Ο ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ “ΕΚΛΕΚΤΩΝ”

Μεγάλη η Τιμή στο πρόσωπο του Κ. Χειμωνίδη. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θράκης ΤΙΜΗΣΕ τον Κ. Χειμωνίδη όπως του άξιζε: Συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του μεταξύ των ολίγων και εκλεκτών που κοσμούν την αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων, ορκωμοσιών των μεταπτυχιακών φοιτητών και Διδακτόρων του ΤΕΦΑΑ. Τα ονόματα των Προσωπικοτήτων  απο το χώρο της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού  είναι:

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
ΖΑΠΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΒΕΡΩΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΕΝ ΚΑΛΙΡΟΗ ΚΕΤΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΝ ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 


Μας γράφει ο αγαπητός Φίλος από το ΤΕΦΑΑ της Θράκης:  

“  Όλοι οι εικονιζόμενοι προτάθηκαν από Μέλη ΔΕΠ.  Με μεγάλη χαρά πρότεινα το ΔΑΣΚΑΛΟ ” θεωρώντας ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε, εκτός από το να Τον έχουμε στις καρδιές μας και να τον θυμόμαστε είναι να τον έχουμε κοντά μας και να τον βλέπουμε. (Επίτηδες δεν αναφέρω το όνομα του Συναδέλφου, γιατί δεν είναι ό στόχος μας να κάνουμε γνωστό το όνομά του αλλά τη Σκέψη του και την Πράξη του, η οποία θα τον ΤΙΜΑ για όλη του τη ζωή. ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ.       Εύγε Νέε μου!  (όπως θα έλεγε και ο καλός μας φίλος ο “Μπαμπίνος” ή Κωνσταντίνος Εξάρχου).  

 Όσο περισσότερο διαβάζω τα Ονόματα των “Συγκάτοικων” του ΔΑΣΚΑΛΟΥ τόσο συνειδητοποιώ  αφενός μεν ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ της ΤΙΜΗΣ προς το Πρόσωπό του και αφετέρου το ΠΟΣΟ ΤΥΧΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ όσοι γνωρίσαμε από κοντά ή έστω και από μακριά, το ΔΑΣΚΑΛΟ. 

Και μην ακούσω κανένα από τους Φίλους να μας λέει “ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ δεν τα ήθελε αυτά!!! Σίγουρα ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ δεν τα ήθελε και ούτε τα είχε ανάγκη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όμως όλοι εμείς, που τον γνωρίσαμε και τον έχουμε στο πολυτιμότερο μέρος της καρδιάς μας, όλοι εμείς ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να τον Βλέπουμε (όπως έγραψε και ο Συνάδελφος που τον πρότεινε). Έχουμε την ανάγκη να του μιλάμε, να τον ρωτάμε, να τον κοιτάμε και να προσέχουμε αν ετοιμάζεται να σηκώσει το ένα φρύδι και να μας πει “κόψτε τις……..”. 

Πολλοί θα γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι, προς όφελος των πιο νέων. Πολλοί θα ξεπερνάμε πιο εύκολα τις παγίδες της ζωής και θα φτάνουμε σε σωστότερες αποφάσεις, προς όφελος των γύρω μας. Πολλοί, μα πάρα πολλοί, θα ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ έτσι απλά γιατί κάπου στο δρόμο τους θα κυκλοφορεί το “ΑΡΩΜΑ του Χειμωνίδη”. Είναι στο χέρι μας να βάζουμε από μια σταγόνα  διακριτικού ΑΡΩΜΑΤΟΣ σε κάθε μας εκδήλωση σε κάθε μας δραστηριότητά και το μόνο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον ο Κόσμος γύρω μας θα «μυρίζει το ΑΡΩΜΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ» και θα το χαίρεται.

Γι’ αυτό, θέλουμε να Τον Βλέπουμε, να μιλάμε γι’ Αυτόν, να ασχολούμαστε με Αυτόν, να κρατάμε το μυαλό μας όσο γίνεται περισσότερο γύρω Του. Δεν ξέρω πώς “ακούγονται” οι γραμμές που διαβάζετε, δεν ξέρω αν τις βρίσκετε σωστές ή άστοχες. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί μου, δεν ξέρω αν, αν, αν.  Εκείνο που ξέρω είναι ότι και μόνο που ασχολούμαι με ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ με ανεβάζει, με κάνει να τολμάω να σας γράψω τις σκέψεις μου. Η δύναμη που μου δίνει ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ με κάνει να μη “δίνω δεκάρα” για το αν  θα κάνω λάθη (στο σχολείο έκανα ένα σωρό…), για το αν θα παρεξηγηθώ από κάποιους ή  για το αν θα συμφωνήσετε μαζί μου. Δεκάρα δε δίνω, για το αν σας πείσω ή όχι. ΑΠΛΑ βγάζω από μέσα μου αυτά που νοιώθω, αντλώ δύναμη και ενεργητικότητα, αποφεύγω τις στραβοτιμονιές  (σήμερα θα μάλωνα αλλά έδωσα τόπο στην οργή όταν αναρωτήθηκα, “τι θα έκανε Ο Χειμωνίδης;”) !!!

