ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΑ

Θα το έχετε καταλάβει όσοι ασχολείστε με τον αθλητισμό και παρακολουθείτε τις παρεμβάσεις μου σε όλο το φάσμα του αθλητισμού (από το Καταστατικό του ΣΕΓΑΣ και των ΕΑΣ, τον κανονισμό μετεγγραφών του ΣΕΓΑΣ , τους Κριτές, αλλά και τις προκηρύξεις των αγώνων), ότι δίνω μεγάλη έμφαση στην εφαρμογή των κανόνων.

ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ είναι ότι χωρίς την πιστή τήρηση των κανονισμών ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρέπει να είναι υπερήφανος για το όποιο επίτευγμά του (ρεκόρ ή νίκη).

Μετά από τα τόσα χρόνια, με οδηγό το παραπάνω «ΠΙΣΤΕΥΩ» ίσως να έχω αποκτήσει την ικανότητα να βλέπω λίγο πιο μπροστά ή λίγο καλύτερα (τι σημασία έχει που χωρίς γυαλιά δεν βλέπω ούτε τη μύτη μου) από τους συμπαρατηρητές μου.

Βλέπω πολύ εύκολα τα αδύνατα σημεία των προκηρύξεων, τα λάθη στα αποτελέσματα (όπου δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί και οι διατάξεις των προκηρύξεων) κ.α.

Τις περισσότερες φορές, εάν οι διοργανώτριες αρχές ΣΕΓΑΣ ή  ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ αποστείλουν (π.χ. τις δηλώσεις στους συλλόγους όπως επιτάσσει η Γενική προκήρυξη) ενημερώνουμε τους αρμοδίους για τα αδύνατα σημεία. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές εκτιμάται η διάθεσή μας να προλάβουμε τα λάθη αντί να τα διορθώνουμε μετά τους αγώνες.

Όταν όμως δεν υπάρχει αυτή ενημέρωση που επιτάσσει η Γενική προκήρυξη, τότε βρισκόμαστε προ των ήδη τελεσθέντων λαθών ή παραλείψεων και η διόρθωση και «οι κυρώσεις» που προβλέπονται είναι «μονόδρομος». Θα πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις αλλά και να επιβληθούν τα όσα η προκήρυξη προβλέπει για τις περιπτώσεις των λαθών  π.χ. «αντικανονική συμμετοχή» (εσκεμμένα ή εκ παραδρομής, δεν έχει σημασία).

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΑ

Υπάρχουν επιτροπές του ΣΕΓΑΣ που ορίζονται για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων και τη διόρθωση των λαθών αλλά και την επιβολή των κυρώσεων που  οι προκηρύξεις προβλέπουν.

Και εδώ έρχεται και «κουμπώνει» ο τίτλος του παρόντος άρθρου. Λάθη βλέπουμε σε κάθε σειρά αποτελεσμάτων, λάθη στις συμμετοχές  (στον αριθμό ή στα αγωνίσματα που δεν δικαιούνται), αλλά και λάθη εκ παραδρομής στη βαθμολογία. Και έρχεται ή ώρα είτε της εφαρμογής του κανονισμού και των διατάξεων της προκήρυξης είτε της επιβολής των κυρώσεων είτε του κουκουλώματος (πιο συχνή τακτική) για να μη θιγεί η αξιοπιστία μας!

  • ΠΟΣΑ από αυτά τα λάθη διορθώνονται;
  • Σε πόσα από τα λάθη (που κάνουν οι σύλλογοι στις δηλώσεις) επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες κυρώσεις;
  • Διορθώνονται όλα τα λάθη  με την ίδια φιλοσοφία ή ανάλογα με το ποιος έκανε το λάθος; Αν είναι «δικός μας» απλά το κουκουλώνουμε αφού σε κανέναν δε δίνουμε λογαριασμό!

 

ΟΧΙ!  κύριοι υπεύθυνοι του ΣΕΓΑΣ πρέπει να ανακοινώνετε τα λάθη που εντοπίσατε μαζί και με τις όποιες κυρώσεις για τους συλλόγους που είτε είναι απρόσεχτοι είτε εν γνώσει τους δηλώνουν -άλλα αντί άλλων- αφού ξέρουν ότι δύσκολα θα ανακαλυφθεί η παράτυπη δήλωσή τους π.χ. (στο Α/Γ οι του 2003 δικαιούνται 2 αγωνίσματα και όχι 3 που δικαιούνται οι του 2002 και μεγαλύτεροι). Στα εκατοντάδες ονόματα σιγά μη το ανακαλύψουν … ίσως έτσι να σκέφτονται όσοι κάνουν τις «δηλώσεις με αντικανονική συμμετοχή».

