Υπάρχουν μερικά αγωνίσματα ή αθλήματα, τα οποία είναι δύσκολα για πολλούς από εμάς. Μερικά είναι απλησίαστα ή απαγορευτικά απλά διότι δεν διαθέτουμε τα στοιχεία που απαιτεί το άθλημα ή το αγώνισμα. Ένα σχετικά δύσκολο αγώνισμα του στίβου είναι και το άλμα επί κοντώ. Θα λέγαμε ότι είναι για λίγους ή καλύτερα για τους πλέον προικισμένους. Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι περισσότεροι αθλητές ούτε καν δοκίμαζαν ποτέ το άλμα επί κοντώ. Χρειάζονται ξεχωριστά όργανα και συνθήκες για να γνωρίσεις το άλμα επί κοντώ και οι περισσότεροι προπονητές δεν ασχολούνται καθόλου με αυτό το «απαιτητικό αγώνισμα».
Στον ΑΣ ΡΗΓΑΣ όλοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το επί κοντώ και να το χαρούν σε εύκολες και ακίνδυνες συνθήκες. Είναι το «Σπαστό κοντάρι» και το πρόγραμμα «παίζω επί κοντώ» σε συνδυασμό με το προπονητικό δυναμικό, που κάνει τη διαφορά.
Όλοι μπορούν να γνωρίσουν το άλμα επί κοντώ και να το χαρούν.
Όμως, πολύ λίγοι έχουν όλα εκείνα τα προσόντα που απαιτεί το αγώνισμα. (Ταχύτητα, δύναμη, ικανότητα να μαθαίνω γρήγορα, να μη φοβάμαι, υπομονή και επιμονή είναι μερικά από τα πολλά).
Ακόμη και αυτοί που είναι ξεχωριστοί δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν επικοντιστές. Πέρα και πάνω από τα προσόντα χρειάζεται να βρεθούν την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο περιβάλλον.
Το κλειδί για να βαδίσει το προικισμένο παιδί στο δρόμο της επιτυχίας στο επί κοντώ το κρατούν οι προπονητές (με γνώσεις του αγωνίσματος) και η ύπαρξη των καταλλήλων συνθηκών (κοντάρια, όργανα βοηθητικά, φροντίδα ανθρώπων που θα αγαπούν τα δύσκολα).
Μπορεί όλοι να γνωρίσουν το επί κοντώ, αρκετοί να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο, μερικοί να ξεχωρίσουν επειδή συγκεντρώνουν όλα τα προσόντα που προαναφέραμε, όμως λίγοι μπορούν να διακριθούν.
Για να μην το κουράζω αυτοί οι λίγοι πρέπει να φτάσουν σε επίπεδο ξεχωριστό. Ποιο είναι αυτό το επίπεδο; Παρακολουθήστε το βίντεο που τράβηξε ένας συναθλητής του Νίκανδρου Στυλιανού για να πάρετε μια ιδέα από τα πολλά και διάφορα που χρειάζεται ένας αθλητής για να φτάσει στο 5.40 (φωτογραφία) που είναι το ρεκόρ του Νίκανδρου. Φανταστείτε τι ακόμη χρειάζεται σε ταχύτητα, τεχνική, δύναμη, κ.ά. μέχρι το παγκόσμιο ρεκόρ του Bubkaπου είναι 6.14 και 6.15 (ανοιχτός και κλειστός).
ΒΙΝΤΕΟ: Χαρείτε τον ΝΙΚΑΝΔΡΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ σε μια σειρά από διάφορες ασκήσεις.