ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ – ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ – ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ:

03/08/2011

«ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2011 ΤΗΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ»

Όταν φτάσαμε τα πάντα ήταν έτοιμα για την τελετή έναρξης των (Ο.Α.). Μετά από λίγο άρχισε το τελετουργικό της “Τελετής Έναρξης” των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2011 ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ. (Στην κατασκήνωση κάθε χρόνο κάνουν αγώνες Στίβου τους οποίους  εντάσσουν σε ένα γενικότερο σύνολο εκδηλώσεων των «ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ». Κάθε  χρονιά διαλέγουν και μια διαφορετική χώρα, που διοργανώνει τους Αγώνες. Για φέτος (2011) η χώρα στην οποία υποτίθεται ότι γινόντουσαν οι αγώνες ήταν η Αίγυπτος).

Χρησιμοποιήσαμε «κακώς» τη φράση «υποτίθεται ότι γινόντουσαν οι αγώνες» γιατί το όλο σκηνικό κάθε άλλο παρά δικαιολογεί τη λέξη ‘υποτίθεται’.  Τα πάντα ήταν μελετημένα. Οι  ομάδες που έκαναν παρέλαση ήταν ντυμένες με τα ρούχα της χώρας των, οι στολές των επισήμων, επίσης ανάλογες με την χώρα τους, οι ενδυμασίες των αθλητών, των κριτών, όπως και ο χώρος της τελετής της «αφής της ΦΛΟΓΑΣ».  Η έναρξη των αγώνων έγινε από τον (τ. πρόεδρο της Αιγύπτου 1981 μέχρι τις 11-2- 2011) Hosni Mubarak στα Αιγυπτιακά! και η μετάφραση στα Ελληνικά  γινόταν από τον αιδεσιμότατο π. Κυριάκο! Τα πάντα εξελισσόντουσαν  σε Αιγυπτιακό περιβάλλον. Μέχρι και «ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ» και η «ΣΦΙΓΓΑ» είχαν κατασκευαστεί για την τελετή λήξης των αγώνων.
Στα μάτια τα δικά μας η τελετή έναρξης δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από τους πραγματικούς  Ολυμπιακούς αγώνες. Μέχρι και η αφή της δάδας έγινε με κάτοπτρο! (άσχετο το ότι στο βωμό ήταν κρυμμένος ένας μικρός που την κατάλληλη στιγμή άναψε τη δάδα!).  Φανταστείτε όλα αυτά να τα ζείτε μέσα από τα μάτια των 10χρονων κοριτσιών, τα οποία παρατεταγμένα σε ομάδες ακολουθούσαν στην παρέλαση τη σημαία των αγώνων και καθόντουσαν προσοχή στο άκουσμα του Ολυμπιακού ύμνου και του Εθνικού ύμνου της διοργανώτριας χώρας (της Αιγύπτου). Είναι τόσα πολλά αυτά που σχεδίασαν και έκαναν  οι διοργανωτές (δάδες, βωμός αφής της φλόγας, έναρξη των αγώνων, παρελάσεις, μουσικές μπάντες (με τα σκεύη της κουζίνας, κατσαρόλες και τρυπητά), απονομές, τελετή λήξεις κ.α.  που δεν θα μπορούσα να σας τα περιγράψω. (Δεξιά η έναρξη των αγώνων από τον Mubarak και μετάφραση από τον π. Κυριάκο, στο βάθος η “φιλαρμονική των Γιαννιτσών” με τα όργανά τους!
Θα σας περάσω μερικές φωτογραφίες από τους Ο.Α. για να δείτε τι μπορεί να κάνει η φαντασία και η διάθεση σε μια κατασκήνωση κάπου μακριά από κατάλληλες συνθήκες, απαραίτητα όργανα και υλικά. Όσο για τη σκηνοθεσία, παίρνουν ΑΡΙΣΤΑ  τόσο ο υπεύθυνος Ιερέας της κατασκήνωσης  π. Κυριάκος, όσο και η αρχηγός της κατασκήνωσης  κ. Σοφία Γκοτζαμάνη, μαζί με όλους όσους βοήθησαν στο στήσιμο) των «Ολυμπιακών Αγώνων της Αιγύπτου του 2011».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ – ΤΟ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα κορίτσια όχι μόνον το χάρηκαν αλλά πήραν και μια γεύση από το τι είναι το άλμα επί κοντώ. Από το σύνολο των κοριτσιών που είχαν δηλώσει (ήταν αρκετά και στο τέλος έγιναν ακόμη περισσότερα, αφού και οι ομαδάρχισσες θέλησαν να δοκιμάσουν) έπρεπε σταδιακά να λιγοστεύουν και να προχωρούν όσα κορίτσια τα κατάφερναν καλύτερα σε, όλο και δυσκολότερες συνθήκες. Δυστυχώς,  σε κάθε ύψος (όταν μπήκε πήχης) έπρεπε να αποκλείονται όσα παιδιά δεν το περνούσαν διότι έπρεπε να φτάσουμε στους τρεις καλύτερους για να δοθούν τα διπλώματα και τα μετάλλια (τα πάντα θύμιζαν Ολυμπιακούς Αγώνες).

