ΟΔΗΓΙΕΣ – ΟΛΩΝ: Γ.Γ.Α. – ΣΤΑΔΙΟΥ – ΑΣ ΡΗΓΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ  ΓΕΝΙΚΗΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  12/05/2021

ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

(ΗΛΙΚΙΑΣ 6-12 ΕΤΩΝ)

ΛΙΣΤΑ ΑΘΛΗΤΩΝ (5 group) – επανεκίνηση ακαδημιών

Οι παρούσες οδηγίες αφορούν στην οργανωμένη άθληση στις αθλητικές ακαδημίες 6-12 ετών. Σχετικές οδηγίες ασφαλούς άσκησης στις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν αναρτηθεί στο ειδικό πεδίο ενημέρωσης, με τίτλο: «Αθλητισμός & COVID19» https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση και τη συνολικότερη πορεία της επιδημίας στη χώρα.

Διαδικασίες επανεκκίνησης

 Καθορισμός ενός υπεύθυνου Covid σε κάθε σύλλογο ανά άθλημα που θα αποτελεί και το σημείο επαφής για οτιδήποτε έχει να κάνει με την πανδημία.

 1. Συστήνεται ο σύλλογος να στείλει ενημερωτικό έντυπο στους γονείς με το οποίο εξηγεί τη διαδικασία επανένταξης στην αθλητική δραστηριότητα.
 2. Στο έντυπο να επισημαίνεται ότι για παιδιά που νόσησαν θα πρέπει να προηγηθεί παιδιατρική εκτίμηση πριν την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας.
 3. Στο έντυπο θα πρέπει να αποτυπώνεται με σαφή τρόπο το πρόγραμμα άθλησης του πρώτου μήνα καθώς και ο τρόπος παράδοσης και παραλαβής των παιδιών από τον αθλητικό χώρο.
 4. Επίσης θα επισημαίνεται ότι θα πραγματοποιούνται test Covid-19 στα παιδιά και ότι η συγκατάθεση στα τεστ είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους.
 5. Η κάθε ομάδα θα πρέπει να προσκομίζει στην αθλητική εγκατάσταση την ονομαστική κατάσταση των παιδιών με τα ωράρια προπόνησης.

 Γενικές Οδηγίες

 Ο υπεύθυνος συντήρησης του αθλητικού χώρου μεριμνά ώστε οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες καθαρίζονται και απολυμαίνονται σύμφωνα 2 με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/wpcontent/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf).

 1. Τακτικός αερισμός αίθουσας (ανά 1 ώρα)
 2. Απολυμαντικά σε εμφανή σημεία, και απολύμανση χεριών στην άφιξη και αναχώρηση.
 3. Δεν γίνεται χρήση αποδυτηρίων.
 4. Χρήση μάσκας απ’ όλους εκτός από τους αθλητές την ώρα της άσκησης. Τα παιδιά έρχονται φορώντας τη μάσκα και φεύγουν φορώντας τη μάσκα τους. Σε κλειστούς χώρους ή σε μεταφορικά μέσα συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας.
 5. Χειραψίες, χαιρετισμοί, εναγκαλισμοί απαγορεύονται.
 6. Ο ατομικός εξοπλισμός (στρώματα, πετσέτες, μπάλες, παγούρια κλπ) δεν μοιράζεται με άλλους συναθλητές.
 7. Οι προπονητές πρέπει κάθε τόσο να υπενθυμίζουν την τήρηση αποστάσεων.
 8. Οι γονείς δεν παραμένουν στον χώρο προπόνησης, ούτε συνωστίζονται πέριξ αυτού.

Οδηγίες άσκησης περιόδου προσαρμογής

 Την πρώτη περίοδο των 2 εβδομάδων επιτρέπονται μόνο προπονήσεις φυσικής κατάστασης και ατομικής τεχνικής, όχι δηλαδή ομαδικό παιχνίδι.

