Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΟΥ Ν. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ).

Με την ευκαιρία της τέλεσης των αγώνων Στίβου στη μνήμη του Κώστα Χειμωνίδη το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Μαϊου 2012 στο Καυτανζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης, παραθέτουμε μιά βιογραφία του.

Κώστας Χειμωνίδης
Πρωταθλητής Στίβου (Αλμα σε Υψος)

Nίκος Μουρατίδης e-mail: mouratn@yahoo.com Θεσσαλονίκη

O Kώστας Χειμωνίδης υπήρξε Πρωταθλητής Στίβου στο Αλμα σε Υψος και Ρέκορντμαν Ελλάδας σ’αυτό το αγώνισμα. Η ατομική του επίδοση ήταν 2,03 μέτρα (Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, την 6-4-1969, Αγώνες Ολυμπιακής Μέρας, πρώτος στην κατάταξη). Αξιοσημείωτο μάλιστα ότι την πέτυχε σε ηλικία 33 χρονών !
Ο Χειμωνίδης γεννήθηκε την 12η Απριλίου 1936 στην ορεινή Καστανιά Βερμίου (κοντά στην Παναγία Σουμελά) καί «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 73 χρονών την 7η Ιουλίου 2009 στη Θεσσαλονίκη, νικημένος μετά διετή μάχη με την «επάρατο».
Ο Χειμωνίδης υπήρξε ο δεύτερος Ελληνας αθλητής που υπερέβη τα 2 μέτρα στο άλμα σε ύψος. Πρώτος -χρονικά- ήταν ο Στέλιος Σεβαστόπουλος (γενν. το 1944) του Πανιωνίου που πήδησε 2,00 μ. την 8η Μαίου 1963 στην Αθήνα (19οι Πανελλήνιοι Εαρινοί). Ο Χειμωνίδης αγωνιζόταν με την τεχνική “Μπρούμελ” (κεφάλι και πόδι στο ίδιο ύψος πάνω από τον πήχη), που χρησιμοποιούσε και ο μεγάλος Σοβιετικός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν Βαλερί Μπρούμελ. Ο Χειμωνίδης την 14η Ιουλίου του 1963 σε τριεθνείς αγώνες (Ιταλίας, Ελλάδας, Αυστρίας) στο Ασκολι της Ιταλίας, κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 2,01 μ.
Ο Χειμωνίδης αρχικά, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με το Σκι καθώς και με το Βόλεϊ. Ηταν «άσσος» και στην ακροβατική γυμναστική. Χαρακτηρίστηκε πολυσύνθετο αθλητικό ταλέντο, που θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε σημαντικό για την εποχή του Δεκαθλητή, κάτι που τελικά δεν επιχείρησε. Ο Χειμωνίδης στο άλμα επί κοντώ (χωρίς καμμιά ξεχωριστή εξειδίκευσή του) με «μεταλλικό» κοντάρι (και όχι με «πλαστικό») -πριν το 1965- υπερέβαινε τα 3,70 μ., όταν -ταυτόχρονα- τόσο ακριβώς ήταν και το Ρεκόρ Μακεδονίας – Θράκης του Πανταζή Αποστολίδη του ΠΑΟΚ.
Ο Κώστας Χειμωνίδης ήταν καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και θεωρείται κορυφαίος Ελληνας προπονητής του Αλματος σε Υψος.

Σημαντικοί Ελληνες Πρωταθλητές του αγωνίσματος υπήρξαν «μαθητές» του στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.
Όπως, οι Δημ. Κοκκότης, Κοσμ. Μιχαλόπουλος, Δημ. Πατρώνης, Ιωακ. Τρικαλιάρης, Βασ. Παπαδημητρίου, Δημ. Συράκος, Παναγ. Κωνσταντινίδης, Γιώργ. Τσούγκος, Γιώργ. Φαρμάκης, Σωτ. Κατσάρος, Βασ. Παπακωνσταντίνου, Στέλ. & Μιχ. Αγάπης, Γιώργ. Οικονόμου,
Eυαγγ. Ρίσκου, Μαρία Χοτοκουρίδου, Δέσποινα Λαμπρέλη, αλλά και δεκάδες άλλοι και άλλες.
Δεν αναφερόμαστε ονομαστικά σε αθλητές στίβου άλλων αγωνισμάτων, που επίσης κατά περιόδους προπόνησε ο Κώστας Χειμωνίδης

Τα ατομικά Ρεκόρ του Χειμωνίδη στα αγωνίσματα του Δεκάθλου ήταν τα παρακάτω:
Δρόμος 100 μέτρων: 11.5, Αλμα απλούν: 6,60 μ., Σφαιροβολία: 12,50 μ., Aλμα σε ύψος: 2,03 μ., 400 μ.: 53.0, 110 μ. με εμπόδια: 16.4, Δισκοβολία: 35,50 μ., Αλμα με κοντάρι: 3,70 μ., Ακοντισμός: 47,50 μ., 1500 μ.: 5.10.0.
Οι παραπάνω επιδόσεις με βάση τους πίνακες βαθμολογίας της ΙΑΑF του έτους 1985, που ισχύουν σήμερα για το Δέκαθλο, θα έδιναν συνολικά 6.394 βαθμούς.

