Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΛΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ – ΑΠΟ 24/09/18

Η μικρή παράκαμψη από το πρόγραμμα (λόγω του αγώνα στις Σέρρες) τελείωσε.
Από τη Δευτέρα 24.09.18 ξεκινούν τα ωραία! για τους μικρούς (του κ. Κοσμά) και τους μεγάλους (του κ. Θεοφάνη-Φώτη) επικοντιστές, αλλά και για τα άλλα αγωνίσματα.

Θα ακολουθήσει περίοδος προετοιμασίας, μέχρι το πρωτάθλημα Κλειστού (Φεβρουάριο) που θα περιλαμβάνει:

Βασική αντοχή (τελειώνει με επίτευξη στόχου στο test Cooper)
Σωστό τρέξιμο (χωρίς κοντάρι), μήκος διασκελισμού και συχνότητα,
Γενική Δύναμη (μεγάλες μυικές ομάδες, κορμός, χέρια, ώμοι, πόδια).
Ειδική δύναμη (ειδικές ασκήσεις με εξάρτηση και μη, για τις διάφορες φάσεις του άλματος),
ΤΟΛΜΗ ειδικές ασκήσεις στα όργανα: (Μονόζυγο, Πληνθίο, σχοινι, κρίκους, Δίζυγο, κλπ),
Δρόμοι Με κοντάρι,
Προσαρμογή στο Ρυθμό σε όλες τις φάσεις του αγωνίσματος (τοποθέτηση, πάτημα, κ.λ.π.].
Ασκήσεις με κοντάρι (Μεταλλικό παλμό),
Ασκήσεις για το λύγισμα, (αιώρηση, αναστροφή, πέρασμα πήχη),
Λύγισμα κονταριού (με μικρά κοντάρια),
Λύγισμα με προοδευτικά μεγαλύτερα κοντάρια,
Στη συνέχεια όλα τα παραπάνω θα ενωθούν ώστε να επιδιώξουμε σοβαρά ΑΛΜΑΤΑ στο επί κοντώ.

Όποιος νομίζει ότι μπορεί να πετύχει στο επί κοντώ -με μικρή προσπάθεια- είναι αλλού νυχτωμένος. Το επί κοντώ χρειάζεται συνεχή και σοβαρή δουλειά σε πολλούς τομείς … Σίγουρα δεν είναι για τους “λουφατζήδες”, για όσους τα παρατούν εύκολα ή για τους “μη σοβαρούς” και “μη υπεύθυνους”.

“Δουλειά, δουλειά, δουλειά” είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας (εφόσον υπάρχουν και τα ανάλογα προσόντα)!
Ιδρώτας, επιμονή στην επίτευξη του εκάστοτε στόχου και υπομονή, ακολουθούν ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ όσους θέλουν να ανήκουν στα γκρουπ του άλματος επί κοντώ του ΑΣ ΡΗΓΑΣ.

Όποιος χάνει προπόνηση στη Βασική αντοχή (που μερικοί/ες  δεν την συμπαθούν!) θα την  επαναλαμβάνει μόνος του, στην επόμενη προπόνηση και θα συνεχίζει μέχρι να καλύψει τις απαιτούμενες προπονήσεις. Ως ελάχιστος αριθμός προπονήσεων για τη  βασική αντοχή ορίζονται οι 6 προπονήσεις, στις οποίες ο κάθε αθλητής πρέπει να “ανταποκρίνεται” στις απαιτήσεις της ημέρας!
Οι προπονήσεις θα έχουν προοδευτικά μεγαλύτερη επιβάρυνση και θα  καταλήγουν μετά τη 2η εβδομάδα στο “test Cooper”.
Όποιος δεν πιάσει ΤΟ ΟΡΙΟ στο test Cooper, το οποίο θα ορίσουν οι προπονητές ως κριτήριο για στη Βασική αντοχή, θα συνεχίσουν το πρόγραμμα της Βασικής αντοχής και για την επόμενη εβδομάδα, και θα ακολουθήσει 2ο test Cooper.
Όποιος δεν πιάσει το ΟΡΙΟ του και τη 2η φορά δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στο γκρουπ του επί κοντώ, θα πρέπει να κατευθυνθεί σε άλλο αγώνισμα με διαφορετικές απαιτήσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και με ΟΛΕΣ τις άλλες μορφές των φυσικών ικανοτήτων, [Δύναμη,  Ειδική δύναμη, Τόλμη, απόκτηση Ρυθμού του αγωνίσματος …] που απαιτούνται για το άμα επί κοντώ και θα είναι το κύριο αντικείμενο για τις εβδομάδες που ακολουθούν, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Για να συμμετέχει αθλητής στα εξειδικευμένα γκρουπ του επί κοντώ θα πρέπει, σε όλα τα επί μέρους στοιχεία του αγωνίσματος να παίρνει βαθμολογία τουλάχιστον 6/10.
Για το επί κοντώ χρειαζόμαστε ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ των ικανοτήτων.  Όποια ικανότητα και να λείπει (ή να βαθμολογηθεί  κάτω από το 6/10), από τις Ταχύτητα, δύναμη, αλτική ικανότητα, θάρρος, αντίληψη και ευκολία εκμάθησης νέων ασκήσεων, επί κοντώ με αξιώσεις δεν γίνεται.
Όποιος είναι πολύ πίσω, σε κάποια από τις φυσικές ικανότητες που απαιτούνται για το επί κοντώ, θα αξιολογείται στο τέλος κάθε μήνα και θα απομακρύνεται από το γκρουπ των επικοντιστών. Θα κατευθύνεται στο ανάλογο γκρουπ για να βελτιώσει την ιακνότητα που του λείπει.
Για να ενταχθεί ξανά στα “γκρουπ των επικοντιστών” ο κάθε αθλητής, θα πρέπει να βελτιωθεί στη φυσική ικανότητα που υστερούσε, και να βαθμολογηθεί τουλάχιστον με (6/10).

