Ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΙΣ «ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ»
Με δεδομένη την αναστολή των δραστηριοτήτων του ΣΕΓΑΣ αλλά και με τον πρόεδρο κ. Σεβαστή να δηλώνει: «Ακόμη κι αν δεν κάναμε αναστολή αγωνιστικών δραστηριοτήτων δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε αγώνες. Χρωστάμε χρήματα στις Ενώσεις και στα σωματεία από τους περσινούς αγώνες»…. όλοι θα πρέπει να «βάλουμε πλάτη» στη Διοίκηση του κ. Σεβαστή. Θα πρέπει να την στηρίξουμε στη μάχη που δίνει για το καλό του Στίβου.
Ο κάθε σύλλογος θα πρέπει να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις.
1) Να βοηθήσει τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ στο δίκαιό της αγώνα και
2) Να φροντίσει να κρατήσει σε αγωνιστική εγρήγορση τους αθλητές του, για όσο διάστημα κρατήσει «η μάχη» και όχι μόνον.
ΟΙ «ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ»
Με αυτό το σκεπτικό ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ καθιερώνει τις «Ημερίδες Εγρήγορσης» οι οποίες θα γίνονται τοπικά:
1) Διοργανωτές: Οι σύλλογοι, μεμονωμένοι ή σε συνεργασία των 2-3 ή και περισσοτέρων.
2) Προσωπικό: Με την παρουσία όσων θέλουν να βοηθήσουν. Προπονητές, παράγοντες, γονείς ακόμη και με τη συμμετοχή των επισήμων Κριτών, αφού δεν θα είναι οι αγώνες επίσημοι. Την πρόθεση αυτή (Μπράβο τους) εξεδήλωσαν επανειλημμένα οι κ.κ. Κριτές της Θεσσαλονίκης.
3) Αθλητές: Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι αθλητές θέλουν να κάνουν έναν αγώνα για να ξεφύγουν από τη μονοτονία της προπόνησης. Το ότι δεν θα αναγνωρίζονται τα ρεκόρ από τον ΣΕΓΑΣ (σύμφωνα με τη φιλοσοφία των συγκεκριμένων αγώνων) δεν μας ενοχλεί καθόλου. Τόσο οι προπονητές όσο και οι αθλητές (που ασπαζόμαστε αυτή τη φιλοσοφία) θέλουμε να δούμε την αγωνιστική κατάσταση των αθλητών μας και σε συνθήκες αγώνα. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους αθλητές μας να γνωρίσουν το επίπεδο προσαρμογής τους στις απαιτήσεις του αγωνίσματός των. Αν για παράδειγμα, ένας επικοντιστής είναι σε θέση να περάσει κάποιο ύψος, σε κανονικές συνθήκες αγώνα, τότε θα ξέρουμε ότι βαδίζουμε σωστά. Το πιθανό ρεκόρ που θα κάνει, δεν θα μετρήσει …. Ε! Και;
Στην επόμενη «Ημερίδα Εγρήγορσης» ή τον «επίσημο αγώνα», θα πάει για πιο ψηλά.
Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πρωταρχικά, δεν εμπλεκόμαστε στον αθλητισμό για το ρεκόρ. Όμως το βλέπουμε και αυτό, κυρίως σε γονείς με απωθημένα, που από την πρώτη τους επαφή με το στάδιο μιλάνε για πρωταθλητισμό! Αυτό που προέχει είναι να δώσουμε την ευκαιρία, κυρίως στους νέους αθλητές, να βιώσουν τα συναισθήματα του αγώνα. Να δώσουμε την ευκαιρία στην αθλούμενη νεολαία να ζήσει τις συνθήκες του αγώνα και μέσα από τους αγώνες να περάσουμε τις Αρχές και τις Αξίες του Αθλητισμού. Ακόμη βλέποντάς το πιο πλατιά, να προσελκύσουμε και τις νέες γενιές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το Στίβο.
ΤΟ ΡΕΚΟΡ
Όταν θα έρθει η ώρα και μας ενδιαφέρει η καταγραφή του ρεκόρ, ο κάθε ενδιαφερόμενος (όπως και εμείς), ας το φροντίσει ζητώντας το από τον υπεύθυνο Φορέα. Αυτή τη στιγμή όμως ο υπεύθυνος Φορέας (ο ΣΕΓΑΣ) ζητάει τη βοήθειά μας και πρέπει να την έχει.
