ΚΥΡΙΕ ΣΕΒΑΣΤΗ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΑΜΕ;

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΓΑΣ

Ποτέ να μη φοβάστε να εμπιστευτείτε έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι δεν κατέχει «το θέμα» εφόσον είναι υπεύθυνος και σωστός. Όταν πρέπει να αποφασίσει, αφού δεν γνωρίζει ο ίδιος, θα ψάξει, θα ρωτήσει, θα ακούσει τις γνώμες όσων εκείνος κρίνει ότι γνωρίζουν και στο τέλος θα κάνει  το σωστό. 

Το πρόβλημα δεν είναι όσοι δεν ξέρουν, (όσοι δεν ξέρουν ρωτούν και μαθαίνουν).  Το πρόβλημα βρίσκεται στην «ημιμάθεια», δηλαδή σε όσους ξέρουν κάποια αλλά όχι όλα και κυρίως όταν πιστεύουν -από εγωισμό- ότι τα ξέρουν όλα. Αυτοί δεν ακούν, δεν μαθαίνουν, δεν βελτιώνονται γιατί απλά δεν μπορούν να δουν κάτι άλλο εκτός από αυτό που έχουν στο μυαλό τους.

Συνήθως είναι αυτοί που βρίσκονται σε κάποια θέση, έχουν το πάνω χέρι σε αποφάσεις αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν την εξυπνάδα ή τη δύναμη να ακούσουν τη γνώμη του άλλου. «Ποιος είναι αυτός που θα μου πει εμένα πιο είναι το σωστό; Εγώ τα ξέρω όλα και δεν … το συζητάω” ….. είναι η φωνή που τους καθοδηγεί.

Δυστυχώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλοί από τους υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία του ΣΕΓΑΣ … μόνιμα…  Δύσκολα συναντάς ανοιχτά μυαλά (υπάρχουν ευτυχώς και στον ΣΕΓΑΣ αλλά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα), σπάνια βρίσκεις ανθρώπους … να ακούν. Όταν στην παρέα του ΣΕΓΑΣ εμφανίζεται κάποιος σωστός και προσπαθεί να βάλει τάξη, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με όλους μας και τελικά ή χάνεται και αυτός μέσα στην ξεροκεφαλιά και την ημιμάθεια των πολλών ή «την κάνει».

Πόσες και πόσες προτάσεις δεν έγιναν χωρίς καμία απάντηση. Τουλάχιστον από τον υπογράφοντα έγιναν πολλές και ενυπόγραφες και έπρεπε να περάσουν 5 ή 10 ή 15 χρόνια για να υλοποιηθούν από μόνες τους ή στη χειρότερη περίπτωση ακόμη να μην έχουν συζητηθεί!

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Τελευταία προέκυψε θέμα και πάλι με τους κανονισμούς και δεν προέκυψε μεταξύ των αθλητών της κατηγορίας των παίδων/Κορασίδων, που στο κάτω κάτω μπορεί και να μην έχουν διαβάσει τους κανονισμούς, προέκυψε μεταξύ ασπρομάλληδων προπονητών και του Εθνικού προπονητή των παίδων.

Το να μη γνωρίζουν,  ο προπονητής Κ. Κατσίκας ή ο Εθνικός προπονητής κ. Κουτσοφλίνης, όλα τα άρθρα όλων των αγωνισμάτων δεν είναι έγκλημα. Το να επιμένει όμως ο οποιοσδήποτε από τους δύο, σε κάθε διαφωνία ότι η δική του άποψη είναι η σωστή χωρίς καν να ακούει -τι του λέει ο άλλος- αυτό είναι επικίνδυνο.

Επαναλαμβάνω δεν έχω την απαίτηση από κανέναν να γνωρίζει τους κανονισμούς όλων των αγωνισμάτων από έξω και ασφαλώς ούτε εγώ τους γνωρίζω.

Έχω όμως την απαίτηση, τουλάχιστον από τους Εθνικούς προπονητές αλλά και τους κριτές να έχουν τη διάθεση να ανοίξουν τον κανονισμό, να μελετήσουν και μετά να επιμένουν για το αν έχουν δίκιο ή άδικο.

{Αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό η περίπτωση του «γεματούλη» (για να μην τον χαρακτηρίσω αλλιώς), απαράδεκτου «Εφόρου» στο επί κοντώ, όταν σε Πανελλήνιους αγώνες  παίδων στα Τρίκαλα στις (12/7/1998) είχε σπάσει το κοντάρι του Σταύρου Κουρουπάκη (στην Τρίτη προσπάθειαστι 4.20)  και ο «Χοντρούλης» Έφορος τον ακύρωσε. Για όση ώρα φωνάζαμε από την κερκίδα, οι προπονητές, ότι δεν είναι άκυρο και του δείχναμε τον κανονισμό ανοιχτό στην Χ σελίδα, αυτός απλά δεν άκουγε…}!

(Η εξέλιξη είχε ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του αθλητή Τάνιου Δ., αλλά είναι μια άλλη ιστορία με πολύ ενδιαφέρον).

