ΣΥΖΗΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΜΕ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ «GUNDERSEN»

Όσοι δεν μελετούν τους κανονισμούς δεν είναι ενήμεροι για τις αλλαγές που δοκιμαστικά ετοιμάζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (WORLD ATHLETICS).

Στους κανονισμούς Στίβου (Ελληνική έκδοση 2020, σελίδα 128) θα συναντήσετε την παρακάτω παράγραφο:

 39.12 Όταν έχει ληφθεί απόφαση να γίνει χρήση της Μεθόδου Gundersen (ή άλλης παρόμοιας μεθόδου) για την εκκίνηση του τελευταίου αγωνίσματος ενός αγώνα Συνθέτων Αγωνισμάτων, οι σχετικές τεχνικές διατάξεις του αγώνα θα πρέπει να καθορίζουν όλους τους ιδιαίτερους κανονισμούς που θα πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς και τη μέθοδο με την οποία οι αγώνες δρόμου θα πρέπει να εκκινήσουν και να διεξαχθούν.

Η παράγραφος αυτή, δίνει μεν το πράσινο για την εφαρμογή της διάταξης (όταν έχει ληφθεί απόφαση), είναι όμως σε κατάσταση διερεύνησης για το αν θα εφαρμοστεί οριστικά ή ΟΧΙ.
Η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή αποφασίστηκε να γίνει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα U-20 που θα γίνονταν τον Ιούλιο του 2020 στο Ναϊρόμπι, λόγω  όμως του Covid-19 το πρωτάθλημα δεν έγινε.
Η διεθνής ομοσπονδία στίβου (WA) ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων (Κ-20) θα διεξαχθεί τον Αύγουστο του 2021 (17-21/8/21 στο Ναϊρόμπι).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  “ΜΕΘΟΔΟΣ GUNDERSEN”   ΓΙΑ ΤΟ  10ΘΛΟ ΚΑΙ ΤΟ 7ΘΛΟ;

Με λίγα λόγια [τα στοιχεία από απάντηση στο ερώτημά μας του μέλους της (WA) Imre Matrahazi].

Η Μέθοδος Gundersen είναι ο τρόπος εκκίνησης (χρονικά κλιμακωτή έναρξη) για το τελευταίο δρομικό αγώνισμα (1500 στο Δέκαθλο και 800 στο έπταθλο).
Μετά το προτελευταίο αγώνισμα (το 9ο στο Δέκαθλο ή το 6ο στο έπταθλο) η διαφορά σε βαθμούς των αθλητών θα μεταρέπεται σε δευτερόλεπτα και οι αθλητές θα ξεκινούν για το τελευταίο αγώνισμα (1500 ή 800) κλιμακωτά με χρονική διαφορά στην εκκίνηση ανάλογη με τη διαφορά τους σε βαθμούς (μέχρι το 9ο ή το 6ο αγώνισμα).
Με τον τρόπο αυτό η σειρά τερματισμού στο τελευταίο αγώνισμα (1500 και 800) θα αντιστοιχεί και στην τελική κατάταξη στο  Δέκαθλο ή στο Έπταθλο αντίστοιχα.
Οι στατιστικοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (WA) μελέτησαν τα αποτελέσματα των «συνθέτων»  στα διάφορα πρωταθλήματα και σε αγώνες που έγιναν ρεκόρ και κατέληξαν σε έναν συντελεστή μετατροπής (conversion factor) των βαθμών σε δευτερόλεπτα.

O συντελεστής  μετατροπής που θα χρησιμοποιηθεί είναι ο ακόλουθος:

ΑΝΔΡΩΝ/ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΑΝΑ ΒΑΘΜΟ
ΑΝΔΡΩΝ 1500μ. 0.15 sec   per point
ΓΥΝΑΙΚΩΝ 800μ. 0.07 sec.  per point

Η μετατροπή θα πρέπει να είναι γραμμική (linear)  μολονότι στους πίνακες βαθμολογίας των συνθέτων είναι προοδευτική (progressive).  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, για το τελευταίο αγώνισμα, να χρησιμοποιούνται γραμμικοί πίνακες κάτι που σε τελική ανάλυση οδηγεί σε ένα ΝΕΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ αφού το συνολικό αποτέλεσμα δεν θα μπορεί να αποδοθεί  με ακρίβεια 100% σε σύγκριση με τα «κλασσικά» σύνθετα αγωνίσματα.

Όταν κάνουμε γραμμική μετατροπή κάποιας επίδοσης, θα πρέπει επίσης να έχει αποφασιστεί  ποια επίδοση θα είναι το Σταθερό σημείο έναρξηςfixed starting point” (το οποίο είναι ΙΔΙΟ και στους δύο πίνακες βαθμολογίας, στους υπάρχοντες πίνακες αλλά και στους γραμμικούς πίνακες).
Για τα 1500μ οι 800 βαθμοί, και για τα 800μ οι 900 βαθμοί, αποφασίστηκε να είναι το (fixed starting point).

Σημείωση:
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος δεν θα χρησιμοποιηθεί άμεσα αφού ένας μεγάλος αριθμός προκλήσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της. Παρόλα αυτά πέρασε και αναφέρεται ήδη στον Κανονισμό του 2020!

print

Written by