Αργότερα θα ζητήσουμε από τον ΣΕΓΑΣ ό,τι δικαιούμαστε· όπως το επίσημο ρεκόρ και τη συμμετοχή μας στα Πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα. Τότε θα τους ζητήσουμε να μας πουν με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των όσων θα δικαιούνται να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Εφόσον ο ΣΕΓΑΣ θελήσει να καλέσει στους Πανελλήνιους αγώνες τους καλύτερους (μέσα από τα επίσημα ρεκόρ), δεν έχει παρά να διοργανώσει και ανάλογους αγώνες.
Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Για τους μεγαλύτερους και φτασμένους αθλητές ή όσους νοιάζονται για το «επίσημο» ρεκόρ και τον Πρωταθλητισμό, ας φροντίσει η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ή η Ομοσπονδία. Η ευθύνη των συλλόγων είναι να παρέχουν στέγη και όραμα στην αθλούμενη νεολαία σε τοπικό επίπεδο. Είναι ευθύνη άλλων Φορέων ο πρωταθλητισμός και η εκπροσώπηση της Ελλάδος στους Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους ή Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Το δίλημμα στην συγκεκριμένη στιγμή είναι:
Α) Διαλέγουμε την αναστολή με παντελή αποχή από αγώνες αφού δεν θα αναγνωρίζονται τα ρεκόρ ή
Β) Διαλέγουμε τις «Ημερίδες Εγρήγορσης» που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των αθλητών μας όπου όμως, δεν θα αναγνωρίζονται τα ρεκόρ;
Η ΕΠΙΛΟΓΗ έχει να κάνει με τα πιστεύω του καθενός και είναι απλή.
1) Όποιος δεν συμφωνεί με την πρότασή μας, δεν την ακολουθεί και περιμένει τους επίσημους αγώνες. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να φροντίσει να διοργανώσει και ο ίδιος επίσημους αγώνες (όταν θα έχει το Ο.Κ. από την Ομοσπονδία). Εμείς υποσχόμαστε ότι θα συμμετέχουμε και σε αυτούς τους αγώνες για να στηρίξουμε και να επικροτήσουμε την προσφορά τους.
2) Όσοι δεν «σκίζονται» για την καταγραφή των ρεκόρ (προσαρμογή στις νέες καταστάσεις) αλλά ενδιαφέρονται. Διοργανώνουν «ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ» και όταν έρθει η ώρα διοργανώνουν και επίσημους αγώνες. Ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ που δηλώνει ότι δεν «σκίζεται» για την καταγραφή των ρεκόρ, θα διοργανώσει στις 26 Μαΐου τα Γ΄ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ (εφόσον θα έχει το Ο.Κ. από την Ομοσπονδία).
Οι άλλοι σύλλογοι ή οι παράγοντες, προπονητές κ.ά.. που επιθυμούν αγώνες επίσημους με την καταγραφή των ρεκόρ, τι κάνουν; Ποιούς αγώνες ετοιμάζουν για τους αθλητές τους, αφού είναι υπέρ των επισήμων και μόνον αγώνων;
Θα δημοσιeεύσω αυτές τις σκέψεις μου και στην “παρέα” των στατιστικών του Στίβου. Πιστεύω ότι οι φίλοι μου όπως Μουρατίδης, Νταρής κ.ά. θα “με φάνε”! Πιστεύω ότι οι λάτρεις των ρεκόρ και των στατιστικών στοιχείων θα διαφωνήσουν αφού έτσι θα χαθεί ένα μέρος από ότι οι ίδιοι υπηρετούν με τόση αφοσίωση. Θα ήθελα όμως, ιδιαίτερα τη δική τους άποψη, με σημείο αναφοράς “την εποχή μας” και την την έλλειψη αγώνων και όχι με το τι θα μπορούσε “κουβεντιαστά” να γίνει.
Ευχαριστώ, όλους όσους είχαν την υπομονή να φτάσουν μέχρι το τέλος. Πιθανά να υπάρχουν σημεία που λόγω στενότητας χώρου και χρόνου δεν θίξαμε. Σε μια νέα πρόταση υπάρχουν τόσα πολλά “μπερδέματα”, αλλά με τη βοήθεια όλων, μπορούν σταδιακά να ξεκαθαρίσουν. Εδώ χρειάζεται η συμβολή όσων πραγματικά αγαπούν τον Αθλητισμό και ιδιαίτερα το Στίβο.
Θεσσαλονίκη 6-4-2012
Με τιμή
Φώτιος Κατσίκας