ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 2020-21

ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 2020-21

Σύμφωνα με τον ΦΕΚ 3554/τ2-08/08/2018 του Υπουργείου Αθλητισμού, κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ. Είναι σημαντικό και υποχρεωτικό η κάρτα αυτή να θεωρείται κάθε χρόνο από (Βλέπετε ερμηνευτική εγκύκλιο):  Καρτα υγειας αθλητη – Ερμηνευτικη Εγκυκλιος

ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Ο κ. Πανικίδης Στέλιος, Γενικός Ιατρός – Σύμβουλος Υγείας (Family Physician Panikidis Stelios) πατέρας αθλητών του ΑΣ ΡΗΓΑΣ και μέλος του Δ.Σ. του ΑΣ ΡΗΓΑΣ 2019-2021, που έχει πιστοποιηθεί από την Ε.Κ.Α.Ε – ΟΑΚΑ με Αρ. Πιστοποίησης 19/17-11-18, μας ενημερώνει  για τον προαγωνιστικό ιατρικό έλεγχο αθλητών.:

  1. Η άσκηση και η αθλητική δραστηριότητα έχουν συνδυαστεί με τον αιφνίδιο θάνατο των νέων και αθλητών, με κίνδυνο να δημιουργηθούν παρερμηνείες. Για το λόγο αυτό, οι θέσεις στα ζητήματα άσκησης και υγείας πρέπει να είναι σαφείς.
  2. Η άσκηση βελτιώνει όλες τις παραμέτρους υγείας. Προγραμματισμένη και προσαρμοσμένη άσκηση ακόμη και στις περιπτώσεις καρδιολογικών ή άλλων παθήσεων μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής.
  3. Πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που κάποιος ασκείται ενώ έχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζει.

Οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται μία στρατηγική αντιμετώπισης του αιφνίδιου θανάτου στους νέους και ιδιαίτερα στους αθλητές είναι οι εξής:

  • – Εντόπιση των ομάδων υψηλού κινδύνου ανάμεσα στους νέους.
  • – Προαγωνιστικός έλεγχος των αθλητών και αθλουμένων.
  • – Χρήση φιλικών απινιδωτών στους χώρους άθλησης.

 Τα βασικά μέτρα ελέγχου που προτείνει η Καρδιολογία των Σπορ είναι τα εξής:

  • α) Κλινική εξέταση
  • β) Ατομικό και οικογενειακό ιστορικό
  • γ) Ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Με βάση τον απλό και χωρίς υψηλό κόστος τρόπο ελέγχου ένας γιατρός, που γνωρίζει τι ακριβώς ψάχνει, μπορεί να προσανατολιστεί και να παραπέμψει τους νέους που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.

 

ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Η εξέταση των αθλητών του Α.Σ. ΡΗΓΑΣ μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε γιατρό, που μπορεί να βεβαιώσει τα παραπάνω λόγω ειδικότητας. (Βλέπετε ερμηνευτική Εγκύκλιο).

Οι γονείς που δεν έχουν δικό τους γιατρό μπορούν να επισκέπτονται τον κ. Πανικίδη Στυλιανό στο ιατρείο του και να εξετάζονται για τη χορήγηση της ΚΑΡΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ σε ειδική – προνομιακή τιμή, για τα μέλη του ΑΣ ΡΗΓΑΣ.

Ο κ.Πανικίδης έχει πιστοποιηθεί από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) για τη χορήγηση “Κάρτας Υγείας του Αθλητή” που απαιτείται για τη συμμετοχή όλων των αθλητών της χώρας σε αγώνες και προπονήσεις.

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ Κ. ΠΑΝΙΚΙΔΗ ΣΤΗΝ Α. ΤΟΥΜΠΑ

Γενικός Ιατρός Πανικίδης Στυλιανός    [Γρ. Λαμπράκη 93, Α. Τούμπα 543 51 Θεσσαλονίκη, απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας,  τηλ. 2310927900, 6946521462, ανοιχτά:  9:30π.μ.–2:00μ.μ., 5:30–9:00μ.μ. με ραντεβού.],

 

ΕΝΤΥΠΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Όσοι έχουν περυσινές κάρτες (που έχουν χώρο θεώρησης στην πίσω πλευρά) μπορούν να θεωρήσουν την ίδια Κάρτα.

Όσοι έχουν παλιές Κάρτες, που δεν έχουν χώρο Θεώρησης στην πίσω πλευρά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ΝΕΑ Κάρτα (με ΝΕΑ φωτογραφία).

Προσοχή! Βεβαίωση του γιατρού σε απλό χαρτί δεν καλύπτει το Νόμο, χρειάζεται το ειδικό έντυπο της ΚΑΤΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. (Θα χρειαστείτε και μία φωτογραφία του αθλητή-παιδιού για την ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ).

Ζητείστε ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ από τους προπονητές του παιδιού σας ή τον Τ.Δ. κ. Κατσίκα Φ.

print

Written by