Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 2021

Για χάρη των γονέων και κηδεμόνων που νομίζουν ότι οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι είναι επιχειρήσεις θα αναφερθούμε εν συντομία στην ΕΤΗΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ του ΣΕΓΑΣ. Πριν φτάσουμε στη συζήτηση και για να είμαστε κατανοητοί από όλους όσους θέλουν να μάθουν, ας δώσουμε μερικούς χρήσιμους ορισμούς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ:
Η Πολιτεία για κάθε χρόνο δίνει στις Ομοσπονδίες, για την περίπτωσή μας στον ΣΕΓΑΣ, ένα ορισμένο ποσό για να λειτουργήσει. Ένα κομμάτι από την πίτα ο ΣΕΓΑΣ το διαθέτει στους συλλόγους και το μοιράζει ανάλογα με τη δραστηριότητά του τη συγκομιδή βαθμών στους «Αξιολογούμενους Αγώνες». Για το 2021 το κομμάτι αυτό ήταν 400.000 ευρώ.

1) ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 2021 f

ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ:
Το παραπάνω ποσό ο ΣΕΓΑΣ το μοιράζει στους συλλόγους ανάλογα με τη συγκομιδή «βαθμών αξιολόγησης» σε συγκεκριμένους αγώνες. Οι αγώνες αυτοί είναι:

Τα Πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (Α/Γ, Κ-23, Κ-20, Κ-18, Κ-16).
Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου, Ημιμαραθώνιος, Διεθνείς διακρίσεις, Σύνθετα, κ.α.
Τα Διασυλλογικά πρωταθλήματα (Α/Γ, Κ-18, Κ-16, Κ-14).

ΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ αποφασίζει ανάλογα με την πολιτική του, το ποσό που θα διαθέσει για κάθε κατηγορία αγώνων. Για το παρόν έτος (2021) λόγω του ότι τα Διασυλλογικά έγιναν «όπως έγιναν», ονομάστηκαν αγώνες  προετοιμασίας ή κάπως έτσι και δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση.
Με άλλα λόγια το 26%  των 400.000 που αντιστοιχεί σε 104.000 μάλλον δεν θα μοιραστεί, εκτός και αν το μοιράσουν αναλογικά στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Λίγοι ξέρουν,  ίσως ούτε και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, το πώς θα μοιραστούν τα όποια χρήματα. Πολλά ακούγονται για το πώς λειτουργεί, ιδιαίτερα φέτος, το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ…

Για φέτος λοιπόν η αξιολόγηση θα γίνει μόνο με τους βαθμούς των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με αυτή την αξιολόγηση η προσφορά σε βαθμούς των αθλητών του ΑΣ ΡΗΓΑΣ τροποποιείται ελαφρά και ο αριθμός των αθλητών που βοήθησαν στη φετινή αξιολόγηση περιορίζεται σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν βαθμούς στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Τη λίστα των αθλητών που βοήθησαν στην αξιολόγηση 2021 θα τη βρείτε ΕΔΩ

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α/Γ Κ-18 Κ-16 Κ-14
% 26%
ΠΟΣΟ 104.000 Το ποσό των 104.00 διαιρείται με άθροισμα των βαθμών και βγαίνει η ΑΞΙΑ του κάθε βαθμού στα Διασυλλογικά πρωταθλήματα.
ΑΞΙΑ ΒΑΘΜΟΥ Συντελεστής 2,6 ± κάτι,  από τα προηγούμενα χρόνια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α/Γ Κ-23 Κ-20 Κ-18 Κ-16 ΑΝΩΜΑΛΟΣ
% 14% 10% 15% 15% 17% 3%
ΠΟΣΟ 56.000 40.000 60.000 60.000 68.000 12.000
  Το ποσό διαιρείται με άθροισμα των βαθμών κάθε κατηγορίας και βγαίνει η ΑΞΙΑ (ο συντελεστής) του κάθε βαθμού για κάθε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Για το 2021 η αξία κάθε βαθμού φαίνεται παρακάτω.
ΑΞΙΑ ΒΑΘΜΟΥ 11,72 10,958 14,412 16,579 10,313 1,861

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ανάλογα με την αγωνιστική δραστηριότητα κάθε συλλόγου, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου συγκεντρώνει κάποιους βαθμούς από τα Διασυλλογικά και τα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Αυτούς τους βαθμούς τους πολλαπλασιάζει με τον συντελεστή του κάθε πρωταθλήματος Π.Χ. με 2,6 για κάθε βαθμό Διασυλλογικού ή με 16,58 για κάθε βαθμό Πανελληνίων της κατηγορίας Κ-18 (παίδων) και στο τέλος βγαίνει ένα άθροισμα που είναι οι ΒΑΘΜΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.

Τα σωματεία κατατάσσονται με φθίνουσα σειρά (όσοι έχουν περισσότερους βαθμούς πρώτοι και όσοι έχουν τους λιγότερους τελευταίοι) και έτσι έχουμε την αξιολόγηση των Σωματείων.
Επεμβαίνει και πάλι η πολιτική της κάθε διοίκησης του ΣΕΓΑΣ και ενισχύει οικονομικά τον κάθε σύλλογο με ένα ποσό τον μήνα, το ονομάζει ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Τόσα χρήματα το μήνα για τον πρώτο σύλλογο, τόσα για τον 2ο μέχρι τον 5ο, τόσα για τον 6ο μέχρι και τον 20ο, τόσα για τον 21ο μέχρι και τον 50ο, τόσα για τον 51ο μέχρι τον 100ο και φτάνει να δίνει ένα ελάχιστο ποσό το μήνα μέχρι και τον 150ο σύλλογο (τα νούμερα στο περίπου).