Ακόμη και ένα από τα παραπάνω ξεχωριστά προσόντα που απαιτούνται να λείπει ή η βαθμολογία του να είναι πολύ μικρή, είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΙ να συμπεράνουμε με βεβαιότητα  ότι, το επί κοντώ δεν είναι το αγώνισμα στο οποίο μπορεί να διακριθεί ο εν λόγω αθλητής.

ΤΕΣΤ  ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
Θα πρέπει να δείξετε ότι πραγματικά το θέλετε αλλά και ότι μπορείτε… στο χέρι σας είναι.
Το “θέλω” μόνο δε φτάνει, πρέπει να το θέλω πολύ και να ξεπερνάω συνέχεια τον εαυτό μου, τότε όλα είναι δυνατά.
Μάθετε στον εαυτό σας να προσέχει, να προσπαθεί και να ξεπερνάει -έστω ελάχιστα- τις όποιες “χθεσινές” του επιδόσεις. Βήμα βήμα θα φτάσετε ψηλά, χωρίς να το καταλάβετε.
Αν -με διαρκή προσπάθεια- ξεπερνάτε το κάθε μικρό η μεγαλύτερο εμπόδιο-δυσκολία, τότε βαδίζοντας αργά και με προσεκτικά βήματα, όποιο στόχο και να βάλετε … μπορείτε να τον πετύχετε! Τότε σίγουρα θα φτάσετε μέχρις εκεί που τα προσόντα σας ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ.

Νεοσσέ επικοντιστή! Γνώρισε το αγώνισμα που θαυμάζεις και ίσως θα ήθελες να ασχοληθείς. «Κονταροχτυπήσου» με αυτό… Μα πριν αποφασίσεις «να το παντρευτείς» ΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ των ειδικών, πολλά μπορείς να κερδίσεις… Αν “κάτι” από όσα χρειάζονται σε αγώνισμα του Στίβου “δεν το έχουμε” ή αλλάζουμε αγώνισμα ή πάμε σε ομαδικό άθλημα. Εκεί μπορούμε να στηριχτούμε στους συναθλητές μας και να μη φανεί η αδυναμία μας. Στα αγωνίσματα του Στίβου (που είναι ατομικά) ό,τι πετυχαίνουμε το πετυχαίνουμε αποκλειστικά με τις δικές μας δυνάμεις γι’ αυτό και η επιτυχία ή η αποτυχία είναι 100% προσωπική. ΣΚΕΨΟΥ – ΜΕΛΕΤΗΣΕ – ΔΙΑΛΕΞΕ ….

Αν όμως “κάτι” δεν μπορείτε να το επιτύχετε για καιρό -μολονότι προσπαθείτε σοβαρά- θα πρέπει να το πάρετε σοβαρά υπόψη σας και να “μην το αφήσετε πίσω” ή “κάτω από το χαλί”.
Στη συνέχεια της πορείας σας στο επί κοντώ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ και πάλι ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ.
Σίγουρα, αν δεν “το καταφέρετε” ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ δε θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε με επιτυχία και βελτίωση στο επί κοντώ. Θα επαναλαμβάνετε συνέχεια “τα εύκολα” (άλματα με μικρά κοντάρια ή χωρίς πέσιμο πίσω) και ποτέ δεν θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα υπόλοιπα προσόντα σας.Ίσως, σε άλλο αγώνισμα να πηγαίνατε πολύ καλύτερα!

ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ κάτι (από όσα το επί κοντώ χρειάζεται) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ… και εφόσον έχω και την υπεύθυνη γνώμη του προπονητή μου, πρέπει να έχω τη σύνεση να αφήσω το άλμα επί κοντώ αφενός μεν για να χαίρομαι τον αθλητισμό και αφετέρου να αποφύγω τον πιθανό τραυματισμό που καραδοκεί για όσους δεν είναι συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί.

ΝΕΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ 2006-2005 ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ –  “ΕΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ”
Με ανάλογο πρόγραμμα θα γίνει και η επιλογή των αθλητών για τις ομάδες  αγωνισμάτων (ΔΡΟΜΟΙ), (ΑΛΜΑΤΑ), (ΡΙΨΕΙΣ). Οι αθλητές θα περάσουν από διάφορα τεστ για να μπορέσουμε (προπονητές και αθλητές από κοινού) να επιλέξουμε το πλέον κατάλληλο αγώνισμα για τον κάθε αθλητή.
Κούκλοι και κούκλες να είστε σε ετοιμότητα να προσπαθήσετε για το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε τεστ, το οποίο θα σας παρουσιάσουν οι προπονητές σας.
Τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να βρούμε το πλέον κατάλληλο αγώνισμα που να αξιοποιεί όλα σας τα προσόντα. «ΕΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ … ΚΟΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΕΣ!

print

Written by