Κύριοι
της επιτροπής ελέγχου του ΣΕΓΑΣ ή των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, περιμένουμε :
Να κοινοποιήσετε τα λάθη που βρήκατε -αν βρήκατε-, τις «κυρώσεις» και τις διορθώσεις που κάνατε στις βαθμολογίες που τελικά θα στείλετε στον ΣΕΓΑΣ.

 

ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΑ ΟΣΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η Γενική προκήρυξη προβλέπει ποινές για αντικανονική συμμετοχή και οι ειδικές προκηρύξεις των ΕΑΣ συνήθως αντιγράφουν μόνον το α) των προβλεπομένων ποινών, αφού σε κάθε προκήρυξη δεν μπορούν να επαναλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις.

Γράφει η προκήρυξη του διασυλλογικού των Κ16:

ΚΥΡΩΣΕΙΣ-ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :
Η επιτροπή ελέγχου και σωστής διεξαγωγής των διασυλλογικών αγώνων  αποτελείται από υπηρεσιακά μέλη της επιτροπής ανάπτυξης και της στατιστικής υπηρεσίας και με πρόεδρο ένα μέλος του Δ.Σ.
Έτσι, εκτός των ακυρώσεων που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια των αγώνων για διάφορους λόγους (π.χ. αντικανονική συμμετοχή, κ.λ.π. με βάση την ειδική ή την κεντρική προκήρυξη), θα γίνεται έλεγχος και μετά το πέρας των αγώνων, από την επιτροπή ελέγχου.
Οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται είναι:
Ο αθλητής – τρια, τιμωρείται με ένα (1) χρόνο αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις.
Ειδικά σε περίπτωση ΠΛΑΣΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑΣ – ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ  ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ – ΤΡΙΑ,  θα ισχύουν όλα όσα αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο και επιπλέον θα αφαιρούνται ΕΚΑΤΟ (100) βαθμοί από την αξιολόγηση της τελευταίας χρονιάς το σύνολο των βαθμών των διασυλλογικών αγώνων του σωματείου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά το τέλος των αγώνων οι διοργανώτριες Ε.Α.Σ. υποχρεούνται, εάν υπάρχουν ακυρώσεις, να ενημερώσουν το Σ.Ε.Γ.Α.Σ. για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Άκουσον – άκουσον!!!

Στην περίπτωση που ο σύλλογος δηλώσει λάθος αθλητή (των 14-15 ετών) σε αγωνίσματα που δεν δικαιούται,  η προκήρυξη τονίζει ότι τιμωρείται Ο ΑΘΛΗΤΗΣ  «Ο αθλητής–τρια, τιμωρείται με ένα (1) χρόνο αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις»!

Στην περίπτωση των Α/Γ θα μπορούσαν να έχουν μερίδιο ευθύνης και οι ενήλικες αθλητές αλλά στα παιδάκια (13,14,15) που πρώτη φορά αγωνίζονται και δεν έχουν δει ποτέ τους προκήρυξη να ρίχνει η προκήρυξη την ευθύνη στους αθλητές !!! το θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
{Κύριοι του ΣΕΓΑΣ στην κουβέντα σας για την επικαιροποίηση της Γενικής προκήρυξης συζητήστε το και διορθώστε το}.

Αναφέρει η προκήρυξη ότι τιμωρείται ο αθλητής (που δεν έχει καμία ανάμειξη στις δηλώσεις) και Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ που ευθύνεται για τις λανθασμένες δηλώσεις μένει στο απυρόβλητο! αντί να τονίζεται η τιμωρία του Συλλόγου, ώστε να προσέχουν όσοι κάνουν τις δηλώσεις.

Κάνοντας λανθασμένες και απρόσεχτες δηλώσεις (οι απρόσεχτοι Σύλλογοι) μεταθέτουν την ευθύνη σε όσους περνούν τις δηλώσεις αλλά αυτό είναι και αδίκο και αδύνατο να ελεγθεί. Οι δηλώσεις σε μερικά πρωταθλήματα μπορεί να φτάνουν και τα 1000 ονόματα πώς είναι δυνατόν να ελεγχθούν οι “αντικανονικές συμμετοχές” για όλα αυτά τα ονόματα;

 

Εν πάση περιπτώσει, αφού η προκήρυξη προβλέπει και επιτάσσει:
« ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά το τέλος των αγώνων οι διοργανώτριες Ε.Α.Σ. υποχρεούνται, εάν υπάρχουν ακυρώσεις, να ενημερώσουν το Σ.Ε.Γ.Α.Σ. για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις»,

γιατί δεν κοινοποιούνται και στους συλλόγους οι όποιες κυρώσεις- διορθώσεις εντοπίζει η αρμόδια επιτροπή ελέγχου ΑΝ ΤΙΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ;

4  Μαΐου 2022
Με Τιμή
Κατσίκας Φώτιος

print

Written by