ΣΕΓΑΣ – κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΕ – ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ

Ταλαντεύτηκα μέχρι να αποφασίσω πώς να ενεργήσω όταν στην αντίληψή μου υπέπεσαν διαδικασίες με τις οποίες προσωπικά δεν συμφωνώ. Μετά από σκέψη και κουβέντα με τους συνεργάτες μου, αποφάσισα απλά να ενημερώσω προφορικά (τηλεφωνικά) τους υπευθύνους του ΣΕΓΑΣ (όπως έκανα και με τον υπεύθυνο της αποστολής) και να μην προχωρήσω σε έγγραφη επισήμανση των όσων υπέπεσαν στην αντίληψή μου και με τα οποία ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ. Στη σελίδα του ΑΣ ΡΗΓΑΣ απλά πρόσθεσα το παλαιό άρθρο με τον τίτλο «ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» με έμμεσες συμβουλές.
Όμως, διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ που μιλάει για δύο ακόμη θετικά δείγματα από τον Φεβρουάριο, «η πλάστιγγα έγειρε προς την υπεύθυνη και έγγραφη ενημέρωση του ΣΕΓΑΣ». Σαφώς και δεν θα αναφερθώ σε ονόματα και καταστάσεις, ούτε έχω το δικαίωμα αλλά ούτε και στοιχεία. Τον αθλητισμό που θέλουμε θα ζητήσω να καθορίσετε.

Γιατί κάνετε ότι παραξενεύεστε κύριοι υπεύθυνοι του ΣΕΓΑΣ, όταν έρχονται στο προσκήνιο τέτοια καταστροφικά συμβάντα για τον Ελληνικό κλασικό αθλητισμό; Πού είσαστε όταν ακόμη και σε μικρές κατηγορίες οι τσάντες των αθλητών είναι γεμάτες με χάπια, σιρόπια, αμπούλες και ένα σωρό ιεροτελεστίες για να αγωνιστεί ο κάθε έλληνας αθλητής;  Πού είσαστε και με πιο τρόπο προστατεύετε τους μικρούς που παρασύρονται και το κυριότερο παρασύρουν και τους άλλους -ακριβώς όπως το αναφέρω στο άρθρο- και το οποίο γράφτηκε όταν ένας αθλητής μου κάπου στο 1996-97 πήγε στην πρώτη του αποστολή, με την Εθνική Ομάδα των Π/Κ. Η τσάντα κάποιου συναθλητή του ήταν γεμάτη με τα όσα περιγράφω.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και σήμερα στις αποστολές των εθνικών Ομάδων. Υπάρχουν παιδιά που από την παιδική ηλικία στηρίζουν την επίδοσή τους σε 6 και 7 «ιεροτελεστίες» για να αγωνιστούν. Δεν υπαινίσσομαι ότι γίνεται κάτι παράνομο, δεν έχω τέτοια στοιχεία.  Όμως και μόνο η διαδικασία του να πάω για ζέσταμα και από την μία ώρα που έχω τα 50 λεπτά να είναι ετοιμασία (κοκτέιλ, αμπούλες, χάπι-νερό, χάπι-νερό, χάπι-νερό, χάπι-νερό, χάπι-νερό, και ένα σωρό άλλα) εσάς δεν σας λέει τίποτε; Εάν από την ηλικία των Π/Κ, τα παιδιά μαθαίνουν να παίρνουν … και να στηρίζονται στα βοηθήματα, πού θα φτάσουν όταν θα μεγαλώσουν;

Εκεί θα φτάσουν (που έφτασαν και τα δύο άγνωστα ακόμη δείγματα) με μαθηματική ακρίβεια και γιαυτό υπεύθυνοι θα είμαστε όλοι. Πρώτα οι προπονητές ή οι γονείς και στη συνέχεια η Ομοσπονδία που τα βλέπει αλλά δεν κάνει τίποτε.

Με άλλα λόγια, αν ήταν δικό μου το παιδί π.χ. ο Τριανταφύλλου Γεώργιος που είναι αθλητής μου δεν θα επέτρεπα σε κανέναν συνοδό να καθορίσει εκείνος με ποιόν θα κοιμηθεί  στην αποστολή με ποιόν να κάνει παρέα. Ούτε καν θα τον έστελνα σε αποστολές της Εθνικής ομάδος αν δεν ήμουν σίγουρος ότι η Ομοσπονδία ενδιαφέρεται πραγματικά για την πρόληψη.

 Όμως τι κάνει η Ομοσπονδία; Κάνει τον «Αλέκο» στα οποιαδήποτε δείγματα της εξάρτησης και δεν ασχολείται καθόλου με τη μυρουδιά του καπνού, απλά βγάζει ανακοινώσεις όταν το σπίτι πάρει φωτιά και μας λέει: ότι άκουσον-άκουσον … «φροντίζουμε να γίνονται έλεγχοι», (που οι έλεγχοι είναι ο φερετζές των παρανόμων).

Όχι κύριοι της Ομοσπονδίας δεν ενδιαφέρεστε για την πρόληψη, δεν ασχολείστε με τα πρώτα δείγματα εξάρτησης, δεν τα απαγορεύετε.  Με πιο σκεπτικό ο αθλητισμός σας χρειάζεται 5-6 διαφορετικά σιρόπια και φάρμακα για κάθε αγώνα (ακόμη και να είναι όλα νόμιμα); Αυτός είναι ο αθλητισμός που θέλετε, η τσάντα του κάθε νέου που αρχίζει να διακρίνεται να γεμίζει με «τα όσα γεμίζει»;

Όχι,  για κάθε θετικό δείγμα οι μόνοι που είναι υπεύθυνοι είστε εσείς και στη συνέχεια όλοι εμείς που πιθανά προτρέπουμε ή ακόμη και όταν παραβλέπουμε και δεν πολεμούμε το ό,τι αντιλαμβανόμαστε.

Τώρα ξέρετε τι συμβαίνει ακόμη και στους παίδες-κορασίδες. Προσωπικά έγινα «ο κακός», ίσως θα πουν μερικοί .  Με τη δική μου όμως φιλοσοφία δεν με αγγίζει αυτός ο χαρακτηρισμός τουναντίον … νοιάζομαι και το αποδεικνύω.

Εσείς τι θα κάνετε; Θα ρισκάρετε να γίνετε και εσείς λίγο «κακοί» ή σας βολεύει να έχετε την ουρά σας απέξω και να βγάζετε ανακοινώσεις όταν το κάθε απροστάτευτο παιδί τελικά φτάσει να πιαστεί παράνομος;

Θεσσαλονίκη 14-06-14
Με τιμή
Κατσίκας Φώτιος

print

Written by