ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

Βρεθήκαμε στο ΣΕΦ, είδαμε τη συγκεκριμένη κούρσα στο Βάδην και διαβάσαμε το σχόλιο του κ. Τόλη Λελεκίδη

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ στο SPORTSFEED  του κ. Τόλη Λελεκίδη

Ανάστατοι είναι πολλοί προπονητές και αθλητές που ασχολούνται με το βάδην μετά τα όσα συνέβησαν στην ημερίδα του ΣΕΦ με τις παρατηρήσεις των κριτών.

«Την επόμενη εβδομάδα διεξάγεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στο ΣΕΦ και στα τέλη του επόμενου μήνα πρόκειται να διεξαχθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην ανδρών-γυναικών και παράλληλα ημερίδα για τις άλλες κατηγορίες και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αυστηρότητα των κριτών θα δημιουργήσει προβλήματα. Να αναφέρουμε ότι η διοργάνωση θα γίνει στις 29 Μαρτίου στα Μέγαρα και εκτός του πανελληνίου ανδρών-γυναικών θα γίνει ημερίδα 10χλμ. εφήβων-παίδων και 5χλμ. κορασίδων. Όσον αφορά το πανελλήνιο κλειστού θα γίνει στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ και στο βάδην θα γίνουν τα 5χλμ. ανδρών και 3χλμ. γυναικών.

Το περασμένο Σάββατο στην ημερίδα του ΣΕΦ τα πινάκια γέμισαν με παρατηρήσεις, λες και ήταν παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Αθανασία Βαΐτση, ενώ έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000μ. βάδην, δέχθηκε τρεις παρατηρήσεις και ακυρώθηκε, ενώ και άλλοι αθλητές στα 5.000μ. βάδην ανδρών δέχθηκαν από δύο παρατηρήσεις. Επίσης, υπήρχαν «μουρμούρες» γιατί αγωνίζονταν μια βαδίστρια και παράλληλα η προπονήτριά της ήταν κριτής.

Έτσι, λογικά δημιουργείται αναστάτωση στους ανθρώπους του βάδην, που αν μη τι άλλο η προβολή σήμερα του αγωνίσματος παίζει μεγάλο ρόλο και οι αποφάσεις αυτές των κριτών μόνο καλό δεν κάνουν. Από την άλλη για κάποιους αθλητές οι ευκαιρίες να αγωνιστούν μέσα στη χρονιά σε διοργανώσεις βάδην είναι λίγες, οπότε μειώνονται και οι πιθανότητες, αν ακυρωθούν, να «κυνηγήσουν» τους στόχους τους. Άλλωστε «γκρίνιες» υπήρχαν και στον Σχινιά, όταν ανάμεσα στους αθλητές που ακυρώθηκαν ήταν ο πρωταθλητής Ζαχαρίας Τσαμουδάκης.

Όπως και να’ χει το κλίμα δεν είναι καλό και θα πρέπει και ο ΣΕΓΑΣ να «προστατέψει» το προϊόν του, γιατί αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση το ΣΕΦ και τα Μέγαρα θα είναι «καζάνια που βράζουν»

 

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ   ΣΤΟΝ  ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Κύριε Λελεκίδη, αγαπητέ Τόλη,

γιατί δεν προστατεύετε το αγώνισμα αφού δείχνετε να συμπονάτε τους αθλητές του Βάδην.  Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέτε ότι έρχονται οι «ΚΑΚΟΙ» κριτές και τους ακυρώνουν με το έτσι θέλω;

Εάν πράγματι θέλατε κάτι να διορθωθεί στο Βάδην θα έπρεπε:

1) Να εστιάσετε στην απαράδεκτη ενέργεια – να είναι η προπονήτρια της αθλήτριας που αγωνίζεται και Κριτής, ιδιαίτερα στο Βάδην.

Γράφετε:  Επίσης, υπήρχαν «μουρμούρες» γιατί αγωνίζονταν μια βαδίστρια και παράλληλα η προπονήτριά της ήταν κριτής.

Εσείς εντοπίσατε τις «μουρμούρες» αλλά μέχρις εκεί. Πέρα από εκεί; Γιατί δεν το κατακρίνετε αφού υπάρχει εντολή οι εν ενεργεία προπονητές να μην χρησιμοποιούνται και ως κριτές όταν υπάρχουν … «συμφέροντα».

2) Η αθλήτρια ακυρώθηκε στην ευθεία πριν αρχίσει η τελευταία στροφή. Για πιο πανελλήνιο ρεκόρ μιλάτε;

Αντί να εστιάσετε ότι η αθλήτρια αγνόησε τους Κριτές που της έδειξαν Τρίτη κόκκινη κάρτα και συνέχισε τον αγώνα -κάτι που δεν επιτρέπεται- μας μιλάτε για ρεκόρ!

Ο κανονισμός γράφει:

Κόκκινες Κάρτες

5. Όταν ένας Κριτής προσέξει ότι ένας αθλητής αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με το Άρθρο 230.1, επιδεικνύοντας ορατή απώλεια επαφής με το έδαφος ή λυγισμένο γόνατο σε οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα, ο Κριτής θα αποστέλλει μια Κόκκινη Κάρτα προς τον Επικεφαλής Κριτή.