Αυτό το αγύριστο κεφάλι που δεν αφήνει μερικούς να δουν λίγο μακρύτερα, ή έξω από τον εαυτό τους είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών ανθρώπων που πέρασαν από «τα στεγανά κυκλώματ» στον ΣΕΓΑΣ.  Επελέγησαν για αυτές τις θέσεις όσοι επελέγησαν (το γιατί το ξέρουν όσοι τους επέλεξαν) και θεωρούν ότι αν φανεί ότι κάτι δεν το ξέρουν θα είναι ντροπή. Έτσι ακολουθούν την τακτική «να επιμένουν» ότι αυτό είναι το σωστό και, περνάει το δικό τους σε όσους δεν είναι πραγματικοί γνώστες.   Το ότι μετά από λίγο αποδεικνύεται ότι αυτά που υποστήριζαν είναι λανθασμένα, ε! σιγά λόγια είναι «πετάξανε». Πού ευθυξία ή σθένος να παραδεχτούν και να διορθώσουν το λάθος τους;

Ευτυχώς, συχνά εμφανίζονται και ανοιχτά μυαλά στον ΣΕΓΑΣ όπως π.χ. ο κ. Σταματόπουλος Ιωάννης και ο Ανδρέας Γκόγκας, (υπάρχουν και άλλα αλλά δεν έχω ιδίαν άποψη),  που τουλάχιστον  «ξέρουν να ακούν». Με δυναμικές παρεμβάσεις του δεύτερου αναφερόμενου στις προκηρύξεις, που στηρίζονται σε γνώση, έδωσε και δίνει λύσεις εκεί που χρόνια τώρα «τα αγύριστα κεφάλια», επαναλάμβαναν κάθε χρόνο τα ίδια λάθη.

Το θέμα των κανονισμών μας απασχολεί χρόνια τώρα (από την περίπτωση της ανύψωσης του πήχη στο επί κοντώ λιγότερο από 5 εκ., όταν έχει μείνει μόνον ο νικητής), μέχρι και το άλυτο ακόμη θέμα της (μη βαθμολόγησης των αθλητών του τελικού στα αγωνίσματα κονίστρας αν κάνουν άκυρες, ή τραυματιστούν, -τη στιγμή που στους δρόμους βαθμολογούνται οι 9ος, … 16ος και μόνον από τον προκριματικό-).

Αλήθεια κύριοι του ΣΕΓΑΣ ή καλύτερα κ. πρόεδρε, κ. Παναγόπουλε, (γιατί όταν λέμε κύριοι του ΣΕΓΑΣ, κανένας δεν είναι αρμόδιος),  όταν στέλνουμε τις διάφορες προτάσεις μας π.χ. στο γραφείο του  Γ.Γ.,  (επειδή δεν ξέρουμε ποια επιτροπή είναι η αρμόδια για το κάθε θέμα), τα έγγραφα αυτά κοινοποιούνται στις αρμόδιες επιτροπές ή απλά μπαίνουν στο συρτάρι των γραφείων που τα παραλαμβάνουν;

Μάλλον το 2ο συμβαίνει γιατί σχεδόν ποτέ δεν έχουμε απάντηση στα ερωτήματα μας ή τις προτάσεις μας (το σχεδόν μπήκε γιατί είχαμε απάντηση από τον κ. Σταματόπουλο Ι. και τον κ. Α.  Γκόγκα.)

΄Ετσι και τώρα, αύριο κατεβαίνουμε να αγωνιστούμε στο Πανελλήνιο Νέων και ούτε εγώ ούτε οι ενδιαφερόμενοι αθλητές των αλμάτων γνωρίζουν το πότε θα είναι άκυροι στις περιπτώσεις των ερωτήσεών μας. Γιατί κ. Γ.Γ. κ. Σεβαστή από τις 5.6.14 που σας στείλαμε το έγγραφο δεν είχαμε απάντηση. Η απάντηση για όσους γνωρίζουν τους κανονισμούς είναι θέμα 10 λεπτών γιατί δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ στα ερωτήματά μου για να μάθουν οι προπονητές και κυρίως οι αθλητές πότε θα είναι άκυροι;

Περιμένω τις ορθές απαντήσειςστα ερωτήματά μου για να μάθω και εγώ αλλά κυρίως για να ενημερώσουμε και τους αθλητές, που έφυγαν από τη συζήτηση των άρθρων που αναφέρονται στις ερωτήσεις, χωρίς να ξέρουν πότε ο αθλητής είναι έγκυρος και πότε άκυρος.

Θα περιμένουμε να δούμε αν θα χρειαστεί να ζητήσουμε συγνώμη (αν κάνουμε λάθος) ή το θέμα θα περάσει και θα σβήσει «ως μη γενόμενο» αν έχουμε δίκαιο.

Τουλάχιστον από τους Κριτές περιμένουμε την απάντηση γιατί είναι στις αρμοδιότητές τους.

Εγώ θα περιμένω.

Θα περιμένετε και εσείς μαζί μου;

Υπομονή, ίσως αυτή τη φορά να μας απαντήσουν.

Θεσσαλονίκη 13.06.14

Με τιμή

Φώτιος Κατσίκας

print

Written by