Πολύ καλά κύλισαν οι αγώνες των Ακαδημιών του ΑΣ ΡΗΓΑΣ που έδωσαν την ευκαιρία στους μικρούς μας αθλητές να πάρουν μέρος σε «επίσημους» αγώνες.
Η παρακάτω πρόταση της υπευθύνου των Ακαδημιών κ. Γκοτζαμάνη Σοφίας τα λέει όλα. «Νομίζω ότι το χαρήκαν και τα παιδιά και οι γονείς και ως εκ τούτου… το χαρήκαμε κι εμείς!»
Παρόλα τα μικροπροβλήματα χώρου (όλοι οι αθλητές που προπονούνται στο Καυτανζόγλειο ήταν στο Βοηθητικό αφού το Κεντρικό είναι κλειστό λόγω έργων στο ταρτάν), οι αγώνες κύλισαν ομαλά αφού το προπονητικό team των κ. Γκοτζαμάνη Σ., Βαποράκη Μ. και Μπάγκαβου Β. τα είχαν προβλέψει όλα. Η βοήθεια από τον Γενικό Αρχηγό του ΑΣ ΡΗΓΑΣ κ. Καρματζόγλου Σ., τον υπογράφοντα αλλά και μερικών γονέων ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» μια εκδήλωσης που από το ζέσταμα μέχρι και τις απονομές ήταν καλά οργανωμένη.
Έγιναν τρία αγωνίσματα (ένα για κάθε ηλικιακή ομάδα των 2 ή 3 ετών). Οι μικροί μέχρι και 8 ετών αγωνίστηκαν στο δρόμο των 40μ. Οι κάπως μεγαλύτεροι στο άλμα σε Μήκος και οι μεγάλοι των Ακαδημιών σε δρόμο αντοχής 1200μ.
Ειδικά το κλίμα στις απονομές ήταν υπέροχο! Αφού και η τοποθεσία που επελέγη (στο πράσινο μπροστά από το κυλικείο) ήταν ξεχωριστή.
Οι τριάδες των νικητών στα αγωνίσματα είναι:
40Μ.- ΤΑΧΥΤΗΤΑ
- Κοκκαλάς Αλέξανδρος 2013
- Γιουτσόγλου Στυλιανός 2014
- Ζαχαρού Ανδρομάχη 2014
ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ
- Γεωργιτσέλη Αμαρυλλίς 2012
- Πεταλά Αικατερίνη 2011
- Αλικάκος Θεόδωρος 2012
1.200Μ. ΑΝΤΟΧΗ
- Σονάυ Νεφέλη 2010
- Μωυσιάδης Εμμανουήλ 2010
- Χριστοδούλου Άννα 2010
ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ –ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ
Οι περισσότεροι από τους μικρούς μας δεν είχαν ξαναζήσει συμμετοχή σε «επίσημο αγώνα» με ότι αυτό συνεπάγεται στην παιδική ψυχή αλλά το ίδιο ισχύει και για τους γονείς που είχαν –μερικοί- περισσότερη αγωνία από τα καμάρια τους!
Με λύσεις της τελευταίας στιγμής επετράπη η είσοδος στις κερκίδες και είτε από τα κάγκελα (για τους δρόμους) είτε από τις κερκίδες (για το Μήκος) μπόρεσαν και οι γονείς και κηδεμόνες να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν τα αστέρια τους που αγωνίζονταν για ότι καλύτερο μπορούσαν.
Το πνεύμα των αγώνων ήταν να μάθουν τα παιδιά και -μέσω των προπονήσεων- στον επόμενο αγώνα να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Το αν θα ξεπεράσουν και τα άλλα παιδιά έρχεται δεύτερο και περνάει σε άλλα «χωράφια».
Η αρχή με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τα αγωνίσματα του Στίβου, που έχουν τη μεζούρα και το χρονόμετρο ως μέτρο σύγκρισης των προσπαθειών, είναι να «ξεπεράσω τον εαυτό μου». Ο στόχος αυτός δίνει πραγματικό κίνητρο σε ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ, ανεξάρτητα από τα προσόντα του, να προσπαθεί και να χαίρεται τον αθλητισμό σε όποιο επίπεδο και αν συμμετέχει. Αν από την αρχή ζητήσουμε από κάθε παιδί να είναι «πρώτο» μόνον κάποια με ξεχωριστά προσόντα θα χαίρονται τον αθλητισμό, αυτά που θα καταφέρουν να είναι «πρώτα». Όμως ο αθλητισμός έχει πολλά να προσφέρει στο χαρακτήρα του κάθε παιδιού ανεξάρτητα από το επίπεδο που θα τον ζήσει. Ο Αθλητισμός έχει να προσφέρει Χαρές, Λύπες και μαθήματα ζωής σε όποιο επίπεδο και αν τον ζήσουμε.
Η φιλοσοφία του ΑΣ ΡΗΓΑΣ στοχεύει:
Στην αρχή δίνουμε κίνητρο σε ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να χαρούν τον αθλητισμό -βάζοντας ως στόχο για το κάθε παιδί- ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ». Δίνουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να χαρεί τον αθλητισμό σε «παιγνιώδη μορφή» δεν σταματάμε όμως εκεί αλλά αξιοποιούμε και τα προσόντα των παιδιών που δείχνουν ότι έχουν γεννηθεί με κάποια ξεχωριστά αθλητικά χαρίσματα.
Στη συνέχεια, όσα παιδιά έχουν ξεχωριστά αθλητικά προσόντα και με την ανάλογη προσπάθεια-προπόνηση καταφέρουν να διακριθούν (στο σχολείο τους, στο σύλλογό τους, στην πόλη τους, στην περιοχή τους ή ακόμη και Πανελληνίως), αξιοποιούμε τα προσόντα τους οδηγώντας τα και στον «Πρωταθλητισμό» (χωρίς πίεση και βιασύνη).
Τονίζουμε και πάλι ότι μας ενδιαφέρει «και ο πρωταθλητισμός» -αθλητικός σύλλογος είμαστε-, οδηγούμε τα προικισμένα παιδιά μέχρις εκεί που μπορούν να φτάσουν, όμως δεν ξεκινάμε να ασχολούμαστε μόνον με τα παιδιά που ξεχωρίζουν. Ίσως αυτή να είναι η ειδοποιός διαφορά της δικής μας φιλοσοφίας από άλλες φιλοσοφίες που στοχεύουν στον πρωταθλητισμό και μετά από μερικές προπονήσεις ξεχωρίζουν τα μεν από τα δε.
Όποιος γονέας θέλει αυτού του είδους τη συμπεριφορά … δεν θα τη βρει στον ΑΣ ΡΗΓΑΣ. Όποιος βιάζεται να δει το καμάρι του πρώτο και ενεργεί με τη δική του φιλοσοφία καλόν είναι να το συζητήσει πρώτα με τους υπεύθυνους προπονητές για να βρουν την καλύτερη λύση. [Ακόμη και η χρήση ειδικών παπουτσιών (spikes) από αυτή την ηλικία! θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους προπονητές …].
Χαρείτε τον Αθλητισμό και ξεζουμίστε τον από όποιο επίπεδο και αν τον φτάνετε…
Να είστε καλά.
Φώτιος Κατσίκας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