ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Π/Κ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΒΑΣΙΛΗ ΠΙΤΣΙΟΥ


Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΙΤΣΙΟΣ (Σέρρες, 1939 – 1/10/2009)

“Έφυγε” ο Κορυφαίος Ανατολικο-Μακεδόνας Στιβικός. Σπουδαίος τριπλουνίστας τα “πέτρινα” χρόνια του Ελληνικού Κλασικού Αθλητισμού με εξαιρετικό ατομικό ρεκόρ (15,19 μ. από το 1963). Ο Πίτσιος αξιώθηκε Βαλκανικής διάκρισης ως αθλητής του Παναθηναϊκού, όταν οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου “ζύγιζαν βαριά” (πριν τους “αναβαθμίσουν” οι σημερινοί “φωστήρες” καρεκλοκένταυροι). Αναγκάστηκε να μεταγραφεί σε Αθηναϊκό Σύλλογο, αφού μόνον μ’αυτόν τον τρόπο μπορούσε να σπουδάσει στην τότε ΕΑΣΑ της πρωτεύουσας. Όμως, μόλις πήρε το πτυχίο του επέστρεψε στη γενέτειρά του. Κι εκεί άρχισε να δημιουργεί τις βάσεις για την αθλητική ανάπτυξη της ευρύτερης πολύπαθης περιοχής. Πρωτοστάτησε με πάθος στην ίδρυση τμήματος των ΤΕΦΑΑ στις Σέρρες. Όμως η Ανατολική Μακεδονία του οφείλει πολύ περισσότερα. Θεμελίωσε την καλλιέργεια του Αθλητισμού Στίβου, Δάσκαλος ακάματος και σεμνός όπως όλοι οι αληθινά σημαντικοί άνθρωποι. Το αθλητικό Έργο του στις Σέρρες υπήρξε ανάλογο μ’εκείνο του αείμνηστου Νίκου Ζαχαριάδη στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι, πριν 20 περίπου χρόνια αγωνιζόμουν να πείσω τον Βασίλη Πίτσιο για μια τηλεοπτική του παρουσία στην ΕΤ-3. Εδέησε να δεχτεί μόνον όταν στην εκπομπή κλήθηκε μονόχειρας σπουδαίος άλτης-μαθητής του, για χατίρι του ηρωικού αθλητή του. Τον Αύγουστο 1988 πρωτοστάτησε στην τέλεση των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο στάδιο των Σερρών. Ήταν η “ψυχή” κι ο ακροτελεύτιος λίθος της επιτυχημένης διοργάνωσης. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την αυθόρμητη “έκρηξη” χαράς του πάντοτε ήρεμου Βασίλη Πίτσιου, όταν στο τριπλούν ο κορυφαίος τότε στον Κόσμο Βούλγαρος Κρίστο Μαρκόφ (με ρεκόρ 17,92 μ.) νικήθηκε από τον Έλληνα Σπύρο Κουρμούση, προκαλώντας αθλητική έκπληξη μεγατόνων …
Ο Βασίλης Πίτσιος ανήκε στην ιδιαίτερα ολιγάριθμη κατηγορία σημαντικών συνανθρώπων μας, που από το αποτέλεσμα της προσφοράς τους στο ευρύτερο σύνολο, αξιολογούνται ως “είδος εν ανεπαρκεία” στη σημερινή καταναλωτική και ισοπεδωτική κοινωνία μας. Τυχεροί όσοι τον γνώρισαν και τον έζησαν, θα τον θυμούνται ως φάρο τηλαυγή. Για τους εκατοντάδες μαθητές του ας αποτελεί παράδειγμα μίμησης.

Νίκος Μουρατίδης, Θεσσαλονίκη, 2 Οκτ. 2009

 

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου και αθλητή, Βασίλη Πίτσιου είναι αφιερωμένο το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Παίδων – Κορασίδων που θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη των Σερρών στο πρώην εθνικό στάδιο στις 17 και 18 Ιουλίου.

«Πραγματικά θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Σερρών και τον πρόεδρο της που για δεύτερη χρονιά αναλαμβάνουν μία τέτοια μεγάλη διοργάνωση, μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι. Επίσης, δίνω συγχαρητήρια στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Σερρών που δεν ξέχασαν πραγματικά ένα πολύ μεγάλο άνθρωπο, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή και προς τιμήν του διεξάγονται οι αγώνες. Μιλάμε για το Βασίλη Πίτσιου, που είχα την τύχη να τον έχω δάσκαλο για πολλά χρόνια και κατόπιν συνεργάτη. Έναν άνθρωπο ο οποίος πέρασε απ’ όλα τα αθλήματα με μεγάλη επιτυχία», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες στα σερραϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο αντινομάρχης Τουρισμού, Βασίλης Χρυσανθίδης και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Σερρών, Γιάννης Λιούμπας.

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ομοσπονδία, μας εμπιστεύεται τη διοργάνωση ενός Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Στις 17 & 18 Ιουλίου υποδεχόμαστε στην πόλη μας το μέλλον του ελληνικού στίβου. Η νέα γενιά αθλητών που καλείται να κρατήσει ψηλά το Ολυμπιακό Ιδεώδες και το ευ αγωνίζεσθαι», δήλωσε ο κ. Λιούμπας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο δάσκαλο, Βασίλη Πίτσιο.

«Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Σερρών φτωχότερη από πέρυσι, έχοντας χάσει ένα μεγάλο δάσκαλο, τον Βασίλη Πίτσιο, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό το πανελλήνιο πρωτάθλημα να αναδειχθεί ως η κορυφαία αθλητική εκδήλωση της ομοσπονδίας από πλευράς οργάνωσης και φιλοξενίας. Σ’ αυτή την προσπάθεια η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Σερρών έχει αρωγούς τη νομαρχία Σερρών, την ΤΕΔΚ ν. Σερρών, το δήμο Σερρών, το επιμελητήριο Σερρών και την UNESCO Σερρών».

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν αποστολές απ’ όλη την Ελλάδα και το εθνικό στάδιο αναμένεται να είναι κατάμεστο. «Σύσσωμη η φίλαθλη αθλητική οικογένεια της πόλης μας, μιας πόλης που στηρίζει και αναπτύσσει τον κλασικό αθλητισμό, περιμένει να χειροκροτήσει τις προσπάθειες των νέων αθλητών και αθλητριών», κατέληξε ο κ. Λιούμπας.

print

Written by