 1. Διάρκεια προπονήσεων 45-60 λεπτά στην αρχή.
 2. 15’ κενό μεταξύ των προπονητικών περιόδων ώστε να μην συναντιούνται τα προπονητικά γκρουπ που αρχίζουν και τελειώνουν την προπόνηση.
 3. Μικρά γκρουπ έως 10 παιδιών με έναν προπονητή τα οποία παραμένουν σταθερά και δεν αλλάζουν σύνθεση, ούτε έρχεται σε επαφή το ένα γκρουπ με το άλλο.
 4. Σε ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου 11×11 έως 40 παιδιά χωρισμένα σε 4 γκρουπ.
 5. Σε ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5 έως 20 παιδιά με δύο προπονητές, ένα γκρουπ στο μισό γήπεδο.
 6. Σε κλειστά γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, χάντμπολ έως 16 παιδιά με δύο προπονητές, ένα γκρουπ στο μισό γήπεδο. Σε αντίστοιχα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, χάντμπολ έως 20 παιδιά με δύο προπονητές, ένα γκρουπ στο μισό γήπεδο.
 7. Σε άλλες κλειστές εγκαταστάσεις 1 άτομο ανά 25τμ και
 8. Σε άλλες ανοικτές εγκαταστάσεις 1 άτομο ανά 20τμ χωρίς να ξεπερνιούνται οι παραπάνω αριθμοί.
 9. Ατομική φυσική κατάσταση
  9.1 Τρέξιμο με αποστάσεις 5 μέτρων
  9.2 Ασκήσεις χωρίς μπάλα (κοιλιακοί, πουσάπς, καθίσματα κλπ), όχι ασκήσεις επαφής, όχι ασκήσεις σε ζευγάρια, όχι χρήση γυμναστηρίου.
 10. Ατομική τεχνική
  10.1 Ατομική μπάλα που δεν την αλλάζουν μεταξύ τους.
  10.2 Μόνο στο ποδόσφαιρο επιτρέπονται οι πάσες με τα πόδια.

Εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος

 Σε κάθε αθλητική ομάδα θα προσκομίζεται η δήλωση αποτελέσματος του self test από το τεστ στο οποίο υποβάλλονται τα παιδιά για το σχολείο σε εβδομαδιαία βάση.

 1. Ο υπεύθυνος COVID-19 θα σημειώνει στον ονομαστικό κατάλογο της ομάδας όσα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και θα το υποβάλλει στην εγκατάσταση μια φορά την εβδομάδα.
 2. Συστήνεται, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, κάθε 15 ημέρες ένα από τα self test να διενεργείται στην αθλητική εγκατάσταση για εκπαιδευτικούς λόγους επιτηρούμενο από εθελοντές υγειονομικούς (π.χ. γονείς, συνεργάτες συλλόγου κλπ).
 3. Ο υπεύθυνος COVID-19 της ομάδας αναλαμβάνει ώστε με βάση τα αποτελέσματα να αποστείλει στην Ομοσπονδία μια αναφορά που θα περιλαμβάνει:

Το όνομα της ομάδας, την ημερομηνία, τον αριθμό των τεστ που έγιναν και τον αριθμό των τυχόν θετικών αποτελεσμάτων.

Υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγίες και διαχείριση κρούσματος

 Για τις προπονήσεις ισχύουν οι οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα  https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

Είναι σκόπιμο στην παρούσα φάση να υποβληθούν άμεσα επικαιροποιημένα προπονητικά και αγωνιστικά πρωτόκολλα από τις ομοσπονδίες που δεν έχουν μεριμνήσει για την ανανέωσή τους, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις νεότερες οδηγίες της Γ.Γ.Α. Για την πρόληψη της διασποράς και την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση συρροών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 στις αθλητικές ακαδημίες, η διαδικασία των ελέγχων και η διαχείριση κρούσματος γίνεται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό https://eody.gov.gr/wpcontent/uploads/2020/11/COVID19-lixi-karantinas-apomonosis.pdf

Τα περιοριστικά μέτρα θα επανεκτιμώνται και οι οδηγίες ασφαλούς άθλησης θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

 Κάθε σύλλογος θα πρέπει να προσκομίζει στο Στάδιο συγκεκριμένη ονομαστική κατάσταση των παιδιών ανά τμήμα, με συγκεκριμένα  ωράρια προπόνησης.

