Ο ΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ «M.V.P.» ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Πολλές φορές αναφερθήκαμε σε λάθος ενέργειες των κριτών, που γίνονται είτε από άγνοια είτε από παράλειψη είτε από αβλεψία.  Με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Scandinavium, την ώρα που ο Γάλλος αθλητής LAVILLENIE περνούσε  το 6.07 (χωρίς να πέσει ο πήχης) θα μπορούσε να γίνει εύκολα το λάθος και να τιναχτούν οι αγώνες στον αέρα. (Ευτυχώς το λάθος δεν έγινε γιατί ο Κριτής ήταν και γνώστης των κανονισμών και «Παρών» …).
Τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, οι αθλητές με τις καταπληκτικές τους επιδόσεις, είναι αυτοί που κλέβουν την παράσταση.
Εμείς θα τονίσουμε για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, την αξία της ενέργειας του κριτή που έσωσε κυριολεκτικά τους αγώνες με το να ακυρώσει αμέσως το κατά τα άλλα υπέροχο άλμα του Γάλλου στο 6,07. Η τύχη έπαιξε ένα από τα σπάνια παιχνίδια της στο Γάλλο  αθλητή LAVILLENIE (στη φωτογραφία Στυλιανού-Λαβιλενί, που φαγώθηκε να βγει φωτογραφία με τον Στυλιανού!), βάζοντας τον πήχη να σταθεί στο «στήριγμα» που εξέχει κατά 35-40 mm πάνω από την «υποδοχή» όπου τοποθετείται ο πήχης. Βλέπετε φωτογραφία. {Το άλμα του LAVILLENIE ακυρώθηκε σύμφωνα με το άρθρο 183, § 2 που λέει:  Ένας αθλητής αποτυγχάνει αν:  (α) μετά το άλμα, ο πήχης δεν παραμείνει και στα δύο στηρίγματα [«pegs = υποδοχές»] εξ αιτίας των ενεργειών του αθλητή …} Η περίπτωση φαντάζει ακόμη πιο ακραία αν αναλογιστούμε ότι στον ίδιο αγώνα σε μια προσπάθεια άλλου αθλητή ο πήχης πετάχτηκε 20-30 εκ. ψηλά και ξανακάθισε στις υποδοχές (έγκυρο άλμα!).  

Για αρκετή ώρα στην κερκίδα φίλαθλοι, αθλητές άλλων αγωνισμάτων αλλά ακόμη και παράγοντες του αθλητισμού που χρόνια τώρα πρωταγωνιστούν στην Ε.Α.Α. αλλά  δεν γνωρίζουν τους κανονισμούς, καταφέρονταν με υποτιμητικά σχόλια κατά του Κριτή. Δυστυχώς είναι η γνωστή θέση της «κερκίδας», που έχοντας άγνοια των κανονισμών, γίνεται αιτία να κατακρεουργείται η ομορφιά του στίβου όταν ο κριτής δεν έχει τη γνώση, την προσοχή ή την εμπειρία να εφαρμόσει τους κανονισμούς κατά γράμμα.  Ακόμη χειρότερο γίνεται αν ο κριτής δεν διαθέτει το «ανάστημα»  να ακυρώσει το άλμα όταν όλο το στάδιο ζητωκραυγάζει επειδή ο πήχης δεν έπεσε! …

Κατά τη γνώμη μας ο Έφορος του επί κοντώ, τον οποίο παρακολουθήσαμε  σε 5 αγώνες (προκριματικά και τελικά (Α) – (Γ) & Επτάθλου (Α)  ήταν ΑΨΟΓΟΣ και θα τον ονομάζαμε «M.V.P.»  των αγώνων.

print

Written by