Ο «ΡΗΓΑΣ» – ΤΟ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ – ΚΑΙ ΤΑ “ΡΗΓΑΚΙΑ” ΤΟΥ


Έχουμε πολλούς λόγους που διαλέξαμε αυτή τη φωτογραφία για να σχολιάσουμε το άλμα επί κοντώ και τον ΑΣ ΡΗΓΑΣ. Θα μπορούσαμε για κάθε «επίπεδο» αυτού του βάθρου να γράφουμε μέχρι αύριο…


Δικαιωματικά στο υψηλότερο σκαλί ο Κώστας Φιλιππίδης αφού για αρκετά χρόνια κυριαρχεί στο αγώνισμα έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο και μάλιστα κέρδισε και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού του 2014 (με 5.77), από όπου και η φωτογραφία.


Η συνέχεια ανήκει στην προσφορά του κ. Ρήγα Ευσταθιάδη στο άλμα επί κοντώ αλλά και στον Ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Δεν θα επεκταθούμε στα «κατορθώματα» του κ. Ρήγα, που ως αθλητής στη δεκαετία του 1950, μάγευε με τα άλματά του (με τα μεταλλικά κοντάρια) τα γεμάτα, από φίλους του στίβου, «στάδια».


ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ κ. ΡΗΓΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ


Και όμως δεν είναι αυτό το «καλό χαρτί» του κ. Ρήγα Ευσταθιάδη· ο χαρακτήρας του και ο τρόπος συμπεριφοράς του στον αγώνα, στην παρέα και στην καθημερινότητα, είναι το καλό του χαρτί. Με αυτό το «χαρτί» δείχνει στον οποιοδήποτε τι είναι ο αθλητισμός και πως ο αθλητισμός μπορεί να «φωτίσει» τα σκοτάδια της συμπεριφοράς μας και των ενεργειών μας.


Ο ξεχωριστός του τρόπος να περνάει προς κάθε κατεύθυνση «τα σωστά μηνύματα» μας μάγεψε. Μη φανταστείτε ότι ο κ. Ρήγας είναι ο τέλειος και αλάνθαστος.

Εδώ βρίσκεται η μοναδική του ομορφιά· ενώ είναι ο άνθρωπος της “διπλανής πόρτας” με τα κουσούρια του και τις ατέλειές του, πάντα βρίσκει τον τρόπο να σου πει «έντεχνα» … εσύ διάλεξε το σωστό μην κοιτάς εμένα που (π.χ. καπνίζω)!


 Χωρίς να δώσει ποτέ του καμία “διάλεξη” για τις Αξίες και τις Αρχές του αθλητισμού έγινε -ο ένας και μοναδικός- «στα μάτια μας».

Μας ενέπνευσε, μας ώθησε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του, αυτό της αθόρυβης προσπάθειας για προσφορά.


Δημιουργήσαμε το σύλλογο και του δώσαμε το όνομα «ΡΗΓΑΣ».


Έκτοτε, όλοι όσοι ενεπλάκησαν στα γρανάζια της λειτουργίας του ΑΣ ΡΗΓΑΣ (φίλοι, γονείς, μέλη του Διοικητικού συμβουλίου, προπονητές, αθλητές … Όλοι), δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κρατήσουν στη -σωστή πορεία- το καράβι που ονομάσαμε «ΑΣ ΡΗΓΑΣ».

Είναι τόσο δυνατό αυτό το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο όνομα ΡΗΓΑΣ, που μπορεί, και μόνο με τη σκέψη ότι εμπλέκεται ο «κ. ΡΗΓΑΣ» να σε αλλάξει, πάντα προς το καλύτερο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, προσωπικά, πιάνουμε τον εαυτό μας να ξεπερνάει τον εγωισμό και τα πάθη του και τελικά να μας οδηγεί σε αντιδράσεις που ομολογουμένως ίσως δεν θα είχαμε, αν ακολουθούσαμε τα προσωπικά μας «κουσούρια». Αν αυτό δεν είναι δύναμη και προσφορά που οφείλεται στο όνομα «ΡΗΓΑΣ» τότε τί είναι;


Όλοι καταλαβαίνουμε το βάρος της ευθύνης όταν για να τιμήσεις τη συμπεριφορά κάποιου, που σου δίνει το ερέθισμα για κάποια δημιουργία (στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Ρήγα), πρέπει να είσαι πολλαπλάσια προσεχτικός. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή μην «εκθέσεις» το “όνομα” που αυθαίρετα χρησιμοποίησες.


Δεν σταθήκαμε στη θεωρία, προσπαθήσαμε να μυήσουμε στον αθλητισμό τους μικρούς μας φίλους. Και … φτάσαμε να χαιρόμαστε σε αυτή την απονομή, σε αυτό το βάθρο με τους τρεις καλύτερους αθλητές του Πανελλήνιου πρωταθλήματος,  τόσο τον Δημήτρη Πατσουκάκη που (είναι γέννημα και πρώην αθλητής του ΑΣ ΡΗΓΑΣ) και ήταν 3ος με 5.40 όσο και τον Νίκανδρο Στυλιανού που (είναι αθλητής του ΑΣ ΡΗΓΑΣ από το 2009) και ήταν 2ος με 5.45 (Παγκύπριο ρεκόρ). Αυτοί και πολλά άλλα παιδιά που ανέβηκαν στο «βάθρο» του νικητή υπήρξαν ή είναι παιδιά του ΑΣ ΡΗΓΑΣ.


Πώς να μη θέλουμε (με την άδεια του κ. Φιλιππίδη) να ονομάσουμε τη φωτογραφία:


Ο «ΡΗΓΑΣ» – ΤΟ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ – ΚΑΙ ΤΑ ΡΗΓΑΚΙΑ ΤΟΥ.


print

Written by