Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

«ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ …  ΤΑΡΑΤΣΑ»

 

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Γ.Σ.   ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Δε γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ Γ.Σ.. Γνωρίζουμε όμως πως εδώ και πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσε  και ακόμη πρωταγωνιστεί στον Κλασικό Αθλητισμό.  

Δεν θα σταθούμε στο γιατί και  στο πώς έφτασε και ο Π.Γ.Σ. σε αυτήν την κατάσταση, αυτά ας απασχολήσουν τους ανθρώπους του Ιστορικού και διαχρονικού αυτού Συλλόγου….

 

Το σημείο στο οποίο θα εστιάσουμε είναι το «τι  εννοούμε» με τον όρο

«ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ».

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, η φιλοσοφία των ανθρώπων της Ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ είναι  «ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ» με ό,τι συνεπάγεται.……

Δεν συμφωνούμε με τη Φιλοσοφία «των Μεταλλίων» αλλά και δεν αξιολογούμε «την προσφορά» των συλλόγων με τα ίδια κριτήρια.

 

Κατά τη γνώμη μας, αυτοί που προσφέρουν στον Ελληνικό Αθλητισμό δεν είναι οι Σύλλογοι που κερδίζουν τη βαθμολογία στα πρωταθλήματα Ανδρών ή Γυναικών ή ακόμη (ίσως) αυτοί που κερδίζουν τις πρώτες θέσεις στην ετήσια αξιολόγηση των συλλόγων. Συγκεκριμένα δεν είναι (κατ΄ ανάγκην, οι Σύλλογοι  Π.Γ.Σ. και  Ο.Σ.Φ.Π. που κέρδισαν τις δύο πρώτες θέσεις στην αξιολόγηση του 2009 (θα μπορούσε και να είναι).

 

Δεν είναι οι Σύλλογοι που συγκεντρώνουν (αγοράζουν) τους αθλητές που παρουσιάζονται στην επαρχία και διακρίνονται στα αγωνίσματά τους, προσφέροντας χρήματα.

Αποτέλεσμα αυτής της Φιλοσοφίας είναι, πράγματι, να έχουν τους καλύτερους αθλητές σε κάθε αγώνισμα και αφενός μεν να κερδίζουν τις βαθμολογίες στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα των μεγάλων κατηγοριών και αφετέρου να  στελεχώνουν την Εθνική Ομάδα στις διάφορες υποχρεώσεις της.    Ε! και!  

 

Τι προσφέρουν στην Ελληνικό Αθλητισμό; Τα κάποια μετάλλια ή τις κάποιες διακρίσεις μιας χούφτας αθλητών μας; Αυτή είναι η προσφορά τους στον Ελληνικό Αθλητισμό;     ΟΧΙ εμείς δεν ονομάζουμε προσφορά αυτόν τον Αθλητισμό, δεν ονομάζουμε προσφορά στον Αθλητισμό τη Φιλοσοφία των Μεταλλίων που επειδή λάμπουν όταν έρχονται «στολίζονται» με αυτή τη λάμψη οι υπεύθυνοι του Αθλητισμού μας και υπερηφανεύονται ότι προσέφεραν. «………» προσέφεραν ! απλά τους βολεύει και μας δουλεύουν.

 

Για να καταλάβετε τι εννοώ, όσοι δεν είστε τόσο μέσα στα πράγματα του Στίβου, μελετήστε για παράδειγμα, το σύνολο των βαθμών του 2ου και του 3ου Συλλόγου  στην ετήσια αξιολόγηση του 2009.


Τι προσφέρουν στη νεολαία μας και στα παιδιά μας; Πόσα παιδιά μύησαν στον Αθλητισμό; Πόσα μέσα από την «προσφορά» τους γνώρισαν τον αθλητισμό και πόσα έμαθαν να αγωνίζονται αλλά και να είναι φιλικοί, μαχητικοί, αλτρουιστές, γενναιόδωροι, φίλαθλοι ….. ; Πόσοι χρωστάνε τη γνωριμία τους με τα οφέλη του αθλητισμού στους «μεγάλους συλλόγους»; Ίσως πολλοί για κάποιους συλλόγους ίσως λίγοι για κάποιους άλλους. Ρίξτε μια ματιά στις βαθμολογίες των Πανελληνίων αγώνων με έμφαση στη διαφορά των βαθμών μεταξύ (Α) (Γ), ΝΕΩΝ και Ε/Ν, Π/Κ,  ΠΠ/ΠΚ-Α.

 

«Συγκεντρώνουν» κυρίως  αθλητές, αγοράζοντάς τους (δεν έχουν καμία συμμετοχή στο παραγωγικό κομμάτι, όπως τελευταία και η χώρα μας που δεν «παράγει»  γι΄αυτό και γίναμε όπως γίναμε).

Δεν παράγουν αθλητισμό, δεν «Βγάζουν αθλητές» όπως κάνουν οι Σύλλογοι που επενδύουν στις μικρές ηλικίες και οι οποίοι πραγματικά ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ στον Ελληνικό Αθλητισμό.


 

Πρωταγωνιστούν ακόμη και χωρίς να εμφανίζονται υψηλά στην ετήσια κατάταξη των Συλλόγων. Πρωταγωνιστούν γιατί προσφέρουν τη χαρά και τα οφέλη από τη συμμετοχή στον αθλητισμό στις καινούριες γενιές.

 

Πρωταγωνιστούν  γιατί μέσα από τη γνωριμία που προσφέρουν με τον αθλητισμό σε κάθε παιδί περνάνε Αρχές και Αξίες οι οποίες θα καθοδηγούν σε όλη τους τη ζωή τους μικρούς μας αθλητές.


Πρωταγωνιστούν  γιατί «κάνουν έργα», «σκάβουν αυλάκια» μέσα στα οποία θα κυλίσουν οι σταγόνες της βροχής όταν θα μεγαλώσουν και θα γίνουν «χείμαρρος».


Πρωταγωνιστούν  γιατί ακόμη και χωρίς κανένα Μετάλλιο στην παρούσα φάση, είναι τόσο βαθιές και πολλές οι ρίζες αυτών που φυτέψανε,  που την επόμενη άνοιξη όλο και κάποιο δέντρο θα «ανθίσει» όλο και κάποιο δέντρο θα δώσει «και καρπούς».

Με τιμή

Φ. Κατσίκας

print

Written by