Ο ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ «ΒΑΡΔΑΡΗΣ» ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ

Ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ

Το καλοκαίρι πέρασε άρχισαν να φυσούν οι αγέρηδες (ο Βαρδάρης στη Σαλονίκη) και τα ξερόφυλλα ανακατεμένα με τα σκουπίδια πιάστηκαν χέρι-χέρι. Τη μια, ξερόφυλλα και σκουπίδια, πηγαίνουν προς τα μπρός, την άλλη προς τα πίσω (άλλαξε ο αέρας), ξανά μπροστά … και πάει λέγοντας μέχρις ότου να στριμωχτούν σε κάποια γωνιά, από όπου είτε θα τα μαζέψει η σκούπα του οδοκαθαριστή (να ησυχάσουμε), είτε  θα τα ξαναβγάλει στο δρόμο (δυστυχώς) ένας αγέρας πιο δυνατός.
Είναι φυσικό να πηγαίνουν «όπου τους πάει ο άνεμος» αφού δεν έχουν ρίζες, δεν έχουν πιστεύω, δεν έχουν Αρχές να ακολουθήσουν αλλά ούτε και Αξίες να υπηρετήσουν.
Απλά υπάρχουν για να δείχνει ο εκάστοτε αγέρας  τη δύναμή του.

ΟΙ   Ο.Φ.Α.

Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι.  Άνθρωποι που δεν έχουν Αρχές να ακολουθήσουν και Αξίες να υπηρετήσουν, είναι οι γνωστοί μας ΟΦΑ. (όπου Φυσάει ο Άνεμος). Η κινητήριος δύναμη, όσων ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, είναι το προσωπικό συμφέρον, το κέρδος, και το βόλεμα.
Οι καημένοι! μέσα στη χλιδή και την καλοπέραση που περνούν τις ώρες τους, τις περισσότερες φορές στις πλάτες όλων μας, δεν ζουν ούτε μια μέρα με νόημα και αξία.

Ποιος νοιάζεται για το καλό του Στίβου και ποιος τον χρησιμοποιεί;

Γενικότερα στη ζωή βλέπουμε να διαλύονται φιλίες και να δημιουργούνται «άλλες», να διαλύονται συμμαχίες και τη θέση τους να καταλαμβάνουν «συμμαχίες ανίερες» όπου οι λέξεις Αρχές και Αξίες δεν κυκλοφορούν, γενικά ζούμε σε ένα…«μπάχαλο».
Από τη μια στιγμή στην άλλη σύνολα διαλύονται, συμφέροντα συγκρούονται,  κατευθύνσεις αλλάζουν και πολλοί συμβαδίζουν με αυτούς που μέχρι χθες “δεν ήθελαν να δουν”! 
«Αυτή τη στιγμή μας συμφέρει, μας εξυπηρετεί, ας συσπειρωθούμε να πολεμήσουμε τον κοινό εχθρό και στη συνέχεια βλέπουμε» – πιθανολογώ ότι θα είναι το σκεπτικό τους.

ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ

Και καλά να βαδίζει κάποιος με γνώμονα «τα πιστεύω» του. Συμφωνούμε δεν συμφωνούμε με αυτούς οφείλουμε να τους βγάλουμε το καπέλο, γιατί υπηρετούν σταθερά «τα πιστεύω» τους.
Ακόμη και σε αυτούς που πίστευαν άλλα αλλά κάποια στιγμή «τα πιστεύω» τους άλλαξαν (σαφώς και έχουν το δικαίωμα) και σε αυτούς οφείλουμε σεβασμό.
Δεν έχει τόση σημασία, ακόμη και λάθος να κάνουν στην επιλογή τους, μας ενδιαφέρει το κίνητρο της επιλογής τους. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για ανηθικότητα.

