ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ Ο ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΗΧΗ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ

ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ – Ο ΣΕΓΑΣ & ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Υποσχεθήκαμε μιαν ενημέρωση σε όλους τους Φίλους του Στίβου, για τις προτάσεις μας προς τον ΣΕΓΑΣ και τους ΚΡΙΤΕΣ, τις σχετικές με τη σταθεροποίηση του πήχη. 

Οι προτάσεις αυτές προς τον ΣΕΓΑΣ είχαν ως αποτέλεσμα τα όσα απαράδεκτα έγιναν στην Παιανία! 

Καλόν είναι να μάθετε γιατί ο υπογράφων τελικά έγινε … “ο κακός” ενώ οι κυρίως υπεύθυνοι  να διορθώσουν τα πράγματα “είναι … οι καλοί“. (Εκεί που μας χρωστούσανε … μας πήραν και το βόδι)!

Πιστεύουμε ότι οι κανονισμοί στα  αγωνίσματα του Στίβου (και όχι μόνον) πρέπει να τηρούνται «κατά γράμμα».  Σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει καμία αξία η νίκη και το ρεκόρ

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΗΜΕΙΟ

Βρεθήκαμε στην Παιανία στις 12.2.2011 και παρακολουθήσαμε το άλμα επί κοντώ. Το άλμα του νικητή (στα 5.71 μ.) που ήταν και Πανελλήνιο ρεκόρ, κατά τη γνώμη μας,  έγινε με παράβαση του άρθρου 183, § 2 (δ) του κανονισμού που λέει:
Ο αθλητής αποτυγχάνει αν: 
α) …
β) …
γ) …
δ) κατά τη διάρκεια του άλματος ένας αθλητής σταθεροποιήσει η επανατοποθετήσει τον πήχη με το χέρι ή τα χέρια του.  
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : No  1 και  No 2  (κατά τη γνώμη μας, δείχνουν τον αθλητή να παραβαίνει τον κανονισμό).  Μπορείτε και εσείς να τις δείτε, ώστε να σχηματίσετε τη δική σας άποψη.

Ασχολούμαστε με το άλμα επί κοντώ για περισσότερα από 40 χρόνια. Ενδιαφερόμαστε για το Στίβο και ιδιαίτερα για το επί κοντώ. Λόγω της επαγγελματικής μας απασχόλησης (διδάσκουμε Κλασικό αθλητισμό στο ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ), ενημερωνόμαστε για τις αλλαγές των κανονισμών  (από τον Αγγλικό κανονισμό της ΙΑΑΦ), από την ώρα που κυκλοφορούν. 
Δυστυχώς, πολλοί Κριτές περιορίζονται στις ελληνικές εκδόσεις, που συνήθως μεταφράζονται με καθυστέρηση 2-3 ετών με αποτέλεσμα να είναι ανενημέρωτοι.  Σήμερα, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011, οι πιο τυχεροί από τους Κριτές έχουν τους κανονισμούς του 2008 (κάποιοι έχουν αυτούς του 2006). Υπάρχουν τόσες αλλαγές που έχουν γίνει και σίγουρα πολλοί από τους Κριτές τις αγνοούν π.χ. ο τρόπος επίλυσης της ισοπαλίας για την πρώτη θέση (ρίξτε μια ματιά όσοι ξέρετε μόνον το μπαράζ).

Βλέποντας λοιπόν την παράλειψη των Κριτών να τιμωρήσουν την παράβαση της σταθεροποίησης του πήχη (σχετικά πρόσφατου κανονισμού), που μάλιστα  οδήγησε και σε Πανελλήνιο ρεκόρ, κρίναμε ότι έπρεπε να πάρουμε θέση.  Ο Στόχος μας ήταν να μην ξαναγίνει το ίδιο λάθος και εφόσον επρόκειτο για “ρεκόρ”  να ληφθεί υπόψη, στη διαδικασία αναγνώρισης του ρεκόρ.

Γράψαμε τις παρατηρήσεις μας  επί του θέματος που καταλήγουν στην άποψη ότι (το άλμα στα 5.71 είναι ΑΚΥΡΟ).  Ενοχληθήκαμε από το γεγονός ότι όλες οι έγκυρες ηλεκτρονικές σελίδες του Στίβου  είχαν  φωτογραφίες “πέρα βρέχει” για να αναγγείλουν το ρεκόρ και στην αρχή αποφασίσαμε να τις στείλουμε στις ηλεκτρονικές σελίδες που παρουσίασαν το θέμα.

Τελικά, για να μη δώσουμε έκταση στο θέμα,  το στείλαμε μόνο στον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ (τον κ. Σεβαστή), με την παράκληση, αφού μελετήσει (με τους συνεργάτες του) το άλμα από το επίσημο  βίντεο, σε συνεργασία με τους Κριτές, να πράξουν “τα δέοντα” έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στη διατήρηση της Αξιοπιστίας του Στίβου.

Το 1ο έγγραφο στον κ. Σεβαστή.

ΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι:

1)      Όποιος προσπαθεί να διορθώσεις καταστάσεις, γιατί ενδιαφέρεται και έχεις το θάρρος να διατυπώνει την άποψή του, την οποία στηρίζει με επιχειρήματα,  ονομάζεται από τους αδιάφορους «γραφικός»!