Ο Χειμωνίδης που ασχολήθηκε με τον Στίβο ηλικιακά κάπως μεγάλος (μετά το Σκί και την στράτευσή του) στην αρχική φάση της ενασχόλησής του ως αθλητής του Υψους ανήκε στην ΑΕΚ, ενώ στη συνέχεια τον Οκτώβριο 1966 (30 χρονος) μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ.

Χρονολογικά, η παρουσία του Κώστα Χειμωνίδη στο Στίβο ήταν η εξής :

1958 Υψος 1,75 Δράμα 18-7 44οι Πανελλήνιοι / ΑΕΚ
1960 110 εμπ. 16.8 Αθήνα 4-4 εσωτ. ΕΑΣΑ
Υψος 1,92 Αθήνα 7-8 πρόκρ. Ελληνογιουγκ. 2ος Ελλ.
1961 Υψος 1,91 Αθήνα 14-5 αγ. Επάθλων ΣΕΓΑΣ 1ος Ελλ .
1962 Υψος 1,98 Κωνστα/πολη 6-10 Διεθνείς αγ. Πανελλ. Ρεκόρ
1963 110 εμπ. 16.4 Αθήνα 16-4 Διασυλλογικοί
Υψος 2,01 Ασκολι Ιταλ. 14-7 Τριεθνείς Πανελλ. Ρεκόρ
1964 110 εμπ. 16.6 Αθήνα 5-4 Διασυλλογικοί
Υψος 1,95 Θεσ/νίκη 6-6 Ελλάδα-Ισραήλ 1ος Ελλ .
1965 Υψος 1,80 Ν. Φάληρο 24-7 51οι Πανελλήνιοι
1966 Υψος 1,88 Αθήνα 14-4 Διασυλλογικοί
1967 110 εμπ. 16.9 Θεσ/νίκη 2-4 Διασυλλογικοί / ΠΑΟΚ
Υψος 1,90 Θεσ/νίκη 26-3 Διασυλλογικοί
1968 110 εμπ. 16.5 Αλεξαν/πολη 25-8 16οι Βορειολλαδικοί
Υψος 1,98 Θεσ/νίκη 17-8 54οι Πανελλήνιοι 3ος Ελλ .
1969 Υψος 2,03 Θεσ/νίκη 6-4 Ολυμπιακή Μέρα 4ος Ελλ .
1970 Υψος 1,95 Θεσ/νίκη 22-7 Ημερ. ΣΕΓΑΣ 34 χρ.

Ο Κώστας Χειμωνίδης, υπήρξε σε όλη του τη ζωή υπόδειγμα Ανθρώπου και Δασκάλου. Αγωνιστής για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, διώχθηκε από την δικτατορία των συνταγματαρχών και απολύθηκε από την θέση του ως εκπαιδευτικός. Σ’εκείνες τις «δύσκολες ώρες» τον στήριξε ο Αλέκος Αλεξιάδης προσλαμβάνοντάς τον ως προπονητή Στίβου στον ΠΑΟΚ. Κι ο Χειμωνίδης το «ανταπέδωσε» αγωνιζόμενος σε διασυλλογικούς στίβου σε δύο και τρία αγωνίσματα μέχρι τα 35 χρόνια του ! Εκανε εκτός από άλμα σε Υψος και 110 μ. με εμπόδια καθώς και σκυταλοδρομία 4×100 μ.
Υπήρξε πολυτάλαντος αθλητής και έγραψε το δικό του αξιόλογο κομμάτι στην αθλητική ιστορία της χώρας μας. Στην πολύχρονη εκπαιδευτική και προπονητική του προσφορά, ανέδειξε πληθώρα αθλητών διεθνούς επιπέδου, μα πάνω απ’ όλα, δίδαξε ήθος και στάση ζωής στους μαθητές και τους αθλητές του.

