοίκησης του Εθνικού Καυτανζογλείου Σταδίου 

Κοιν.:
Διευθύντρια Καυτανζογλείου : kaftanzoglio@otenet.gr,
ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης   segasthes@gmail.com
ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ Β.Ε. kaftanzoglio@otenet.gr,

Ως  γονέας  δύο 14-χρονών  αθλητών που προπονούνται στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, αλλά  και ως λάτρης του κλασσικού αθλητισμού  χάρηκα όταν επιτέλους μετά από αρκετά χρόνια απραξίας έργων συντήρησης και απαξίωσης των εγκαταστάσεων του Σταδίου άρχισαν πριν από  μερικές εβδομάδες τα έργα αποκατάστασης του βοηθητικού σταδίου. Με ενδιαφέρον και  ικανοποίηση παρακολουθώ , ευρισκόμενος τουλάχιστον 3-4 φορές εβδομαδιαίως στο Στάδιο, την πορεία των έργων.

 Μια ένδειξη ότι κάτι γίνεται επιτέλους, ότι δεν έχουμε παραδοθεί  άνευ όρων ως κοινωνία και ως λαός στη δύσκολη και ασφυκτική συγκυρία. Μια ελπίδα ότι τα παιδιά μας, έστω και δύσκολα θα μπορέσουν να ζήσουν μελλοντικά σε ένα περιβάλλον που τουλάχιστον  και υποτυπωδώς  θα  τους προσφέρει τα στοιχειώδη.

 Πριν από την έναρξη των εργασιών στο βοηθητικό, ξεκίνησε και τελείωσε πολύ γρήγορα η  κατασκευή ελαστικού τάπητα περιμετρικά του κεντρικού σταδίου. Άλλη μια ενθαρρυντική ένδειξη!

Ακόμη και την εθελοντική  προσπάθεια γονέων των αθλητών να κουβαλήσουν μαζί με 2 εργαζόμενους του σταδίου το  αραχνιασμένο και κατασκονισμένο  στρώμα και τους στυλοβάτες του επί κοντώ από τις αποθήκες του κτηρίου 3 (Κ3) και να το τοποθετήσουν/ συναρμολογήσουν στο χώρο του επί κοντώ  (χωρίς τη βοήθεια των εργαζομένων αυτή τη φορά) μέσα στο κεντρικό στάδιο, πάλι ως  θετικό το αντιλαμβάνομαι. Μπορεί να μην επαρκεί το προσωπικό του Σταδίου, να που όμως η δουλειά γίνεται με τον εθελοντισμό και το φιλότιμο μερικών «μπαμπάδων»!

 Και εκεί που σκέφτεσαι τα παραπάνω, να σου κάποια άλλα πράγματα που βλέπεις και πληροφορείσαι, τα οποία σε προσγειώνουν απότομα στην σκληρή και μίζερη πραγματικότητα.

 Στις 28.05.2017 τελέσθηκαν τα «Ρήγεια 2017», οι μοναδικοί kids athletics αγώνες της Θεσσαλονίκης. Εξ’ αιτίας της απειλής ισχυρών βροχοπτώσεων αποφασίσθηκε ο στίβος να στηθεί στο στεγασμένο Κ3. Στον αγώνα συμμετείχαν άνω των 470 παιδιών, αγόρια και κορίτσια 6-11 ετών και τους παρακολούθησαν από κοντά άνω των 1.000 συνοδών μπαμπάδων, μαμάδων και συγγενών. Μαζί με τους εθελοντές- κριτές, το σύνολο των εμπλεκομένων ατόμων ξεπερνούσε τους 1.500.

 Όταν ζήτησα να μάθω που ευρίσκονται οι τουαλέτες για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων που επρόκειτο να βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο για άνω των 2-3 ωρών,  με έστειλαν στον 1ο όροφο του Κ3. Μπαίνοντας αντικρίζω τη προσωποποίηση της αθλιότητας! Δυσωδία, βρομιά, καταστρεμμένες πόρτες και κλειδαριές. Το αποκορύφωμα: Δε λειτουργεί ο φωτισμός! Ευτυχώς που βοηθά ή νέα τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων που διαθέτουν ενσωματωμένο φακό. Στο χαρτί, σαπούνι και νερό δεν θα αναφερθώ. Αντιλαμβάνεσθε πολυτέλειες…

Παρακολούθησα τους αγώνες. Στον 1ο όροφο του Κ3 (διάδρομοι ταρτάν και σκάμμα του μήκους) η κατάσταση αναφορικά στην καθαριότητα  είναι απερίγραπτη. Βρομιά παντού, αράχνες, σκόνη- πολύ σκόνη. Αναρωτήθηκα πότε να ήταν η τελευταία φορά που σκουπίσθηκε ο χώρος…