ΟΙ ΑΧΡΩΜΟΙ

Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά αυτή την κατηγορία των ανθρώπων «δεν τους πάω». Κυρίως όταν είναι σε θέσεις αποφάσεων και ποτέ δεν παίρνουν θέση (ίσως για να τα έχουν καλά με όλους) μένουν στο γράμμα του νόμου που όμως, κάθε φορά το ερμηνεύουν όπως τους συμφέρει. Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος, να σε έχουν ορίσει επικεφαλής ενός τομέα και να μην έχεις άποψη. Αν είναι έτσι δεν χρειάζεσαι, η γραμματέας μπορεί να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου, εσύ σπίτι σου!
Προτιμώ π.χ. τον κ. Κουτσοφλίνη Ιωάννη, άσχετα αν δεν συμφωνώ με όλες του τις αποφάσεις, (αυτό έλειπε να συμφωνούμε όλοι με όλους), γιατί έχει άποψη και τη στηρίζει.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ – ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΙ

Η συνηθισμένη απάντηση όσων βρίσκονται σε θέσεις ανάλογες και δεν θέλουν να κοντραριστούν μαζί σου, είναι «ναι έχεις δίκιο»!
Από τη μια σου λένε έχεις δίκιο και από την άλλη δεν κάνουν τίποτε να διορθώσουν το δικό τους «άδικο». Απλά τη στιγμή της αντιπαράθεσης, τις περισσότερες φορές σε προσωπική κουβέντα, αντιπαρέρχονται εύκολα την άποψή σου. Δυστυχώς, αυτή η κατηγορία των ανθρώπων «έκανε και κάνει καριέρα» για πολλά χρόνια στις θέσεις κλειδιά του ΣΕΓΑΣ.
Κύριοι του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, κύριε πρόεδρε αφού με το γράμμα του νόμου εσύ έχεις την ευθύνη, σου θυμίζει κανέναν συνεργάτη σου αυτή η κατηγορία; Αν όχι ψάξε λίγο στις τελευταίες μας συναντήσεις και θα το καταλάβεις.
Πόσο πιο σαφής να γίνω;

ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ;

Ο καθένας μας διατείνεται ότι νοιάζεται για το καλό του στίβου.

Πολλοί πράγματι νοιάζονται.

Πόσοι όμως μπορούν να απομονώσουν το καλό του στίβου και να το μπάσουν στο σπίτι τους από την «πίσω πόρτα» ή από την κυρίως είσοδο, αλλά το βράδυ και με τα φώτα σβηστά;
Αυτοί  ΝΑΙ, σίγουρα νοιάζονται.

Πόσοι συνεχίζουν να ακολουθούν τη ρότα του πλοίου, αδιαφορώντας για την κατεύθυνση; Πόσοι αν και δεν συμφωνούν για τον ένα ή άλλο λόγο, ακολουθούν το πλοίο; Πόσοι έχουν το σθένος να εναντιώνονται όταν κατά την κρίση τους κάτι δεν είναι σωστό; Πού καταλήγουν συνήθως όσοι έχουν άποψη και επιχειρήματα, πώς τους συμπεριφέρονται οι υπόλοιποι;
Όσοι απλά κατάφεραν να ανεβούν στο καράβι, και ξοδεύονται σε «ηλιοθεραπεία στο κατάστρωμα», ξεχνώντας το λόγο που ανέβηκαν στο πλοίο, νοιάζονται;
Εσείς αποφασίζετε.

Πόσοι απεναντίας, τις όποιες ενέργειές τους θα τις κάνουν τη στιγμή που οι προβολείς έχουν ανάψει και ενώ διατείνονται ότι νοιάζονται για το καλό του στίβου, τον βάζουν σε δεύτερη μοίρα; Στοχεύουν αλλού και ίσως να χρησιμοποιούν το στίβο για να πετύχουν ή να δείξουν κάτι άλλο;
Αυτοί νοιάζονται;

Ο    Σ.Π.Σ.Β.Ε.

Πόσοι θα επιδιώξουν δήθεν το «καλό του Στίβου» με την αδράνειά τους όταν δεν πρέπει  π.χ. (Σύνδεσμος Προπονητών Στίβου Βορείου Ελλάδος);  Πού είναι ο ΣΠΣΒΕ που νόμιμα εκπροσωπεί τους προπονητές στίβου, στη συγκεκριμένη ομιλία του κ. Κυτέα στο Καυτανζόγλειο; Ποια είναι η θέση του συνδικαλιστικού μας οργάνου; Θα είναι παρόντες στην ομιλία;

