Στις Σέρρες ταξίδεψαν 8 αθλητές του άλματος επί κοντώ διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών (Α, Π, ΠΠ/Α και ΠΠ/Β). Κάποιοι τα πήγαν καλά και κάποιοι δεν κατάφεραν να περάσουν πήχη! Πήχη πέρασαν οι:
Μπέλος Θ. [4.70 1ος (Α)] , Καμόλλι [3.70 3ος )Π)], Τριανταφύλλου Α. [3.50 4ος (Π)], Ντούρος [3.30 5ος (Π)].
Οι υπόλοιποι έκαναν Άκυρες στο αρχικό τους ύψος!
Όπως κάθε αγώνας επί κοντώ έτσι και ο αγώνας των Σερρών «ΤΑ ΜΠΕΚΙΑΡΕΙΑ» μας έδειξε ότι: Όσο εύκολο είναι να περάσεις ένα ύψος με το κοντάρι, όταν όλα δουλεύουν ρολόι, τόσο δύσκολο είναι να περάσεις τον πήχη ακόμη και πολύ χαμηλά σε σχέση με το ρεκόρ σου, όταν δεν είσαι «έτοιμος» δεν είσαι συγκεντρωμένος και σοβαρός!
Δε θα σταθούμε σε ατομικές περιπτώσεις.
Εκείνο που θα τονίσουμε είναι ότι τα Τεχνικά αγωνίσματα θέλουν την προσαρμογή τους στην Τεχνική. Ειδικά το άλμα επί κοντώ που έχει και το στοιχείο της επικινδυνότητας και του ρίσκου, θα πρέπει να το βλέπουμε με μεγάλη σοβαρότητα, συγκέντρωση 100% και τρομερή συνέπεια.
Δεν πηγαίνω να κάνω αγώνα χωρίς να έχω επαναλάβει δεκάδες φορές με επιτυχία τα βασικά του άλματος.
Δεν μπορώ να κάνω άλμα χωρίς να είμαι σίγουρος για το ρυθμό μου, για τη φορά μου, χωρίς να έχω αυτοματοποιήσει ΣΩΣΤΑ την τοποθέτηση του κονταριού στη βαλβίδα και χωρίς να ξέρω με ποιό κοντάρι θα αγωνιστώ ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. [Ευνοϊκός αέρας σημαίνει «προσαρμογή» στη φορά μου και ένα ή και δύο κοντάρια μεγαλύτερα!]
Πώς όμως να πάρω το επόμενο ή το μεθεπόμενο κοντάρι στον αγώνα όταν στην προπόνηση είμαι κολλημένος σε ένα κοντάρι, το εύκολο που συνήθισα, και ούτε λόγος για το επόμενο βήμα;
Τα λόγια αυτά τα γράφω για να τα βάλουν καλά στο μυαλό τους κυρίως όσοι θέλουν να συνεχίσουν να χαίρονται με ασφάλεια και επιτυχία τις μάχες τους με τον πήχη μέσα από το καταπληκτικό αλλά απαιτητικό και δύσκολο αγώνισμα που διάλεξαν.
Δε θα συνεχίσω, θα κλείσω μόνο με τούτο.
Η προπόνηση είναι ο καθρέφτης του αγώνα για τον κάθε αθλητή.
Όποιος δεν μπορεί να παρουσιάσει τον καλό του εαυτό στην προπόνηση, με μαθηματική ακρίβεια δε θα είναι καλός και στον αγώνα.
Ειδικά στο επί κοντώ «Θαύματα» δε γίνονται. Και δεν ονομάζουμε «θαύμα» το να περάσεις κάποτε π.χ. τα 4.00μ. ενώ τα προσόντα σου είναι για 5.00! Τα όποια σου προσόντα όμως θα πρέπει να τα κρατάς σε ισορροπία και συνοχή.
Επαναλαμβάνω τα προσόντα για να κάνουμε έναν επικοντιστή: 40% ΤΑΧΥΤΗΤΑ, 40% ΤΕΧΝΙΚΗ, 15% ΔΥΝΑΜΗ στην ΩΜΙΚΗ ΖΩΝΗ, 5% ΑΛΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, τα οποία όμως πρέπει να ανακατευτούν με: Αντίληψη, καλό μυαλό, ικανότητα να μαθαίνω γρήγορα … και 1 κουταλιά της σούπας ΤΟΛΜΗ …
Ένα από τα παραπάνω στοιχεία να σου «φύγει» … «σούπα» δεν έχει! Επί κοντώ ανάλογο με τα υπόλοιπα προσόντα σου δεν πρόκειται να δεις.
ΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ … ΡΕ!