Ναι Φίλοι μου όλα αυτά γιατί σήμερα είχα «πολύ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ» μέσα μου. Σήμερα έβαλα τη σταγόνα μου από το ΑΡΩΜΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ.  Πολλά πράγματα μπορεί να ανακαλύψει κάποιος μέσα του,  μόνο και μόνο «φέρνοντας» στο μυαλό του το ΔΑΣΚΑΛΟ!. Δυνάμεις ατελείωτες μπορεί να ανακαλύψει και να τις εφαρμόσει κάποιος, μόνο και μόνο «φέρνοντας» στο μυαλό του το ΔΑΣΚΑΛΟ! Ο καθένας μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος σε όλους τους τομείς, μόνο και μόνο «φέρνοντας» στο μυαλό του το ΔΑΣΚΑΛΟ!     και τόσα άλλα ……..

Μην ξανακούσω Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ αυτό και ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ εκείνο. Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ δεν έχει καμία δουλειά στο τι θα κάνουμε  εμείς (όσοι είμαστε ακόμη “εδώ”). Η υπόθεση αφορά εμάς, τους δικούς μας, τους γύρω μας και όλους όσους ο καθένας μας μπορεί να πλησιάσει. Είναι καθαρά θέμα του καθενός μας, του τρόπου που σκεφτόμαστε και ενεργούμε.

“Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ” δεν θα το έκανε αυτό, Ε! και; Μα εμείς δεν είμαστε “Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ”. Πώς είναι δυνατόν να περνάμε από “το κόσκινο” την κάθε ενέργεια και την κάθε σκέψη αυτών που θέλουν να Τιμήσουν το ΔΑΣΚΑΛΟ. Πώς είναι δυνατόν να βάλουμε σε καλούπι την τρόπο  σκέψης όσων  Πιστεύουν  και θέλουν να ΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ; 

Προσωπικά βρίσκω τόσο επικίνδυνη τη φράση “Δεν θα το ήθελε ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ”, που αντιπαρατάσσεται σε διάφορες προτάσεις, όσο και την απραξία και το να μη κάνουμε τίποτα. Όλοι, μα ΟΛΟΙ είμαστε με την κουβέντα  “ότι χρειαστεί για το ΔΑΣΚΑΛΟ είμαι μέσα” ή “ότι αποφασίσετε είμαι μέσα” που ισοδυναμεί στην ουσία με καμία κίνηση καμία πρωτοβουλία αφού αποφασίσαμε να μην έχουμε κάποιους που να μας εκπροσωπούν. Ποιος θα αποφασίσει ποιος θα κάνει κάποιο βήμα αφού για τα πάντα υπάρχει και η αντίθετη άποψη; Τόσο βολικές για τους αναποφάσιστους Φίλους κατάντησαν οι Φράσεις “τον ήξερες το ΔΑΣΚΑΛΟ;” Ή “αυτό δεν θα το ήθελε ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ” που μέχρι και για την Ύψιστη Τιμή προς το ΔΑΣΚΑΛΟ, που κατάφεραν οι συνάδελφοι του ΤΕΦΑΑ της Θράκης ακούστηκαν τα … ναι μεν αλλά!  Έλεος!!!

 Ίσως θα γίνουν και υπερβολές και λάθη, όμως οποιαδήποτε υπερβολή ή και λάθος κάποιου που η πρόθεσή του είναι να Τιμήσει το ΔΑΣΚΑΛΟ δεν μπορεί να προσβάλει το πνεύμα του. Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ό,τι ήταν να κάνει το έκανε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Αν θα γίνουν λάθη στην αγωνία μας να Τιμούμε το ΔΑΣΚΑΛΟ είναι καθαρά δικά μας λάθη και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν  να επηρεάσουν  ή και να μειώσουν το Πνεύμα και τη Φιλοσοφία του Κ. ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ.


Ο καθένας ας κάνει ότι καλύτερο πιστεύει και μπορεί, ΟΧΙ για το ΔΑΣΚΑΛΟ αλλά  με κινητήριο μοχλό το ΔΑΣΚΑΛΟ.

Με Τιμή, 28/29-1-10, Φώτης Κατσίκας

 

 


print

Written by