Επειδή ωρισμένες μεμονωμένες στιγμές της ζωής μας σκιαγραφούν την ανθρώπινη εικόνα μας, θα αναφερθούμε στη συνέχεια σε χαρακτηριστικές «πινελιές» της αθλητικής πορείας του Κώστα Χειμωνίδη.
Την 6η Απριλίου 1969 στο Καυτανζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την υπέρβαση του 2,03 μ. από τον Κώστα και τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων στις κερκίδες, ο παρευρισκόμενος πανίσχυρος -τότε- Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού πραξικοπηματίας Κώστας Ασλανίδης κατεβαίνει στο σκάμμα του Υψους και λέει (μπροστά στον αείμνηστο δημοσιογράφο Σταύρο Μπαλτίδη, τον υποφαινόμενο και τον φωτορεπόρτερ Μίμη Τουρτίδη) απευθυνόμενος στον «απολυμένο καθηγητή» Χειμωνίδη : «τί θα κάνουμε με σένα ? … , να σε βάλουμε Διευθυντή στο καινούργιο στάδιο της Καβάλας …» κι ο κάθιδρος Κώστας του απαντά, «ναι, αφού όμως πριν με επαναφέρετε στη θέση μου στο Σχολείο που δίδασκα» ! Ενεός, ο πρώην συνταγματάρχης αρθρώνει : «αυτό δεν μπορεί να γίνει …».
Εκείνη όμως η ιστορική μέρα του Χειμωνίδη είχε και «βραδινά μεθεόρτια». Ο φίλαθλος του Στίβου Αθερίδης (εκτελωνιστής αλλά και ερασιτέχνης πιανίστας) κατεβαίνει από τις κερκίδες του Σταδίου να συγχαρεί τον Κώστα και μας προσκαλεί σε «καλλιτεχνική» έξοδο, «Θα σας πάω κάπου το βράδι, όπου θα ενθουσιαστείτε». Επρόκειτο για μια μακρόστενη, παράγωνη «μπουάτ» στην «Καμάρα», δίπλα ακριβώς στην εκκλησία της «Παναγίας Δεξιάς» (σήμερα φιλοξενεί είδη κομμωτηρίου). Το «πρόγραμμά» της : ο συνθέτης Ανδρέας Πρέζας κι ο Μανώλης Μητσιάς στο ξεκίνημά του ! Σκεφτείτε, (χωρίς μικρόφωνα) απαγορευμένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Πανευτυχής ο Χειμωνίδης ! Λίγες μέρες μετά συνέλαβαν τον Μητσιά.
Θυμάμαι την δεκαετία του 1990, σε περιόδους δεκάδων τηλεοπτικών εκπομπών μου με ανθρώπους του Στίβου στην ΕΤ-3, την άρνηση του Κώστα Χειμωνίδη να εμφανιστεί στην τηλεόραση, επικαλούμενος «ότι υπάρχουν σημαντικότεροί του στο χώρο του Αθλητισμού, που δικαιούνται τέτοιας προβολής» !
Παρόμοια «λειτούργησε» μόνον ένας ακόμα. Ο «Πατριάρχης» του Μακεδονικού Στίβου, ο Κορυφαίος όλων, ο ανεπανάληπτος Δάσκαλος Νίκος Ζαχαριάδης του «Ηρακλή» ! Υπάρχουν κάποιοι λίγοι συνάθρωποί μας, Δημιουργοί τρανοί, φτιαγμένοι από ένα σπάνιο χαρισματικό «μέταλλο», που ξεχωρίζουν «αστραφτεροί» παρά την σεμνότητά τους στους σημερινούς «ευτελείς χρόνους» της παρακμής των Αξιών και των Προτύπων !
Επιστρέφοντας στον Κώστα Χειμωνίδη, δεν ξεχνώ πριν λίγα χρόνια μιάν ακόμη χαρακτηριστική συμπεριφορά του. Βρισκόμασταν καλοκαίρι στα Χανιά στα πλαίσια των Διεθνών «Βενιζελείων» Αγώνων Στίβου, με την παρουσία πολλών Ολυμπιονικών και Παγκόσμιων πρωταθλητών από διάφορες χώρες. Στην επακολουθήσασα πανηγυρική γιορτή λήξης στους κατάφωτους κήπους του «Creta Palace» έγιναν κάποιες τιμητικές βραβεύσεις. Μάλιστα παρίστατο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος. Καθόμασταν δίπλα στο ίδιο τραπέζι. Κάποια στιγμή τα μεγάφωνα ανακοινώνουν ότι ο Κώστας Χειμωνίδης θα βραβευτεί για την πολυετή αθλητική προσφορά του από τον Σωκράτη Κόκκαλη (βασικό χορηγό των «Βενιζελείων»). Ο Χειμωνίδης «με το ζόρι» σηκώθηκε να παραλάβει την τιμητική του πλακέτα !
O Kώστας Χειμωνίδης ανήκε στην ολιγάριθμη κατηγορία των ιδιαίτερα δημιουργικών συνανθρώπων μας, που διακρινόταν για την σεμνότητά του σε βαθμό υπερθετικό. Λιτός στη ζωή του, οικογενειακά «χτισμένος» με δημοκρατικά ιδεώδη, συνειδητά απέφευγε κάθε μορφής δημόσια προβολή, γνήσια τραχύς «ορεσίβιος», γαλουχημένος στα αρχαιοελληνικά πρότυπα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Nίκος Μουρατίδης e-mail: mouratn@yahoo.com Θεσσαλονίκη

print

Written by