Δύσκολη η θέση του κ. Μηνά Κ. αλλά και του κ. Σδρόλα Χ. αφού από τη μια είναι Ομοσπονδιακοί προπονητές  συνεργάτες του ΣΕΓΑΣ και από την άλλη πρόεδρος και μέλος του ΔΣ των προπονητών. Τώρα καταλαβαίνουν οι προπονητές όταν στις εκλογές υποστηρίζουμε ότι οι ομοσπονδιακοί δεν πρέπει να βρίσκονται στο Δ.Σ. των προπονητών αφού για να στηρίζουν τα συμφέροντα των προπονητών πρέπει να έρχονται σε σύγκρουση με τους εργοδότες τους, τον ΣΕΓΑΣ.
Τώρα καταλαβαίνουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές, πόσο φανερά είναι τα κίνητρα κάποιων που επιδιώκουν αν και ομοσπονδιακοί να κινούν τα νήματα του Συνδέσμου προπονητών;

Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να σας φανερώσω τις σκέψεις μου και παραπέρα. Η υποψηφιότητα των ομοσπονδιακών στο ΣΠΣΒΕ ίσως να είναι και δάχτυλος (γραμμή) του ΣΕΓΑΣ για να υπάρχει ο έλεγχος και στους προπονητές. Γνώμη μου είναι και τη διατυπώνω ενυπόγραφα. Θα χαρώ ιδιαίτερα να με διαψεύσουν οι συνάδελφοι αν μου αποδείξουν ότι βρισκόμενοι «μεταξύ σφύρας και άκμονος» μπορούν να προστατεύουν τα συμφέροντα των προπονητών, με κάθε κόστος, κάτι που δεν βλέπω να κάνουν στην παρούσα περίπτωση.

Με την ευκαιρία, τι γίνεται με τη σελίδα των προπονητών στίβου ΣΠΣΒΕ γιατί παραμένει ανενεργή; http://www.spstivou.com/

ΑΝΚΙΣ –  Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΚΥΤΕΑ

Τι είναι τελικά η ΑΝΚΙΣ, που με πρωτοβουλία της θα ακούσουμε επί τέλους τον κ. Κυτέα;  Οι ίδιοι (κ.κ. Τσιφτσόγλου Α., Τσίντσιλης Γ., Ράπτης Α.), δηλώνουν «άνθρωποι του στίβου». Εμείς, που τους γνωρίζουμε προσωπικά θα συμπληρώναμε: Άνθρωποι με πάρα πολλά χρόνια στο στίβο που τον υπηρέτησαν από πολλά μετερίζια και με πολλές περγαμηνές, αθλητικές, προπονητικές και διοικητικές. Είναι από τους λίγους που δικαιούνται να έχουν άποψη στα τεκταινόμενα του στίβου.
Ο καθένας μπορεί να τους κατατάξει σε όποια κατηγορία από τις παραπάνω νομίζει, όπως μπορεί να κατατάξει και όλους μας … δικαίωμα του καθενός.
Γεγονός είναι ένα. Με πρωτοβουλία τους, θα ακούσουμε τον κ. Κυτέα να μας εξηγεί το πώς έφτασε με τον αθλητή του Φιλιππίδη και εδραιώθηκε στην παγκόσμια κορυφή του αγωνίσματος. Ακόμη πιο θετική γίνεται η ενέργεια αυτή της ΑΝΚΙΣ  αφού, μέσα από τη φιλόξενη σελίδα του “StivosNews”, γνωρίζουμε ότι ο κ. Κυτέας δεν θα μείνει στο «γράμμα του τίτλου» στην ομιλία του αλλά θα «αφουγκραστεί» τις απορίες των συναδέλφων.

Εμείς θα πάμε να ακούσουμε τον κ. Κυτέα, απλά γιατί νοιαζόμαστε για το καλό του στίβου. Δεν θα εμπλακούμε με τα «άλλα παιχνίδια».
Έχουμε άποψη και την ακολουθούμε, δεν παίρνουμε γραμμή από κανέναν και σε κανέναν δεν δίνουμε λογαριασμό, αλλά ούτε και περιμένουμε τίποτε.
Ακολουθούμε «τα πιστεύω» μας. 
Ο καθένας μπορεί να μας κρίνει για το αν ακολουθούμε το σωστό ή το λάθος δρόμο.

Σίγουρα και εμείς μπορεί να κάνουμε λάθος επιλογές. Όμως κανένας δεν θα μας δει να πάμε από δώ ή από εκεί εξαιτίας του αγέρα.
Έχουμε Αρχές που ακολουθούμε και Αξίες που υπηρετούμε πιστά.

Ο «Βαρδάρης» δεν έχει καμία δύναμη επάνω μας.

Θεσσαλονίκη 11.10.13
Με τιμή
Κατσίκας Φώτιος

print

Written by