Ο πρόεδρος του ΑΣ ΡΗΓΑΣ (ιατρός κ. Δημήτριος Γάκης) μολονότι βρίσκεται στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα του αθλητισμού και ιδιαίτερα του Στίβου. (Η φωτογραφία από το γραφείο του, όταν ήταν πρόεδρος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ).
Ο κ. Γάκης με το ακούραστο και ερευνητικό του πνεύμα έδωσε και συνεχίζει να δίνει λύσεις σε άπειρα θέματα που άπτονται του αθλητισμού. Λύσεις από δύσκολες ιατρικές καταστάσεις -προς κάθε κατεύθυνση- μέχρι και στην επιδιόρθωση του οποιουδήποτε οργάνου του Καυτανζογλείου που χάλασε ή την κατασκευή ειδικών οργάνων άσκησης για τους επικοντιστές! Δεν είναι μόνον οι γνώσεις είναι και η διάθεσή του να προσφέρει όπου μπορεί και -ευτυχώς για μας- μπορεί να προσφέρει σε «πολλά ταμπλό».
Σε τόσα και τόσα θέματα μας είπε τη γνώμη του και έδωσε λύσεις, στο θέμα που άπτεται και της επαγγελματικής του ιδιότητας -της Ιατρικής- θα μας άφηνε έτσι!
Ο κ. Γάκης απάντησε και τα γραφόμενά του τα κοινοποιεί στους άμεσα εμπλεκόμενους (στο σύλλογο, στον ΣΕΓΑΣ αλλά και στον Ιατρικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης).
Εμείς περιμένουμε να βρεθεί λύση στη «διατύπωση του Δελτίου» ώστε και οι γιατροί να είναι κατοχυρωμένοι αλλά και ο ΣΕΓΑΣ όπως και κάθε άλλη Ομοσπονδία του αθλητισμού να μην έχουν πρόβλημα.
Γράφει ο κ. Γάκης Δημήτριος.
Αγαπητοί Φίλοι
Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια και απορώ γιατί ο ΣΕΓΑΣ άλλαξε την διατύπωση.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι κανένας γιατρός δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι ο αθλητής μπορεί να ασκείται ακίνδυνα για την υγεία του!
Είναι γνωστό, για όσους ασχολούνται με την Ιατρική της Άθλησης, ότι υπάρχουν καταστάσεις (πχ υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια) που διαδράμουν ασυμπτωματικά και δεν μπορούν να διαγνωσθούν με τον απλό κλινικό έλεγχο, ούτε με ηλεκτροκαρδιογραφικό έλεγχο! (Αυτή η σπάνια πάθηση προκαλεί τους αιφνίδιους θανάτους, μαθητών ή νεαρών αθλητών, που βλέπουμε κατά διαστήματα στα δελτία). Για τον λόγο αυτό οι Αμερικανοί, θεσμοθέτησαν τον απλό κλινικό έλεγχο και όχι τα περίπλοκα και πανάκριβα τεστ που κατά καιρούς εισηγούνται ημιμαθείς (πχ. υπερηχοκαρδιογράφημμα, εξέταση από παιδοκαρδιολόγο κλπ). που είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί σε ευρεία βάση και δεν διασφαλίζει την μη ύπαρξη της σε πρώιμες μορφές. Είχαμε συνεννοηθεί (ως ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ στο διάστημα της τριετούς προεδρίας μου) με τον ΣΕΓΑΣ να γράφεται ότι “από τον απλό κλινικό έλεγχο δεν προέκυψαν ευρήματα απαγορευτικά για την άσκηση”. Με αυτό εννοείται ότι το παιδί δεν έχει ενεργή χρόνια νόσο (πχ Φυματίωση) ή καρδιακό φύσημα ή δυσμορφίες κλπ που αποκλείουν την άσκηση, για προστασία του παιδιού μέχρι την θεραπεία του ή την εξέτασή του από ειδικό (πχ καρδιολόγο, Ορθοπεδικό, Παιδοχειρουργό κλπ.).Η κλινική εξέταση, λοιπόν, αποτελεί ένα “φιλτράρισμα” για να διαπιστωθούν οι προαναφερθείσες διαγνώσιμες καταστάσεις, που προανέφερα που πρέπει να παραπεμφθούν σε Ειδικό Γιατρό (Παιδοκαρδιολόγο από τον Παιδίατρο /Παθολόγο / Γεν. Γιατρό που εξετάζει τον αθλητή (αναλόγως ηλικίας).
Συμπερασματικά:
- Πολύ ορθά ο Παιδίατρος κ. Αθανάσιος Τρατσέλας αρνήθηκε να υπογράψει την συγκεκριμένη διατύπωση (αντί ψόγος του αξίζουν συγχαρητήρια).
- Ο ΣΕΓΑΣ πολύ κακώς σας απάντησε “πάτε σε άλλον Παιδίατρο” και πρέπει το θέμα να τεθεί στην ΓΣ (Δυστυχώς απουσιάζω στο εξωτερικό και δεν μπορώ να επικοινωνήσω απ΄ευθείας με αυτούς).
- Θα πρέπει να γίνει δεκτή άλλη διατύπωση όπως η προαναφερθείσα ή παρόμοια την οποία θα προτείνει ενδεχόμενα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Σας Χαιρετώ
Δημήτριος Γάκης
Χειρουργός
τ. Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣDr DIMITRIOS GAKIS, MBBS, MD, FHelCS,
Consultant Surgeon
Director Dept Surgery and Transplantation
Aristotle University of Thessaloniki
GREECE
Ακόμη μία άποψη ιατρού από την οικογένεια του ΑΣ ΡΗΓΑΣ.
Μας γράφει η κ. Βοσκίδου Ευδοξία.
Επειδή η αδερφή μου είναι γιατρός της προώθησα το μήνυμα για τις ιατρικές βεβαιώσεις που μας στείλατε και μου είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Γάκη. Αυτό που εκείνη έγραφε είναι:
“Από την κλινική εξέταση και το ιστορικό δεν προκύπτει ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου από το γενικό πληθυσμό”.
Επίσης, μου είπε ότι ούτε η ίδια θα υπέγραφε κάτι τέτοιο (ότι ΔΕΝ διατρέχει κίνδυνο ο αθλητής) και ότι δεν γίνεται χωρίς αιτία παραπομπής να δώσεις τόσα χρήματα για περαιτέρω έλεγχο.
Σας τα μεταφέρω όπως ακριβώς μου τα έγραψε ως μία επιπλέον άποψη.
Ευχαριστούμε την κ. Βοσκίδου Ευδοξία, για τη διαμεσολάβηση και για να της δείξουμε το πόσο εκτιμούμε τη βοήθειά, της κάνουμε δώρο (15 λεπτά τρέξιμο και 15 λεπτά ασκήσεις, που θα τις κάνει σε πρώτη ευκαιρία)! Τυχερή!!!