ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ – ΤΕΣΤ COOPER – ΤΕΛΙΚΟΣ 2018

Με στόχο να γνωρίσουν οι αθλητές τις φυσικές τους ικανότητες και οι προπονητές να έχουν μιαν εικόνα των ικανοτήτων και των αδύνατων σημείων των αθλητών τους, συνεχίζει το προπονητικό  πρόγραμμα του ΑΣ ΡΗΓΑΣ.

Η Περίοδος ΑΝΤΟΧΗ (για όσους δεν κάνουν αγωνίσματα Ημιαντοχής – Αντοχής) τελειώνει σε δύο ημέρες. Σε αυτές τις δύο ημέρες (Πέμπτη και Παρασκευή 11 και 12.10.18) δίνεται η ευκαιρία σε όσους δεν έτρεξαν το Test Cooper «να το τρέξουν» και σε όσους το έτρεξαν και θέλουν να δοκιμάσουν ξανά (τώρα που το γνώρισαν) να βελτιώσουν την επίδοσή τους «να το ξανατρέξουν».

Το έπαθλο «με τα σουβλάκια» που ανακοινώσαμε προχθές και μερικοί ήδη τα δοκίμασαν ΙΣΧΥΕΙ για δύο ημέρες ακόμη!

Προσοχή, κανένας αθλητής (γεν. το 2006 και μεγαλύτερος) δεν θα μπει σε αγωνιστικό γκρουπ αν δεν έχει τρέξει το Test Cooper (Καραμάνης, Σαλώνης … ακούν;)

ΤΙ ΜΑΣ “ΛΕΕΙ” ΤΟ TEST COOPER;
TEST COOPER = (Να διανύσουμε όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε σε 12΄).

Αν και χρησιμοποιούμε το τεστ χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, για να δούμε τις φυσικές ικανότητες των αθλητών, όσοι «τις έχουν»  και προσπαθούν σοβαρά μπορούν να έχουν μια πρώτη εικόνα του πώς δουλεύει ο μηχανισμός τους ως προς την ΑΝΤΟΧΗ.

  1. Η ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, που με δύο λόγια, είναι η ικανότητα του καθενός μας να χρησιμοποιεί το Οξυγόνο [όσο περισσότερο Οξυγόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λεπτό, τόσο πιο «ομαλά» χωρίς τη συσσώρευση καματογόνων ουσιών (γαλακτικό Οξύ)], γίνονται οι καύσεις και έχουμε παραγωγή ενέργειας για να τρέξουμε.
  2. Οι παράγοντες που καθορίζουν την αερόβια ικανότητα εξαρτώνται κυρίως από το είδος των μυϊκών ινών με τις οποίες έχουμε γεννηθεί. Όσοι έχουν γεννηθεί με μεγαλύτερο ποσοστό σε ΕΡΥΘΡΕΣ μυϊκές ίνες έχουν και καλύτερη επίδοση σε ασκήσεις που διαρκούν περισσότερο χρόνο γιατί οι μυϊκές ομάδες που χρειάζονται (π.χ. για το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων)  είναι σε θέση να προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο.  Αφού έχουν το οξυγόνο που χρειάζονται οι μύες είναι σε θέση να «εργάζονται» σε μια δεδομένη ένταση για περισσότερο χρόνο από κάποιον άλλο που θέλει να τρέξει με την ίδια ένταση αλά δεν έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί πολύ οξυγόνο (λόγω του % των μυϊκών ινών).
  • Από την άλλη, όσοι διαθέτουν μεγάλο ποσοστό ΛΕΥΚΩΝ μυϊκών ινών είναι σε θέση να διακρίνονται σε αγωνίσματα μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης (Ταχύτητες, άλματα, αγωνίσματα δύναμης …).
  1. ΣΥΝΕΠΩΣ, αν κάποιος δεν τα καταφέρνει στα αγωνίσματα ΑΝΤΟΧΗΣ (Αλεξάνδρα και άλλοι/ες!) δεν είναι «φλώρος», απλά δεν «είναι γεννημένος» για αυτά τα αγωνίσματα.
  2. ΟΜΩΣ Αλεξάνδρα και κάθε Αλεξάνδρα! η Αντοχή βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό με την προπόνηση και σοβαρή προσπάθεια!!!
    Εκτός από τις ΕΡΥΘΡΕΣ και ΛΕΥΚΕΣ μυϊκές ίνες υπάρχουν σε κάθε μυϊκό σύστημα και οι «ΑΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΤΕΣ» μυϊκές ίνες. Αυτές προσαρμόζονται στα ερεθίσματα που δίνουμε στο μυϊκό μας σύστημα «στην προπόνηση» και μαθαίνουν να λειτουργούν ως Ερυθρές ή Λευκές ανάλογα με το ερέθισμα!
    Τώρα ξέρεις, εκτός από τον γενετικό παράγοντα είναι και η προσπάθεια που καταβάλουμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
    Στο επόμενο τεστ όλοι μπορείτε να είστε καλύτεροι!