Στον αντίποδα:

  • Όταν μπαίνεις στην τουαλέτα του κυλικείου, που το διαχειρίζεται ιδιώτης, ντρέπεσαι να μη την αφήσεις εξ’ ίσου καθαρή όπως όταν μπήκες. Η σχετική πινακίδα στο υπενθυμίζει διακριτικά.
  • Όταν μπαίνεις στο ισόγειο του Κ3, στην αίθουσα «Κώστας Χειμωνίδης» ντρέπεσαι να πατήσεις εάν τα παπούτσια σου είναι λασπωμένα. Εκεί προπονούνται κατά κύριο λόγο στο επί κοντώ αγόρια και κορίτσια, νέοι και νέες που μαθαίνουν να σέβονται πρώτα από όλα τον εαυτό τους.

Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί να αναφερθώ στη πρόσφατα προκύψασα κατάσταση με το κλείσιμο του κεντρικού σταδίου λόγω έργων επισκευής του χλοοτάπητα του γηπέδου του.

Στις 07.06.2017 και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του σταδίου, σε «άψογα και σαφή ελληνικά» το εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από τη Δευτέρα,  12/06/2017,
το Κεντρικό Γήπεδο
θα παραμείνει  κλειστό,
λόγω εργασιών τοποθέτησης νέου χορτοτάπητα.
Απαγορεύεται  η  είσοδος

Σε μία κοινωνία που επικρατεί η ορθολογική σκέψη και ο σεβασμός του πολίτη προφανώς και αυτή η ανακοίνωση θα εκλαμβανόταν ως φάρσα.

Όχι όμως εδώ… Εδώ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ανυπόγραφα η είσοδος στο κεντρικό στάδιο. Διερωτώμαι, σε ποιους απαγορεύεται η είσοδος; Σε όλους; Αν απαγορεύεται σε όλους ποιοι και πως θα εκτελέσουν τις εργασίες τοποθέτησης χορτοτάπητα; Έως  πότε θα απαγορεύεται η είσοδος;

Ας σοβαρευθούμε λοιπόν. Από ότι πληροφορήθηκα η  έναρξη των εργασιών τοποθέτησης χλοοτάπητα προβλεπόταν για τις αρχές Ιουλίου. Τότε που οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των περισσοτέρων προπονούμενων αθλητών θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί (θα εκκρεμεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων- Παγκορασίδων στις 15-16 Ιουλίου). Αποδεκτό το σκεπτικό και η χρονοθέτηση έργου (Αν και θα έπρεπε κανονικά να ληφθεί υπ’ όψιν η προσπάθεια και στην κυριολεξία ο ιδρώτας και η θέληση αυτών των 14-15 χρονών αγοριών και κοριτσιών που προετοιμάζονται για την μεγαλύτερη αθλητική τους πρόκληση).

Έρχεται όμως αυτή η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ και μας το χαλάει…  Προχειρότητα, έλλειψη συντονισμού, απερισκεψία, ανωτέρα βία;

Παρακαλώ λοιπόν αν δεν είναι δυνατή η επανεξέταση του θέματος και η παράταση «ελευθερίας εισόδου στους αθλούμενους» έως τις 14.07.2017, τότε τουλάχιστον ας τεκμηριωθεί ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ και ΑΡΜΟΔΙΩΣ το γιατί  και έως πότε θα παραμείνει κλειστό το κεντρικό στάδιο.

Να εξηγούμαστε: Το Στάδιο ανήκει στη Νεολαία αυτού του τόπου και δεν είναι φέουδο και κτήμα κανενός  για να της ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ με αυτό τον άκομψο και αυταρχικό τρόπο το δικαίωμα στην άθληση!

Ακόμη θα συμφωνήσετε βέβαια ότι ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός του ανθρώπου και συνέπεια. Αυτά οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας, τους νέους αθλητές και μελλοντικούς πολίτες αυτού του έρμου τόπου.

Όσον αφοράς στο ζήτημα της καθαριότητας των χώρων άθλησης και των βοηθητικών χώρων (τουαλέτες), αν δεν μπορεί η διοίκηση να ανταποκριθεί στον καθαρισμό και την συντήρηση των με ίδια μέσα και πόρους (πιθανά εξ’ αιτίας μνημονιακών υποχρεώσεων- τη μάθαμε την καραμέλα..) ας αποταθεί στους συλλόγους  και σε τρίτους φορείς για υποστήριξη. Είναι πρωτίστως ζήτημα αυτοσεβασμού!

 Φιλικά
Χαρίλαος Μαρκόπουλος
Κονίτσης 1α
Πλαγιάρι
Τηλ: 6998 020 906

print

Written by