Και για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο το παράδειγμα, ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ το 2019 ήταν στην 82η θέση. Για να φτάσει σε αυτή τη θέση απασχολούσε 8 προπονητές και το ποσό που αναλογούσε στην 82η θέση για ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ είναι 200 ευρώ το μήνα! Ούτε τα χρήματα για έναν προπονητή!

Ίσως όσοι κρίνουν αυστηρά τα μέλη των Διοικήσεων των Ερασιτεχνικών Σωματείων, που αποτελούν τις ζεστές αγκαλιές για τα παιδιά όλου του κόσμου, να αναθεωρήσουν και να αντιληφθούν ότι μόνον από μεράκι και διάθεση προσφοράς ασχολούνται και προσπαθούν με νύχια και με δόντια για μια αξιοπρεπή λειτουργία του συλλόγου. Ίσως όσοι ενδιαφέρονται για το καλό του παιδιού τους να πλησιάσουν τους συλλόγους και τουλάχιστον να δείξουν σε όσους έχουν στις πλάτες τους τη λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων ότι είναι κοντά τους και αναγνωρίζουν την προσφορά τους. Η φιλοσοφία των ανθρώπων τουλάχιστον του ΑΣ ΡΗΓΑΣ αποσκοπεί στο να δώσει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να γνωρίσουν τον αθλητισμό αλλά  ποτέ δεν είδαν το σύλλογο σαν επιχείρηση ποτέ δεν τους ενδιέφερε αν θα έρθουν στο σύλλογο πολλά ή λίγα παιδιά. Η μόνη διαφορά των πολλών ή λίγων παιδιών για τον ΑΣ ΡΗΓΑΣ είναι ότι με τα πολλά παιδιά θα δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους συναδέλφους να κάνουν αυτό που σπούδασαν αλλά κυρίως αυτό που αγαπούν, γιατί αν μιλήσουμε και για τις δικές τους απολαβές πάλι πίσω από «το φιλότιμο» των προπονητών θα κρυφτούμε.

ΤΟ «ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ» – Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Δεν μπορούμε να αφήσουμε το «ηθικό Δίδαγμα του άρθρου» χωρίς να το αναδείξουμε. Εάν κύριοι του (Χ) συλλόγου καταφέρετε να συγκεντρώσετε τόσους βαθμούς που θα σας κατατάξουν στην 82η θέση μεταξύ των συλλόγων όλης της χώρας (300 περίπου τώρα με το ΜΗΤΡΩΟ), τότε θα δικαιούστε το τεράστιο ποσό των 200 ευρώ το μήνα! Εάν καταταγείτε στην 50η ίσως να πάρετε 250 το μήνα και τότε το οικονομικό σας πρόβλημα θα έχει λυθεί!!!

Η ΠΑΓΙΔΑ
Στις καλές εποχές τα 200 ή 250 ή 300 ευρώ για τους υψηλά στη λίστα συλλόγους, έρχονται με καθυστέρηση μερικών εξαμήνων. Η τελευταία ενίσχυση προπονητικού έργου που ήρθε από τον ΣΕΓΑΣ ήταν στις 3/11/21 και αφορούσε τον μήνα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020! Ε! καλά είμαστε! ούτε 15 μήνες δεν μας χρωστούν.
Από την άλλη τα Εθνικά Στάδια! για να επιτρέψουν στους συλλόγους να βάλουν στις αποθήκες τα όργανα που με κόπο αγόρασαν, απαιτούν ενοίκιο και με συμβάσεις αξιώνουν για καθυστέρηση πληρωμής -ημερών- τις λύσεις των συμβάσεων και απειλούν με “νομικά τερτίπια”!

Πολλά ακούγονται σχετικά με τις οφειλές προς τους συλλόγους. Τα τελευταία νέα  μιλούν για πάγωμα των χρεών, σβήνουμε τα χρέη και ξεκινάμε από την αρχή και όποιος αντέξει συνεχίζει.
Ευχόμαστε να είναι αρβύλα και κακό σενάριο το να μην πληρώσει ο ΣΕΓΑΣ αυτά τα ελάχιστα που χρωστάει στους συλλόγους. Αν όμως γίνει πραγματικότητα –το να μην πληρώσει ο ΣΕΓΑΣ- τότε για ποιον αθλητισμό και για ποιο κοινωνικό αγαθό μιλάμε;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μόνον η διάθεση προσφοράς των εμπλεκομένων στα γρανάζια του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού κινεί τα νήματα του κάθε συλλόγου. Οι γονείς και κηδεμόνες που είναι κοντά στα παιδιά τους, μαζί με αυτούς που νοιάζονται όχι μόνο για το παιδί τους αλλά για τα παιδιά των άλλων,  αποτελούν την κινητήρια δύναμη που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά όλων να ζήσουν το όνειρό τους.
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους αυτούς είναι ένα «βουβό ευχαριστώ» ένα χαμόγελο που τίποτε δεν κοστίζει αλλά στα κατάλληλα χέρια γίνεται δύναμη αδάμαστη.

print

Written by