«Εφυγε» ο Αναστάσης (Σούλης) Κιορπές
Οι Μακεδόνες φίλοι του Στίβου και γενικότερα του «υγιούς» Αθλητισμού με θλίψη μεγάλη πληροφορήθηκαν σήμερα τον θάνατο ενός από τους πιο «γνήσιους» εκφραστές του «εύ αγωνίζεσθαι», του Σούλη Κιορπέ.
Γεννημένος το 1944 υπήρξε από τα μαθητικά του χρόνια (με «πατρική» παρόρμηση) αθλητής Στίβου του «Αετού» Θεσσαλονίκης. Κύριο αγώνισμά του ήταν ο δρόμος των 400 μ. με εμπόδια, όπου 19χρονος το 1963 είχε ατομικό ρεκόρ 58.5.
Όμως η μετέπειτα προπονητική προσφορά του στους νέους που έρχονταν στο Καυτανζόγλειο Στάδιο την δεκαετία του 1970 και μετά, για να αθληθούν στον «Αετό» υπήρξε απείρως σημαντικότερη.
Είχε το χάρισμα να «κόβει» η ματιά του ολιγόλογου και «χαμηλών τόνων» Σούλη Κιορπέ από τα «πρώτα βήματα» τους χαρισματικά προικισμένους, να τους επιλέγει, να «εστιάζει» στους εκλεκτούς, μη διστάζοντας στη συνέχεια να τους προωθεί σε πλέον εξειδικευμένους άλλους προπονητές.
Πάντα ο «Αετός» είχε ολιγάριθμο τμήμα Στίβου αλλά η πλειονότητα των αθλητών του πετύχαιναν ξεχωριστές διακρίσεις. Κι αυτό οφειλόταν -διοικητικά- στους αξέχαστους, Πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Κατσαούνη και στο Γραμματέα Γιάννη Ευγενίδη και -προπονητικά- στον αενάως μοχθούντα Σούλη Κιορπέ.
Κορυφαίοι αθλητές Στίβου του ιστορικού «Αετού» Θεσσαλονίκης υπήρξαν οι : Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Γιώργος Ραμπότας, Θανάσης Μήλιος, Γιώργος Ζωγράφος, Γιώργος Φαρμάκης, Κυριάκος Γιαννούλης, Σταμάτης Καραμανλής, Δημήτρης Βαφειάδης, Παναγιώτης Αστεριάδης, Κώστας Καραγιάννης, Σπύρος Ελευθερίου και πολλοί άλλοι προγενέστεροι.
Ο Κιορπές όταν διακριτικά αποσύρθηκε από τον «Αετό» και τον Στίβο ως προπονητής, αφιερώθηκε στη δεύτερη μεγάλη του «αγάπη» τον Ορειβατικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί τα μέγιστα εισέφερε. Ο Σούλης εμπνεύστηκε, καθιέρωσε και γιγάντωσε τον καταξιωμένο -διεθνώς- σήμερα ετήσιο «Ορειβατικό Μαραθώνιο του Ολύμπου» όπου οι χαλκέντεροι δρομείς ανέρχονται σε υψόμετρο 2.710 (!) μέτρων πριν τερματίσουν στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Ο Σούλης Κιορπές εργαζόταν στην τεχνική υπηρεσία της Ε.Υ.Α.Θεσ/νίκης. Κι από εκείνη τη θέση συνέδραμε ανιδιοτελώς στα θέματα ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών της πόλης μας.
Εχω προσωπική άποψη για την υποβολή πολλών τοπογραφικών μελετών του (μαζί με τον αείμνηστο Γκιούλα Ανταλ) στη Γ.Γ.Α για τα δύο προπονητήρια του Καυτανζογλείου σταδίου (προθερμαντήριο και γήπεδο ρίψεων), για το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο (στην προέκταση της οδού Αγίου Δημητρίου), κ.α.
Η εξόδιος ακολουθία του Σούλη Κιορπέ θα γίνει την Κυριακή 30 Μαϊου στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα νέα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης.
Οι πολλές δεκάδες αθλητές και φίλοι του θα τον θυμούνται για την μεγάλη προσφορά του στα αθλητικά δρώμενα του Βορειελλαδικού χώρου, ως σπάνιο «είδος εν ανεπαρκεία» στη σημερινή εποχή της ισοπέδωσης των αξιών και της κοινωνικής απομείωσης που πλήττει την Πατρίδα μας.
Ν.Β.Μ. – Θεσσαλονίκη – 28/5/2010