2)      Όσοι Φίλοι ίσως, δεν συμφωνείτε  (ότι το άλμα είναι ΑΚΥΡΟ), θα πρέπει να το αποδείξετε.   Αν όμως παραδέχεστε, από τις φωτογραφίες ή το βίντεο, ότι έχω δίκαιο γιατί δεν το υποστηρίζετε;  Γιατί κάνετε τους αδιάφορους όταν προτείνω να ΑΚΥΡΩΘΕΙ;

3)      Από την άλλη πλευρά, όσοι συμφωνείτε μαζί μου στο ότι το 5.71 ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ τί κάνετε; 
Μήπως σε παρόμοιες περιπτώσεις πρέπει να παίρνουμε θέση, για να έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη και καθαρή;
Βέβαια από τους ανθρώπους του άλματος επί κοντώ,  που ξέρουν το αγώνισμα, περίμενα να έχουν τον πρώτο λόγο.  Συνάδελφοι του επί κοντώ, δεν είναι λύση  να περιμένουμε από τους άλλους να βοηθήσουν το αγώνισμα, όταν εμείς οι άνθρωποι του επί κοντώ δεν κάνουμε τίποτε και αδιαφορούμε!

4)      Ο Στόχος της ζωής μας είναι να υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες στις οποίες πιστεύουμε και τις οποίες διαλέξαμε να υπηρετούμε.  

Οτιδήποτε  λέγεται από ανθρώπους που λειτουργούν σε άλλο, πολύ χαμηλό επίπεδο, σαν και αυτό που έδειξε ζωντανά η τηλεόραση της ΕΡΤ, δεν μας αγγίζει, δεν ασχολούμαστε.

Προς το παρόν δεν θα ασχοληθούμε άλλο με το θέμα.  Διατηρούμε όμως το δικαίωμα να το επαναφέρουμε όταν θα κρίνουμε ότι πρέπει.

ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ:

Η Βάση του Θέματος είναι ΟΙ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  που είτε από άγνοια, είτε από αμέλεια, δεν τους τηρούν ορισμένοι  ΚΡΙΤΕΣ. (Ως επίσημος Κριτής Στίβου από το 1970, αποκλείω την ύπαρξη άλλου  λόγου!).  

Η μετατόπιση της βάσης του θέματος  προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (π.χ. αθλητής) είναι αυθαίρετη και δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας παρέμβαση. Είμαστε 100% σίγουροι ότι ο συγκεκριμένος αθλητής  το ήθος του οποίου ποτέ δεν αμφισβητήσαμε, συμφωνεί μαζί μας στο ότι οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται για όλους, ακόμη και όταν κάνουμε Παγκόσμιο Ρεκόρ. Στο κάτω κάτω στο ρεκόρ, που  για αναγνωριστεί θα πρέπει να ακολουθηθεί ολόκληρη διαδικασία, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΙΑΑΦ, δεν χωράνε “τα στραβά μάτια”. Επίσης δεν χωράνε ενδοιασμοί να σηκωθεί η κόκκινη σημαία  (να ακυρωθεί κάποιο άλμα) όταν πιστοποιείται κάποια παράβαση.

Σε αντίθετη περίπτωση ο όρκος του Κριτή δεν έχει κανένα νόημα.

Χρειάζεται αφοσίωση και πίστη στο λειτούργημα του Κριτή για να αποκτήσεις το σθένος να σηκώσεις κόκκινη σημαία, σε άλμα που δεν έπεσε ο πήχης, τη στιγμή που όλο το Στάδιο  αλαλάζει και πανηγυρίζει το Ρεκόρ. Είμαι σίγουρος ότι μερικοί δεν έχουν το σθένος να ακυρώσουν το άλμα ακόμη και να το βλέπουν. Ίσως να φοβούνται  να ακούσουν, ό,τι  είμαι διατεθειμένος να ακούσω εγώ.  Όταν πιστεύεις ότι κάνεις το σωστό δεν θα πρέπει να παρεκκλίνεις ούτε χιλιοστό από την πορεία που όρισες να ακολουθήσεις, όσοι και να είναι αυτοί που αλαλάζουν.

Κύριοι Κριτές,
όσοι κοιτάξετε μέσα σας και ανακαλύψετε ότι δεν έχετε το σθένος να εναντιωθείτε αν χρειαστεί σε ολόκληρη την κερκίδα και να ακυρώσετε ένα άλμα,  καλό θα  είναι να καθίσετε στην κερκίδα.
Αν αγαπάτε τον Κλασικό αθλητισμό  αφήστε την “Κρίση”  σε όσους πιστεύουν σε αυτήν.  Μην παίρνετε στο λαιμό σας το αγώνισμα, τους αθλητές, τους προπονητές και γενικά μην καταστρέφετε  ότι απέμεινε για να μας εξυψώνει.

Στόχος της παρέμβασης μας είναι η τήρηση όλων των άρθρων του κανονισμού και η εφαρμογή τους σε κάθε αθλητή και κάθε περίπτωση.

print

Written by