Ο ΑΘΛΗΤΗΣ – Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ – ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Χωρίς τους αθλητές δεν θα υπήρχαν οι προπονητές.
Αλλά και χωρίς τους προπονητές ελάχιστοι αθλητές θα μπορούσαν να «βρουν» το δρόμο τους.
Σε κάθε εποχή αλλά και περιοχή, υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν προπονητές που ξεχώριζαν και ξεχωρίζουν, για τη διάθεσή τους να προσφέρουν, για το ταλέντο τους να προσεγγίζουν τους αθλητές, για τις γνώσεις τους, για τις εμπειρίες τους και για την αφοσίωση στο έργο τους.
Με άλλα λόγια, προπονητές που «εμπνέουν εμπιστοσύνη» και που οι αθλητές θα ήθελαν να γυμνάζονται μαζί τους.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Μέχρι προχθές, στα μεγάλα κέντρα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α., ο ΣΕΓΑΣ πλήρωνε τους προπονητές (προπονητές υποδοχής, ομοσπονδιακούς, συνεργάτες κ.α.), για να γυμνάζουν τους επιλεγμένους αθλητές από διαφορετικούς  συλλόγους,  που έπρεπε να μετακινηθούν και να αλλάξουν πόλη και κατά συνέπεια προπονητή. Για παράδειγμα,  μετακίνηση «λόγω σπουδών».
Οι κορυφαίοι αθλητές δεν είχαν πρόβλημα να βρουν προπονητή· τουναντίον, ήταν σε θέση να επιλέγουν τον προπονητή τους, τον οποίο στη συνέχεια δήλωναν στον ΣΕΓΑΣ και ο προπονητής προσλαμβάνονταν από τον ΣΕΓΑΣ και μάλιστα με ικανοποιητικούς μισθούς (κάποτε).

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Επακόλουθο της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας σήμερα είναι και ο περιορισμός των κονδυλίων που διατίθενται από την Πολιτεία για τον αθλητισμό.
Με κύρια αιτία  τη συρρίκνωση των οικονομικών του ΣΕΓΑΣ, πολλοί προπονητές σταμάτησαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους καθοδηγώντας τους φερέλπιδες ή και τους φτασμένους αθλητές.  
Αλλά και ο ΣΕΓΑΣ περιορίστηκε, προσλαμβάνει  τους πλέον απαραίτητους, όσο για να λειτουργεί το «μαγαζί».

Από τη μία, οι επιλεγμένοι αθλητές του Σχεδιασμού έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Από την άλλη, ο ΣΕΓΑΣ που αδυνατεί να πληρώσει προπονητές για μεγάλο αριθμό αθλητών (καλύπτει μόνον τους κορυφαίους). Οι δύο  αυτοί παράγονες έφεραν στο προσκήνιο την παρακάτω κατάσταση.

Οι καλοί αθλητές μας  (εκτός των κορυφαίων) όταν αλλάζουν χώρο προπόνησης και  πρέπει να γυμνάζονται αλλού, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εύρεσης των κατάλληλων προπονητών.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως “στο οικονομικό”. Το θέμα είναι ότι κάποιος πρέπει να πληρώνει και τους προπονητές.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σήμερα που τα πάντα υπολειτουργούν κάποιοι σύλλογοι προσπαθούν και μάχονται, να προσφέρουν στέγη στον “κακοποιημένο αθλητισμό”.
Προσπαθούν να λειτουργούν όσο καλύτερα γίνεται για το καλό των παιδιών τους.  Το έμψυχο δυναμικό (των μελών του Δ.Σ. και των προπονητών), καθορίζει και την πορεία των συλλόγων.
Οι σύλλογοι με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν πληρώνουν προπονητές και ανταπεξέρχονται με κάθε τρόπο στις υποχρεώσεις τους έναντι των αθλητών τους.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Μέχρι προχθές οι σύλλογοι  που διέθεταν κάποια χρήματα για τις μεταγραφές, έπαιρναν την αφρόκρεμα των νέων αθλητών (που ήταν και στο σχεδιασμό) και για την προπόνησή τους …. κανόνιζε ο ΣΕΓΑΣ (την ανεθετε στους ομοσπονδιακούς προπονητές).
Οι κορυφαίοι αθλητές μάλιστα είχαν και το επάνω χέρι. Δήλωναν οι ίδιοι με ποιόν προπονητή θέλουν να κάνουν προπόνηση και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι προπονητές αυτοί προλαμβανόντουσαν από την Ομοσπονδία ως «ειδικοί».
Οι καιροί άλλαξαν.
Ο ΣΕΓΑΣ δεν είναι σε θέση να πληρώσει προπονητές ούτε καν για τους αθλητές του Σχεδιασμού!

