ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΑΡΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ KIDS’ ATHLETICS;

KIDS’ ATHLETICS    VS    ΠΑΙΖΩ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ (ΜΕ ΤΟ «ΣΠΑΣΤΟ ΚΟΝΤΑΡΙ»)

KIDS’ ATHLETICS     VS    LET’S PLAY POLE VAULT «ΠΑΙΖΩ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ»

Με δύο λόγια: Στο kids’ athletics η μύηση των 8-12χρονων  στο επί κοντώ, με το κοντάρι στα χέρια του παιδιού από την πρώτη επαφή, είναι       ΜΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:

 

 

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η μύηση να γίνεται με το «Σπαστό κοντάρι» μέσα από το πρόγραμμα «ΠΑΙΖΩ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ».

Παρακάτω (σε 4 φωτογραφίες)  το πρόγραμμα «ΠΑΙΖΩ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ» που θα εφαρμοστεί στα Δημοτικά Σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 30/05/23 ώρα 10:00 – 13:00 στο Καυτανζόγλειο.

 

 

 

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ …. ΔΙΚΑ ΣΑΣ

 

Η  ΠΡΟΤΑΣΗ

ΣΤΟ KIDS’ ATHLETICS Η ΜΥΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ «ΣΠΑΣΤΟ ΚΟΝΤΑΡΙ».

Στο πρόγραμμα KIDS’ ATHLETICS της  W.A. το οποίο υιοθέτησε -ως έχει- ο ΣΕΓΑΣ, συμπεριλαμβάνεται και το άλμα επί κοντώ.

Το πρόγραμμα, με την πρώτη επαφή του παιδιού με το αγώνισμα, δίνει ένα κοντάρι  στα χέρια του παιδιού και του ζητάει να «παίξει».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που το παιδί δεν γνωρίζει:  Πώς να πιάσει το κοντάρι,  με ποιο χέρι ψηλά, πόσο ψηλά να το πιάσει, με ποιο πόδι να πατήσει, πού να πατήσει, από πού να περάσει μετά τη στήριξη (από ποια πλευρά του κονταριού), πώς να προσγειωθεί … κ.α.π., τα οποία σαφώς ο «έχων το πρόσταγμα» δεν έχει το χρόνο να τα περάσει στο κάθε παιδί, αλλά ούτε και να του διορθώσει τουλάχιστον  –το χοντρό λάθος-  που οδηγεί σε πιθανό τραυματισμό.

Αποτέλεσμα:  Ελάχιστα στοιχεία από το ρυθμό του αγωνίσματος γίνονται κατανοητά από τα παιδιά στην πρώτη τους επαφή-γνωριμία με το αγώνισμα.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το ότι ελάχιστα στοιχεία του αγωνίσματος γίνονται κτήμα των παιδιών δεν μας απασχολεί και τόσο, τα παιδιά ό,τι και να κάνουν -σωστό ή λάθος-  χαίρονται και αυτό είναι ένα από τα  ζητούμενα.

Όταν όμως έρχεται η σειρά της ασφάλειας των παιδιών και του πιθανού τραυματισμού τους από κάποια λάθος κίνηση, τότε όταν δίνουμε κοντάρι στα χέρια του παιδιού, είτε αυτό αντιλαμβάνεται τι του λέμε και το εκτελεί σωστά, είτε δεν μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις του και μπορεί να μας κάνει το «αναπάντεχο» λάθος, τότε χρειάζεται μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ.

Όλοι ξέρουμε ότι αν βρεθούμε για λίγο στον  αέρα -χωρίς ισορροπία- μπορεί να πέσουμε με χιλιάδες τρόπους. Και επειδή στους χιλιάδες τρόπους περιλαμβάνονται και οι άτσαλες πτώσεις (χωρίς ισορροπία) με το κεφάλι να σκάει στο έδαφος – λίγες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις-, όσοι γνωρίζουμε είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ  να «φωνάξουμε» για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

 Αν πέσει ένα παιδί και χτυπήσει επειδή έκανε το «απίθανο» λάθος αυτόματα ο δάσκαλος δε θα τολμήσει να κάνει το ίδιο με το άλλο τμήμα, και γιατί να το κάνει;

– Άστο το επί κοντώ, μη μου πέσει και άλλο παιδί και χτυπήσει.

Θα το αφήσει θα πάει στα εύκολα και τα ακίνδυνα αγωνίσματα και θα έχει όλα τα δίκαια του κόσμου με το μέρος του.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Επανειλημμένα έχω κάνει τις προτάσεις μου ακόμη και για το θέμα της ασφάλειας στο επί κοντώ  του KIDS’ ATHLETICS αλλά κανείς στα τελευταία 20 χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε! Επανέρχομαι, με την ευκαιρία του Τελικού του «ΠΑΙΖΩ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ» που θα γίνει για τα Δημοτικά Σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (το πολύ) σε 100 παιδιά –συγχρόνως- σε μια γιορτή του επί κοντώ  (με 5 μηχανισμούς του ΣΠΑΣΤΟΥ ΚΟΝΤΑΡΙΟΥ).
(Βλέπετε συνημμένα το ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ).

Με την παρούσα επιστολή – Πρόταση, ζητάω από τους υπευθύνους συναδέλφους του Αναπτυξιακού Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ να ρίξουν μια ματιά και να συγκρίνουν τη μέθοδο διδασκαλίας του άλματος επί κοντώ -σε παιγνιώδη μορφή- [kids’ athletics VS «ΠΑΙΖΩ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ» και ίσως να προλάβουμε κάποιο σοβαρό και αχρείαστο τραυματισμό που θα πάει τη γνωριμία των παιδιών με το αγώνισμα … πολύ πίσω.

Στόχος αφενός μεν η στήριξη του αγωνίσματος που γνωρίζουμε και υπηρετούμε πολλά χρόνια και αφετέρου η μείωση στο ελάχιστο των περιπτώσεων τραυματισμού κατά τα πρώτα στάδια της γνωριμίας των παιδιών με το άλμα επί κοντώ.

Με Τιμή
18.5.2023
Κατσίκας Φώτιος

print

Written by