ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΗΣ YULIMAR ROJAS (ΤΡΙΠΛΟΥΝ 15,74) ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Όταν σχολιάζεις κάποια εξωπραγματικά ρεκόρ δεν είναι για να τα αμφισβητήσεις ή για να μειώσεις το αξεπέραστα μεγαλείο της επίτευξής του.

Τέτοιο είναι το ρεκόρ της Yulimar Rojas 15.74 στο Τριπλούν Γυναικών. Κανένας δεν αμφισβητεί τα προσόντα της καμία  δεν μπορεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να σταθεί μπροστά της.

Όμως ακριβώς γιατί είναι κάτι το εξωπραγματικό κάτι το πολύ μεγάλο που, όπως ήταν και το 8.90 του Beamon το 1968 που θεωρήθηκε επίδοση που «χάλασε» το αγώνισμα, ίσως να πάρει και αυτό την ανάλογη ονομασία, αξίζει να ρίξουμε μια πιο προσεχτική ματιά.

Τονίζω και πάλι δεν έρχομαι να αμφισβητήσω τις ικανότητες της αθλήτριας κουβέντα θα κάνουμε και θα ανταλλάξουμε απόψεις για τις συνθήκες που έγινε το ρεκόρ.

Όσοι από εσάς είδατε το άλμα, το είδατε απλά, το χαρήκατε, περιμένατε με αγωνία να δείτε τι θα γράψει ο πίνακας και μετά ξέφρενο πανηγύρι! Το ίδιο έκανα και εγώ μολονότι κάτι πρόσεξα που ίσως αρκετοί να μην το προσέξατε. Είναι αυτή η λεπτομέρεια που σε οδηγεί να το ψάξεις. Επίτηδες δεν περνάω στην ουσία της παρατήρησής μου για να σας κεντρίσω την περιέργεια.

Ε! τώρα που σας «έπρηξα» όσοι έχετε πρόσβαση στο άλμα ξαναδέστε το, εστιάζοντας στα πατήματα (Κουτσό-Βήμα, Βήμα–άλμα). Το σημείο στο οποίο αναφέρομαι είναι η αλλαγή του φωτισμού στην περιοχής που πατάει, δίνει την εντύπωση ότι η επιφάνεια του διαδρόμου (υποχωρεί-λυγίζειι) σε κάθε πάτημα.

Ε! και;  Που το πάω;

Η σκέψη μου οδηγείται στο κατά πόσο αυτό το στάδιο, που είναι υπερυψωμένο και όλη του η επιφάνεια βρίσκεται μέτρα πάνω από το τσιμεντένιο πάτωμα, πληροί τους όρους της ελαστικότητας που έχει η κατασκευή. Βλέποντας το διάδρομο να λυγίζει σε κάθε πάτημα, σαν να πατάει σε ελαστική επιφάνεια (βατήρα), μου δημιουργείται το ερώτημα «πόσο να βοήθησε αυτή η έστω μικρή ελαστικότητα του διαδρόμου στο ρεκόρ».

Έχοντας εμπιστοσύνη στα αρμόδια όργανα πιστεύω ότι στη συγκέντρωση των στοιχείων για την αναγνώρισης των παγκοσμίων ρεκόρ θα λάβουν υπόψη τους και τον παράγοντα ελαστικότητα του διαδρόμου. (Βέβαια είναι μια δύσκολη απόφαση ακόμη και αν βρουν κάτι το μη επιτρεπτό στην ελαστικότητα να το κάνουν θέμα γιατί τινάζουν στον αέρα το Πρωτάθλημα). Κατανοητό και σίγουρα δεν περιμένω κάτι το διαφορετικό, απλά μοιράστηκα μαζί σας την παρατήρησή μου και περιμένω και από εσάς να δω αν έχετε εμπειρία με ανάλογα συμβάντα (εννοείται στον Κλειστό).

Πιστεύετε ότι η κατασκευή υπερυψωμένων διαδρόμων μπορεί να είναι σε όλο τους το μήκος σύμφωνη με τις προδιαγραφές του  παγκόσμιου οργανισμού (W.A.);

print

Written by