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ


Με χώρο προσγείωσης 4 στρώματα γυμναστικής και δύο αλλά παλαιά αφρολέξ, λάστιχο για πήχη και τις εστίες ποδοσφαίρου για στυλοβάτες,  στήθηκε ο χώρος προσγείωσης και ακολούθησαν οι προκαταρκτικές ασκήσεις για όλους. Λίγο τρέξιμο, δυο τρεις τούμπες στα στρώματα, εξάρτηση από την εστία του ποδοσφαίρου (τι τη θέλαμε! Μερικά παιδάκια που δεν έφταναν να πιαστούν (ήταν βαριά …).  Λαβή με το σωστό χέρι ψηλά (δεξί) και πάτημα με το σωστό πόδι (αριστερό) για τους δεξιόχειρες, μάζεμα των γονάτων στο στήθος και προσοχή στην προσγείωση (γύρω γύρω βοηθοί μην μας φύγει κανένα παιδί) και …. Αρχίζει ο Αγώνας.

Προκριματικός, ημιτελικός,. Τελικός …και οι τρεις νικητές – τα τρία μετάλλια.  Χαμός έγινε, ευτυχώς που υπήρχε κρύο νεράκι και πολύ διάθεση εκ μέρους όλων και αγνοήσαμε ζέστη και ήλιο.

Οι νικήτριες του αγωνίσματος ήσαν:  1η Κωνσταντίνα Ρουμελή, 2η Ελευθερία Μακρίδου 3η Μαρία Ρόπου (στη φωτογραφία οι νικήτριες με την Αρχηγό της κατασκήνωσης κ. Γκοτζαμάνη Σοφία και τους δύο “Αθάνατους” κ. Παπαϊακώβου Γεώργιο και Κατσίκα Φώτιο (αυτόν την Τιμητικό Τίτλο μας δώσανε στη διαδικασία τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων … της Αιγύπτου).

 

Μια τέτοια αθλητική εκδήλωση και μάλιστα σε κατασκήνωση, σε συνδυασμό με τις γερές βάσεις που προσφέρουν οι “αφανείς ήρωες” στην κουζίνα (Φώτο) για την αναπλήρωση της ενέργειας των παιδιών είναι ότι καλύτερο  θα μπορούσαν να ζήσουν τα παιδιά στις διακοπές τους.
Συγχαρητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας αλλά και στους υπευθύνους Ιερείς και συντελεστές της κατασκήνωσης  για το θαυμάσιο κοινωνικό- πολιτιστικό- εκπαιδευτικό έργο που προσφέρουν στα παιδιά της περιοχής τους.

Ευχόμαστε τόσο η Εκκλησία όσο και η Πολιτεία να στηρίξουν τη λειτουργία της κατασκήνωσης και να φροντίσουν για τις  όποιες ανάγκες της ομαλής λειτουργίας αυτής.

print

Written by