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Από δω το είχαμε από κει το φέραμε, φτάσαμε στο κυρίως θέμα του σημερινού σημειώματος (που μας έκλεψε και σήμερα τη μεσημεριανή μας ξεκούραση).
Οι  αθλητές  που αλλάζουν τόπο προπόνησης προσπαθούν να βρουν νέους προπονητές.  Σήμερα οι περισσότεροι προπονητές πληρώνονται από κάποιο σύλλογο (σίγουρα τόσα, που δεν αξίζει ούτε καν να το συζητήσουμε).  Παρόλα αυτά λειτουργούν και προσφέρουν το καλύτερο δυνατό γιατί έχουν να κάνουν με τα όνειρα των παιδιών. Σε όσους δε ασχολούνται με τα όνειρα των παιδιών δεν δικαιολογείται τίποτε λιγότερο από το 100% της προσπάθειάς τους για το καλό των αθλητών.

Φτάσαμε στο σημείο της αλλαγής προπονητών για διάφορους λόγους, αλλά θα θέλαμε να εστιάσουμε στις αλλαγές που μπορούν να συνδυαστούν και με μεταγραφή στο σύλλογο του προπονητή, που επιλέγουμε να γυμναστούμε.
Ενώ λοιπόν οι αθλητές μας μπορούν να μεταγραφούν σε σύλλογο που διαθέτει τον προπονητή της αρεσκείας των, διαλέγουν να πάνε σε άλλο σύλλογο (ίσως για να πάρουν κάποια οικονομικά ανταλλάγματα, χωρίς όμως να τους διαθέτουν και προπονητή).
φανταζόμαστε ότι σκέφτονται ως εξής:
«Ας πάρω αυτά που μου δίνει  ο (Χ) σύλλογος (χωρίς προπονητή!) και στη συνέχεια βρίσκω  έναν  προπονητή άλλου συλλόγου για να κάνω προπόνηση».
Καλά το σκέφτονται και καλά κάνουν, εφόσον βρίσκουν προπονητές από άλλους συλλόγους να τους γυμνάζουν.

Η ερώτηση όμως του ΑΣ ΡΗΓΑΣ και όλων των συλλόγων που πληρώνουν προπονητές για να γυμνάζουν τους αθλητές του συλλόγου τους είναι:
«Γιατί να επιτρέψουμε τον προπονητή μας να γυμνάζει αθλητές άλλου συλλόγου;»  Ο σύλλογος πληρώνει τον προπονητή του να γυμνάζει τους δικούς του αθλητές.

Το βασανιστικό ερώτημα στον υπογράφοντος είναι:   

Αφού ο (Χ) αθλητής προτιμάει να πάρει μεταγραφή στον (Ψ) σύλλογο, γιατί θα πάρει κάποια χρήματα, «καλά κάνει» κοιτάει το συμφέρον του
Γιατί όταν έρχεται η ώρα να απαντήσουμε στο εάν θα επιτρέψουμε στον συγκεκριμένο αθλητή να γυμνάζεται με τον προπονητή μας και με ποιους όρους, μας βασανίζουν ένα σωρό «ενδοιασμοί»;
Μα!  το συμφέρον του κοίταξε και ο αθλητής, πήγε με μεταγραφή εκεί που θα πάρει περισσότερα, ο σύλλογος γιατί να μην κοιτάξει το συμφέρον του;
Όχι,  δεν συμφωνούμε με αυτό που κάναμε μέχρι τώρα και που πολλοί «Άγιοι» προπονητές … έκαναν μέχρι σήμερα.  

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Όποιος αθλητής θέλει, κυρίως με τον παραπάνω συνδυασμό (μεταγραφή αλλού και αναζήτηση προπονητή σε άλλο σύλλογο), να προπονηθεί με προπονητές του ΑΣ ΡΗΓΑΣ θα πρέπει να αποζημιώσει το Σύλλογο. Και μάλιστα, με τέτοια αποζημίωση που να σκέφτεται ο επόμενος αθλητής που θα βρεθεί στην ίδια θέση: «είναι καλύτερα να πάρω τα (Χ) χρήματα «αν τα πάρω και αυτά» ή να εξασφαλίσω τον προπονητή που θέλω πηγαίνοντας στο σύλλογό του»;

Ο σύλλογος δεν θα έχει κανένα συμφέρον από την παρουσία του «φιλοξενούμενου αθλητή».  Τουναντίον, αν υπήρχαν δυο τρια ταλέντα,  με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί ο προπονητής του συλλόγου και να τα αναδείξει, θα χαθούν. Κανείς δεν θα τα προσέξει, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί γι’ αυτά, αφού η προσοχή του προπονητή θα είναι αλλού.

Τελικό Συμπέρασμα της φιλοσοφίας του συγκεκριμένου Συλλόγου:

Όποιος αθλητής θέλει να έρθει να γυμναστεί με τους προπονητές του συγκεκριμένου συλλόγου, θα πρέπει να καλύψει οικονομικά το κενό που θα δημιουργήσει η παρουσία του στο συμφέρον του συλλόγου.

4-11-2011

Με τιμή
Φ. Κατσίκας

print

Written by