Ακύρωση

6. (α, … (β) ….,

(γ) Στους Αγώνες Δρόμου Εντός Σταδίου, ο αθλητής ο οποίος ακυρώνεται θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως το στίβο, ενώ στους Αγώνες Δρόμου σε Δημόσια Οδό, ο αθλητής, αμέσως αφού ακυρωθεί, θα πρέπει να αφαιρέσει τους διακριτικούς αριθμούς και να εγκαταλείψει τη διαδρομή. Κάθε αθλητής που ακυρώνεται και αρνείται να εγκαταλείψει τη διαδρομή ή το στίβο θα μπορεί να υποστεί περαιτέρω πειθαρχικές συνέπειες σύμφωνα με τα Άρθρα 60.4(στ) και 145.2.

Πότε θα μάθουμε να υπακούμε στους Κριτές και να εφαρμόζουμε τους κανονισμούς; Σίγουρα ανάλογα άρθρα όπως το παραπάνω δεν βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης.

3) Με τα υπονοούμενά σας,
«Όπως και να’ χει το κλίμα δεν είναι καλό και θα πρέπει και ο ΣΕΓΑΣ να «προστατέψει» το προϊόν του, γιατί αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση το ΣΕΦ και τα Μέγαρα θα είναι «καζάνια που βράζουν»,

δημιουργείτε αρνητικό κλίμα εκφοβισμού προς τους Κριτές. Είναι σαν να τους λέτε: Κοιτάξτε μην ακυρώσετε κανέναν μεθαύριο γιατί «τη βάψατε»…

Αν μεθαύριο οι αθλητές και πάλι δεν τηρούν τους κανονισμούς, το μήνυμα που στέλνετε είναι: … κοιτάτε «ρε» μη  στείλετε στον επικεφαλής Κριτή καμιά κόκκινη κάρτα, γιατί ….

4) Γράφετε:  « Το περασμένο Σάββατο στην ημερίδα του ΣΕΦ τα πινάκια γέμισαν με παρατηρήσεις, λες και ήταν παγκόσμιο πρωτάθλημα.»

Μα αν οι κριτές στις ημερίδες δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, οι αθλητές θα πάνε ίσως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα -με λανθασμένες εντυπώσεις- και θα ακυρωθούν εκεί. Τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη και όχι η ακύρωση σε κάποια ημερίδα, που στο κάτω κάτω αγώνας προετοιμασίας είναι και τίποτε παραπάνω.


Όταν γράφουμε ας προσπαθούμε να διορθώσουμε τα πράγματα εκεί που είναι λάθος και όχι να «τα βάζουμε» με τους κριτές, που προσπαθούν να εφαρμόσουν τους κανονισμούς.

Να τα βάζουμε μαζί τους όταν “δεν εφαρμόζουν” τους κανονισμούς. Το αντίθετο όμως δεν βοηθάει σε τίποτε. Απλά όσοι Κριτές δεν θέλουν να ακούν τις φωνές «των ζωηρών»…  θα κάνουν ίσως τα στραβά μάτια –δεν θα τηρήσουν τους κανονισμούς– και … τότε θα πρέπει να φωνάξουμε για να τους ξυπνήσουμε και να τους θυμίσουμε τον όρκο τους.

 ΟΡΚΟΣ ΚΡΙΤΗ

“Ορκίζομαι ότι θα εκτελέσω τα καθήκοντα του κριτή με θάρρος και πνεύμα δικαιοσύνης, πραότητας και αξιοπρέπειας.

Ότι καμία παρόρμηση προσωπική, συλλογική ή ομαδική δεν θα επηρεάσει την κρίση μου, ούτε θα υποκύψω σε οποιαδήποτε παρέμβαση που θα απέβλεπε στην παραβίαση των Κανονισμών.

Ότι θα παραμείνω πάντα εργάτης πρόθυμος και υπέρμαχος θερμός του αθλητικού ιδεώδους και του Ολυμπιακού Πνεύματος, αγωνιζόμενος με όλες μου τις δυνάμεις για την εξάπλωσή τους χωρίς να αποβλέπω σε υλικό όφελος.

Το Ολυμπιακό φως ας φωτίζει τις σκέψεις και τις πράξεις μου.”

(Σύνταξη όρκου: Π. Βαϊνδηρλής)

 

Αλήθεια!  γιατί κανένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους κ.κ. Κριτές δεν προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς γραφόμενα;

Ο οποιοσδήποτε Κριτής έχει την ηθική υποχρέωση να προστατεύει την «ΟΡΘΗ» και «ΔΙΚΑΙΗ Κρίση». Χωρίς αυτή δεν υπάρχει αθλητισμός, δεν υπάρχει Στίβος, δεν υπάρχει ρεκόρ, δεν έχει καμία αξία η οποιαδήποτε υπερπροσπάθεια!

Θεσσαλονίκη 3-2-2015


Με Τιμή
Κατσίκας Φώτιος
Προπονητής και Κριτής Στίβου

print

Written by