Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ

Θέλοντας να βοηθήσουμε στην εξάπλωση του άλματος επί κοντώ, για χρόνια τώρα, δεν μείναμε μόνο στα χαρτιά. Παράλληλα με τις προτάσεις μας προς την αρμόδια αρχή (επιτροπή Ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ) προχωρήσαμε και στην  πράξη. Μέσα από το πανεπιστήμιο και με την επιστημονική στήριξη του εργαστηρίου της Βιοκινητικής του ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ παντρέψαμε την εμπειρία μας με την επιστήμη και παρουσιάσαμε το πρόγραμμα «ΠΑΙΖΩ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ». Είναι ένα πρόγραμμα γνωριμίας του άλματος επί κοντώ στην πλατιά βάση των μαθητών και των μικρών σε ηλικία αθλητών. Μέσα από το παιχνίδι αφενός μεν δίνουμε την ευκαιρία στους «μπόμπιρες» να γνωρίσουν το επί κοντώ αλλά και στους προπονητές να ξεχωρίσουν εύκολα και ακίνδυνα τους μελλοντικούς επικοντιστές.

Διάθεση και οργάνωση χρειάζεται για να γεμίσουν τα στάδια με αθλητές που θα προσπαθούν και στο ξεχωριστό αυτό αγώνισμα, το άλμα επί κοντώ.

Η ανάγκη για την επάνδρωση του αγωνίσματος με ικανό αριθμό αθλητών από μικρότερη ηλικία (κάτω των 14 ετών – ΠΠ/Α) προκύπτει από το γεγονός ότι: 

1) Με την καθυστερημένη μύηση των αθλητών στο επί κοντώ οι «εν δυνάμει επικοντιστές» (τα πολύπλευρα ταλέντα) θα έχουν στρέψει την προσοχή τους σε άλλα παραπλήσια αγωνίσματα στα οποία αξιοποιούν μέρος των ταλέντων τους με αποτέλεσμα να χαθούν από το επί κοντώ (όπου αξιοποιούν όλα τους τα χαρίσματα). Αυτόματα, ακόμη και «ο γεννημένος για το επί κοντώ» αθλητής γίνεται αθλητής άλλου αγωνίσματος και δεν γνωρίζει ποτέ το επί κοντώ.

2) Η ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας στο επί κοντώ (νωρίτερα) γίνεται από φέτος ακόμη μεγαλύτερη αφού η ΙΑΑΦ μετατρέπει το  Όκταθλο παίδων (όπου δεν υπήρχε το επί κοντώ) σε Δέκαθλο (με την παρουσία και του επί κοντώ).

Με την ενεργοποίηση ξανά των συναδέλφων που είχαν απομακρυνθεί από το στίβο και το άλμα επί κοντώ (κ.κ. Αλεξέεβ, Βαρσάμη, Μακεδονίτη, Τρυφινόπουλου), η Θεσσαλονίκη δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη του αγωνίσματος.  Μακάρι και άλλοι προπονητές να ενεργοποιηθούν και να φτάσουμε στο σημείο ο κάθε σύλλογος να διαθέτει και προπονητή του επί κοντώ. (Θα βοηθήσει αφενός μεν στη δημιουργία θέσεων εργασίας των συναδέλφων προπονητών αλλά και θα ήταν ιδανική λύση για το καλό του αγωνίσματος).

Σε αρκετούς πλέον συλλόγους της Θεσσαλονίκης (εκτός από τον ΑΣ ΡΗΓΑΣ) καλλιεργείται και το επί κοντώ και έτσι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τα «πολύπλευρα ταλέντα» να αξιοποιηθούν, αρκεί οι σύλλογοι να αγκαλιάσουν τους προπονητές ώστε να υπάρχει και συνέχεια.  Στα πλαίσια αυτής της ξεχωριστής κίνησης που, επί τέλους, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη προσπαθούμε ΟΛΟΙ να βοηθήσουμε.

Συνάδελφοι προπονητές- Γυμναστές, μη διστάζετε να ασχοληθείτε με το αγώνισμα, κανένας μας δεν το έμαθε χωρίς προσπάθεια. Όποιος από τους νέους προπονητές χρειαστεί  βοήθεια, δεν έχει παρά να τη ζητήσει είτε από τον ΣΕΓΑΣ είτε απευθείας από τους έμπειρους προπονητές του αγωνίσματος. Τουλάχιστον ο υπογράφων δεν θα αρνηθεί σε κανέναν τη βοήθειά του, εφόσον μας ζητηθεί να βοηθήσουμε. (Η Ρόδος … ακούει;)

Ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ διοργάνωσε δύο απανωτές ημερίδες, 14 και 21 Δεκεμβρίου, ειδικά για το άλμα επί κοντώ . Μάλιστα εκτός από όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες ανδρών και Γυναικών είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν και αθλητές ΠΠ-ΠΚ/Β  (12-13 ετών) και ΜΙΝΙ Α-Κ  (11-12 ετών), στις κατηγορίες των οποίων δεν υπάρχει ως επίσημο αγώνισμα το επί κοντώ. 

print

Written by