ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΓΑΣ

«ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ»

Κύριε πρόεδρε της Ομοσπονδίας (του ΣΕΓΑΣ) κ. Παναγόπουλε, σε απάντηση του υπ’ αριθ. (3311/31-10-2014) εγγράφου σας, με θέμα «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015», θα ήθελα (ως προπονητής)  να σας κοινοποιήσω τις δικές μου σκέψεις.

* Οι σκέψεις μου αυτές θα κατατεθούν στο Δ.Σ. του ΑΣ ΡΗΓΑΣ την Τετάρτη 19.11.14, το οποίο και θα αποφασίσει για την Κατηγορία των αγώνων «ΣΤ’  ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ».


Ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ από το 2009 ανελλιπώς διοργανώνει αγώνες αντάξιους των ονομάτων τα οποία ΤΙΜΑ:  [ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (2009), και ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (2010, 2011, 2012, 2013, 2014)].

Γνωρίζετε από πρώτο χέρι για την ποιότητα και το επίπεδο των αγώνων που διοργανώνουμε «ΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ», γιαυτό και δεν θα σταθώ σε αυτό. Θα σταθώ όμως στον τρόπο που φτάνουμε σε αυτό το καταπληκτικό (σύμφωνα με τις μαρτυρίες τρίτων) αποτέλεσμα.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ “ΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ”

1) ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ των αγώνων με τη βοήθεια των μελών του Δ.Σ. και των φίλων του ΑΣ ΡΗΓΑΣ. «Τρέχουμε πολύ» για να τα καταφέρουμε, δεν είναι εύκολο.

2) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
(ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ):

Οι Φορείς αυτοί είναι:  (ΣΕΓΑΣ, ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, ΣΤΑΔΙΑ, ΚΡΙΤΕΣ, κ.ά).

–       Συναντάμε προβλήματα στην έγκριση των αγώνων.

–       Έχουμε παρεμβάσεις στη διατύπωση και υπογραφές των προκηρύξεων.

–       Παρεμβάσεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

–      Αντιμετωπίζουμε την απαξίωση των αγώνων από τον ΣΕΓΑΣ (δίνοντας εντολή στους αθλητές κάποιου επιπέδου, που ζουν και γυμνάζονται στη Θεσσαλονίκη, να αγωνιστούν (π.χ. στην Καλαμάτα, όταν οι αγώνες συμπίπτουν με τα «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ»).

–       Αντιμετωπίζουμε την άρνηση της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ  να γίνουν οι αγώνες όπως τους προγραμματίζουν οι διοργανωτές (π.χ. 2ο στρώμα Επί Κοντώ, το 2013).  

–      Αντιμετωπίζουμε την προτεραιότητα  του Τ.Σ. σε αγώνες άλλων πόλεων, όταν συμπίπτουν οι ημερομηνίες.  (π.χ. την ημέρα των ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ σπεύδει στην Έδεσσα να βοηθήσει στη εκεί διοργάνωση των αγώνων (λες και δεν υπάρχει εκεί Τ.Σ.)!

–       ……

–       Μέχρι αύριο θα μπορούσα να σας αναφέρω προβλήματα που συναντάμε, όχι από ξένους αλλά από τους Φορείς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να βοηθούν.

 

3) ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ:

Α) ΤΙΜΟΥΜΕ τη μνήμη ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, επειδή προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον Ελληνικό Αθλητισμό.  ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: (Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου Βετεράνων, DurbanS.A. το 1997). ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ: (Στον Ελληνικό Αθλητισμό, ως αθλητής, ως προπονητής και ως ΔΑΣΚΑΛΟΣ.

Β) ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ στην αθλούμενη νεολαία.   

Ξεκαθαρίζουμε ότι η διοργάνωση αγώνων  δεν είναι υποχρέωση των σωματείων αλλά του ΣΕΓΑΣ και των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ.

 

ΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που χρόνια τώρα, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη που γνωρίζω από πρώτο χέρι, οι σύλλογοι που διοργανώνουν αγώνες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού! Αλήθεια με τόσο απαιτητικούς όρους και χωρίς καμία βοήθεια από την Ομοσπονδία γιατί να κάνουν αγώνες τα σωματεία;

Αυτή η τόσο απαιτητική πολιτική του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση των αγώνων, οδηγεί και αυτά τα λίγα σωματεία που μέχρι τώρα διοργάνωναν αγώνες, να το γυρίσουν σε «Τοπικούς» ή περιφερειακούς  αγώνες, που δεν είναι τόσο απαιτητικοί.

Και με «Τοπικούς ή Περιφερειακούς» αγώνες εμείς Τιμούμε το ΔΑΣΚΑΛΟ. Αυτός που χάνει είναι οι αθλητές υψηλού επιπέδου και ο ΣΕΓΑΣ, που θα πρέπει να διοργανώσει ο ίδιος άλλους αγώνες, όπου θα ισχύει η αναγνώριση των επιδόσεων και κυρίως των «ορίων πρόκρισης» για μεγάλους αγώνες.

