ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ -ΤΙ ΕΜΑΘΑ; ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ» ΜΟΥ ΠΠ-ΠΚ Α

Με 22 αθλητές και αθλήτριες συμμετείχε ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ στο διασυλλογικό πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ/Α που έγινε στο Στάδιο των Αμπελοκήπων και στο Καυτανζόγλειο.

Το πλέον σημαντικό κομμάτι των αγώνων, ήταν η συμμετοχή σε αξιολογούμενους αγώνες (ίσως  για πρώτη φορά για μερικά παιδιά) .  

Αγωνίζομαι …  σημαίνει συμμετέχω σε ένα «παιχνίδι», ακολουθώντας με ευλάβεια τους κανόνες του παιχνιδιού, για να ζήσω τα μοναδικά συναισθήματα που μου προσφέρει ο συναγωνισμός. 

Συμμετέχω για να χαρώ τον αγώνα, να ζήσω τη δική μου προσπάθεια και αφού «κονταροχτυπηθώ» με τους συναγωνιστές μου για τη νίκη μέχρι το νήμα του τερματισμού, να σεβαστώ και να εκτιμήσω και  την  προσπάθεια του συναθλητή μου.  

Να δεχτώ –ίσως- την ήττα μου αλλά και να πεισμώσω από αυτήν.  

Ή να τιθασεύσω την «έπαρση» της νίκης μου –σε περίπτωση που εγώ θα είμαι ο νικητής.

 Εάν τα καταφέρω αυτά τα δύο, τότε θέλω δε θέλω θα οδηγηθώ στο κυρίως ζητούμενο του αθλητισμού που θα πρέπει να είναι  «να αποκτήσω φίλους» μέσα από τον αθλητισμό.

Η συμμετοχή από μόνη της είναι η πρώτη νίκη των αθλητών. Συμμετέχοντας ξεπερνάς τις όποιες φοβίες σου που έχουν τη γενεσιουργό τους αιτία στους αγώνες.  Είναι η αγωνία του να κάτσεις στην εκκίνηση, του να ακούσεις την πιστολιά της εκκίνησης, του πρώτου άλματος, της πρώτης βολής  στις ρίψεις, του να κοιτάξεις το συναθλητή σου στα μάτια, του να ακούσεις την αναπνοή του στη μέση της κούρσας.  Πάνω από όλα αυτά θα πρέπει  να υπακούσεις τυφλά σ τους κανόνες του παιχνιδιού και μέσα από αυτούς να επιδιώξεις τη νίκη.

ΝΑΙ…. αλλά  η λέξη αγώνας πρέπει να εμπεριέχει και την επίδοση, τη διάθεσή σου να ξεπεράσεις «τα όρια» (τον εαυτό σου, το συναθλητή σου, το προηγούμενο ρεκόρ κ.α.).

Η επίδοσή σας μπορεί να έχει πολλές μορφές, οι οποίες συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες.

Μπορεί να είναι –ικανοποιητική– και να λειτουργεί ως επιβράβευση των προσπαθειών σας και ως κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια.

Μπορεί όμως, να είναι και –μη ικανοποιητική-.  

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να την έχετε ως το  «κόκκινο πανί» για τους επόμενους αγώνες. -Την επόμενη φορά, θα προετοιμαστώ καλύτερα, θα προσπαθήσω περισσότερο, δε θα φοβηθώ και «θα σου δείξω 

εγώ»… είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, εφόσον κρίνετε ότι η επίδοσή σας δε σας αντιπροσωπεύει.

Ανεξάρτητα από τις επιδόσεις που για άλλους είναι ικανοποιητικές και για άλλους –ΟΧΙ-, υπάρχει και  το ομαδικό πνεύμα, που κάθε σύλλογος Θα πρέπει να προσπαθεί να περάσει στου αθλητές του.

Τα ομαδικά αγωνίσματα –οι σκυταλοδρομίες- είναι αυτά που δημιουργούν νικητές, των οποίων η νίκη περιγράφετε με το «εμείς». Το εγώ φεύγει και συνθλίβεται κάτω από το «βάρος» της ομαδικής προσπάθειας.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε σας αξίζουν συγχαρητήρια, είτε για την καταπληκτική σας εμφάνιση -εφόσον τα καταφέρατε-, είτε για το μάθημα που πήρατε και που θα πρέπει να το ερμηνεύσετε σωστά. θα πρέπει να κοιτάξετε κατάματα το αποτέλεσμα και με  σύνεση, με λογική και με «δημοκρατικές διαδικασίες» (με βαρύνουσα τη γνώμη του προπονητή σας) να αποφασίσετε για τα επόμενά σας βήματα.

Περισσότερη προσπάθεια στις προπονήσεις, περισσότερη προσοχή στα λεγόμενα των προπονητών, επιμονή και υπομονή, θα πρέπει να είναι τα συμπεράσματά σας και οι λέξεις που θα οδηγούν και τα επόμενα βήματά σας.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (μεχρι τώρα μόνο τριάδες!).

print

Written by