 1. Η είσοδος και η έξοδος των παιδιών την Είσοδο που θα υποδεικνύουν οι φύλακες για λόγους αποφυγής συνωστισμού. Η είσοδος θα επιτρέπεται σε παιδιά ανά μικρά γκρουπ , ανά ώρα προπόνησης και στον προπονητή τους σύμφωνα με τις ονομαστικές καταστάσεις και δεν απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας.
 2. Ως χώρος άσκησης των παιδιών έχει καθοριστεί η περίμετρος του Κεντρικού Σταδίου.
 3. Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου προληπτικού ελέγχου, ο υπεύθυνος Covid-19, του οποίου το όνομα θα μας κοινοποιήσετε, θα υποβάλλει στο στάδιο μία φορά την εβδομάδα ονομαστικό κατάλογο της ομάδας με το αρνητικό αποτέλεσμα των παιδιών.

Παρακαλούμε να τηρείτε τη διαδικασία για την είσοδο ατόμων σύμφωνα με τις ονομαστικές καταστάσεις  και τους περιορισμούς διότι ταυτόχρονα στην περίμετρο θα ασκούνται και ελεύθερα ασκούμενοι.

Τέλος παρακαλούμε να ακολουθείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις «οδηγίες της υγειονομικής επιτροπής της Γ.Γ.Α. περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους». https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣ ΡΗΓΑΣ

Αφού όλοι οδηγίες δίνουν ας προσθέσουμε και τις δικές μας για να μη λέτε ότι δεν συμμετέχουμε ενεργά!

1) Να μην ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί για να συμμετέχει σε προπονήσεις και σε αγώνες θα πρέπει να έχει εξεταστεί από το γιατρό και να υπάρχει «ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ» θεωρημένη μέχρι και ένα χρόνο πριν. Όσες κάρτες έχουν λήξει θα πρέπει να θεωρηθούν ξανά (στην πίσω πλευρά της ΚΑΡΤΑΣ) από γιατρό.

2) Διευκρινίζουμε ότι, όσοι είχαν προ-πληρώσει και για τους μήνες που δεν λειτουργούσαν οι ακαδημίες οι μηνιαίες συνδρομές τους «μεταφέρονται» και δεν χάνονται. Οι προπονητές έχουν ενημερωμένες καταστάσεις,  συνεννοηθείτε μαζί τους.

3) ‘Οσοι δεν είχαν πληρώσει τη μηνιαία τους συνδρομή, θα πληρώσουν μόνον τους μήνες που λειτουργούσαν οι ακαδημίες (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) και όσο θα λειτουργήσουν από εδώ και πέρα.

Παρακαλούμε να είστε στην ώρα σας τόσο στην έναρξη της προπόνησης όσο και στην αποχώρηση των παιδιών μετά την προπόνηση, διότι «τα μέτρα» προστάζουν είσοδο με την παρουσία προπονητή (δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος αν δεν προλάβετε το γκρουπ) καθώς και θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που καθυστερήσετε διότι παιδί από άλλο γκρουπ δεν θα επιτρέπεται να παραμένει στο χώρο ούτε και ο προπονητής μπορεί να αφήσει όλο το γκρουπ και να σας περιμένει για την παραλαβή του παιδιού σας.

Παρακαλούμε να επισκέπτεστε πιο συχνά τη σελίδα μας ώστε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μέτρο που θα προκύψει. (Στο τέλος της περιόδου θα βάλουμε και σχετικό διαγώνισμα)!!!

Επίσης, για να υπάρχει ομαδική και προσωπική ενημέρωση, όσοι διαθέτουν ε-μαιλ καλόν θα είναι να αποστείλουν τη διεύθυνση τους στο fotkatsi@phed.auth.gr για να σας εντάξουμε στη λίστα των γονέων – κηδεμόνων τους οποίους ενημερώνουμε προσωπικά για κάθε αλλαγή ή για θέματα που τους αφορούν.

Φτάνουν τόσα
Παρακαλώ ο καθένας να φροντίσει για τις υποχρεώσεις που του αναλογούν.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Covid-19 για τον ΑΣ ΡΗΓΑΣ

Ε!  αφού επιμένει … Μας έφαγε τα αυτιά!!!
η κ. Σοφία Γκοτζαμάνη  ορίζεται υπεύθυνη Covid-19 για τον ΑΣ ΡΗΓΑΣ …  παμψηφεί (Τυχερή!!!)

Να είστε όλοι καλά
Καλή επανεκκίνηση και καλή Λευτεριά…

Φώτης Κατσίκας

print

Written by