Κοντολογίς, το σωματείο δεν έχει καμία βοήθεια από τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, για  τη διοργάνωσης αγώνων, μόνο προβλήματα και απειλές.   Απειλές, ότι  αν δεν τηρηθούν  όλες οι δεσμεύσεις,  που καλείται να βεβαιώσει με έγγραφο ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου, τότε δεν θα παραχωρηθεί άδεια τέλεσης των αγώνων ή δεν θα αναγνωριστούν οι επιδόσεις των αθλητών!

Ε! και;


Μα καλά είναι θέμα πίεσης προς τον διοργανωτή σύλλογο αυτό; το ότι δεν θα αναγνωριστούν οι επιδόσεις των αθλητών; Λέτε και αν δεν αναγνωριστούν οι επιδόσεις ο χαμένος θα είναι ο διοργανωτής σύλλογος «θα κλαίει».

 Όχι, κύριε πρόεδρε, ο κάθε διοργανωτής σύλλογος κάνει τους αγώνες του κυρίως για να «Τιμήσει» τους ανθρώπους του, και αυτό μπορεί να το πετύχει ακόμη και με τοπικούς αγώνες ή και αγώνες για μικρά παιδιά «kids΄ Athletics», που έχει δικαίωμα να διοργανώνει ο κάθε αθλητικός σύλλογος -μέλος- του ΣΕΓΑΣ.

Είναι ΕΥΘΥΝΗ του ΣΕΓΑΣ, το να δώσει την ευκαιρία στους αθλητές του και κυρίως τους πρωταθλητές του  -να «πιάσουν» κάποια όρια-  για τη συμμετοχή τους σε μεγάλους αγώνες.  Εάν ο ΣΕΓΑΣ δεν διοργανώσει ο ίδιος ανάλογους αγώνες, τότε θα βγουν οι αθλητές και οι σύλλογοι και θα του καταλογίσουν ανάλογες ευθύνες.

Το να μεταφέρει την υποχρέωση διοργάνωσης αγώνων που έχει η Ομοσπονδία στα σωματεία, και να χρησιμοποιεί το (δεν θα αναγνωριστούν οι επιδόσεις), ως απειλή στη διοργάνωση αγώνων, αυτό μόνον όσοι συνέταξαν το έγγραφο του ΣΕΓΑΣ (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΓΑΣ 2015), μπορούν να το εξηγήσουν.

Ο κανόνας λέει, πιέζουμε το σωματείο με «κάτι» (π.χ. τη «μη αναγνώριση των επιδόσεων»), όταν αυτό το «κάτι» είναι ζωτικής σημασίας, για τα σωματεία που διοργανώνουν τους αγώνες.

Επ’ αυτού απαντούμε ευθέως στον ΣΕΓΑΣ κύριε πρόεδρε, ότι ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ διοργανώνει αγώνες πρώτα για να Τιμήσει τον «ΚΩΣΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ». Η αναγνώριση των επιδόσεων των αθλητών (που ενδιαφέρει και τους δικούς του αθλητές) έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη.

Ακόμη και με ένα μνημόσυνο ή μια δωρεά σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα, μπορούμε να Τιμήσουμε τη μνήμη Του. Διαλέξαμε τους αγώνες για να δώσουμε και σε όλους τους αθλητές μια ακόμη αγωνιστική ευκαιρία.

Η διοργάνωση αγώνων για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων και “ορίων” είναι ευθύνη της Ομοσπονδίας και των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ  και όχι των σωματείων.

Όταν λοιπόν κάποιοι σύλλογοι δίνουν την ευκαιρία στην Ομοσπονδία, να χρησιμοποιήσει τους αγώνες τους  και ως «αγώνες κριτήριο» είναι ανάρμοστο από την Ομοσπονδία να μη βοηθάει καθόλου και να τα ζητάει «όλα» μόνον από τους συλλόγους.

Συνιστούμε την Ομοσπονδία μας να εφαρμόσει το «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».  

Τότε,  όλοι κερδισμένοι θα βγούμε.

 

Σημ:  Οι σκέψεις μου αυτές θα κατατεθούν στο Δ.Σ. του ΑΣ ΡΗΓΑΣ μεθαύριο, την Τετάρτη 19.11.14, το οποίο και θα αποφασίσει για την Κατηγορία των αγώνων «ΣΤ’  ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ». Με την κοινοποίηση αυτών των σκέψεων, θα έχουν την ευκαιρία να τις «μελετήσουν» και να έρθουν στο Δ.Σ. «διαβασμένοι».

Θεσσαλονίκη 16.11.14
Με Τιμή
Κατσίκας Φώτιος
Προπονητής Στίβου.

print

Written by