 

ΤΣΑΛΚΙΤΖΙΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ  – Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ TEST COOPER

Ματίνα Τσαλκιτζίδου ή Αχώνευτη και Στριμμένη.

Πολύ καλά τα πήγε η Σταματία Τσαλκιτζίδου 2005 (γνωστή και ως Ματίνα η Αχώνευτη και Στριμμένη!) διανύοντας 2812 μέτρα!!!
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών καθώς και τον πίνακα αξιολόγησης και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ TEST COOPER ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ 2018

 

cooper normes 2009  Πίνακας που δείχνει την αντιστοιχία του ρυθμού τρεξίματος και των μέτρων που θα καλυφθούν στα 12΄.

Πίνακας που δείχνει την κατάταξη στο Test Cooper, ανάλογα με την επίδοση, την ηλικία και το φύλο του αθλητή/τριας.

ΤΑ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΑ ΤΑΛΕΝΤΑ

Δεν θα επεκταθώ, έχω καταγράψει πολλές φορές τη δική μου άποψη σχετικά με τα «πολύπλευρα ταλέντα». (Για περισσότερα  ΕΔΩ.

Η Ματίνα όπως και άλλα παιδιά, τα καταφέρνουν εξίσου καλά και σε άλλα αγωνίσματα που απαιτούν διαφορετικές φυσικές ικανότητες (ταχύτητα δύναμη, αλτική ικανότητα κ.α.).

Το ευχάριστο με αυτά παιδιά είναι ότι σε μικρές ηλικίες διακρίνονται σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα. Συνήθως στέκονται στο πιο εύκολο, το λιγότερο τεχνικό (ταχύτητα, αντοχή, Μήκος ή…) αφού διακρίνονται εύκολα (με λιγότερο κόπο). Με αυτή τη φιλοσοφία όμως … δεν κτίζουν για διάκριση στο μέλλον.
Δεν το κουράζω …
αυτά τα παιδιά πρέπει με τη βοήθεια των προπονητών τους να δουλέψουν πιο σκληρά και να δοκιμάσουν όλα τα πιθανά αγωνίσματα.  Αν δε τα καταφέρνουν και στα πιο δύσκολα, τα πολύπλοκα και τεχνικά να επιλέξουν -τα δύσκολα τα τεχνικά- όπου αξιοποιούν και τα άλλα τους  προσόντα  (μαθαίνουν εύκολα, δεν φοβούνται, κ.α.).
Αν μείνουν σε εύκολο αγώνισμα (π.χ. 100μ.  αξιοποιώντας μόνο την ταχύτητά τους, ενώ έχουν και τόσα άλλα προσόντα) μπορεί σε υψηλό επίπεδο να μην μπορέσουν να διακριθούν αφού μόνο ταχείς γεννιόνται πολλοί. Ταχείς όμως που να έχουν και δύναμη, να είναι ευκίνητοι, να παίρνουν εύκολα τις κινήσεις, να μαθαίνουν εύκολα την τεχνική, να μην φοβούνται, κ.α. γεννιούνται σπάνια.
Άρα αν τα καταφέρνω σε δύσκολα αγωνίσματα, όσο πιο δύσκολο τόσο πιο εύκολα θα διακριθώ γιατί θα έχω να συναγωνιστώ λίγους. Από τους λίγους αυτός που θα δουλέψει πιο σοβαρά θα είναι και ο νικητής των “ξεχωριστών” των ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ.

Μπράβο σε όλους που δοκίμασαν να κοντραριστούν με τον εαυτό τους. Μπράβο σε όσους τα κατάφεραν να ξεχωρίσουν (σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα) και ιδιαίτερα ΜΠΡΑΒΟ στη Σταματία που πέρασε ακόμη και … την Αλεξάνδρα! [Σιγά το πέρασμα ούτε 1000 μέτρα δεν έτρεξε παραπάνω σε ολόκληρα 12 λεπτά (2812 vs 1885)]!!!

print

Written by