Οι αθλητές/τριες του ΑΣ ΡΗΓΑΣ που αγωνίστηκαν στην μικρή κατηγορία των ΠΠ/ΠΚ-Β (1998-99). Στην κατηγορία αυτή δυστυχώς δεν καταφέραμε να συμπληρώσουμε 10 αθλητές/τριες παρουσιάστηκαν (9)! Με την αγωνιστική παρουσία θα ασχοληθούμε όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα των αγώνων. Το σημείο που θα πρέπει να σταθούμε είναι ότι όσοι αγωνίστηκαν (φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία με τους προπονητές τους) τα πήγαν αρκετά καλά. Οι επιδόσεις τους ήταν ανάλογες με την προσπάθεια που καταβάλουν και το χρόνο που αγωνίζονται. (Από την ομαδική φώτο λείπει ο Θεοχάρης Πραβίτας, ο κούκλος της διπλανής φώτο, που αγωνιζόταν στη Σφαίρα τη στιγμή της φωτογράφησης).
Ο Κωνσταντίνος Στακουλάς με ιδιαίτερη φροντίδα υποδέχθηκε τους νεώτερους συναθλητές του στην παρέα (στη μέση της τρίτης φωτογραφίας). Ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ εκτιμώντας αυτή τη φιλική διάθεση και ικανότητα του Κωνσταντίνου να κάνει φίλους, τον ονομάζει ΑΡΧΗΓΟ της κατηγορίας ΠΠ/Β για το έτος 2011. Κωνσταντίνε, συγχαρητήρια και … οργάνωσε τους νέους συναθλητές σου. Από τον αθλητισμό κερδίζουν όλοι, περισσότερα όμως εκείνος που αξιολογεί σωστά την παρουσία του στα στάδια. Μπράβο Κωνσταντίνε, keep going (για να μην ξεχάσουμε και τα … Γαλλικά μας !).
Το ΑΛΑΛΟΥΜ που έγινε σε όλες τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ στη διάρκεια των διασυλλογικών πολυάθλων των κατηγοριών ΠΠ/ΠΚ-Β και ΠΠ/ΠΚ-Α επαναλήφθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου λόγω αναβολής των αγώνων μπήκαν την ίδια ημέρα τα δύο πρωταθλήματα (πρωί και απόγευμα) Το ΑΛΑΛΟΥΜ δύσκολα μπορεί να περιγραφεί. Αντί περιγραφής, θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις των αθλητών, των γονέων -συνοδών, των προπονητών και των κριτών από τους αγώνες.
1) Οι αθλητές: Όσοι συμμετείχαν για πρώτη φορά ύστερα από αυτή την απερίγραπτη ταλαιπωρία, ίσως να είναι και η τελευταία τους συμμετοχή! Άραγε με αυτόν τον τρόπο ο ΣΕΓΑΣ θέλει να προσελκύσει νέους αθλητές στον Κλασικό αθλητισμό; Εδώ κινδυνεύει να διώξει τους προπονητές από το στίβο με τέτοια προγράμματα, τους αθλητές πώς να τους κρατήσει; Πολλοί αθλητές και αθλήτριες ήρθαν να αγωνιστούν έχοντας κανονίσει το πρόγραμμά τους (για διάφορες υποχρεώσεις) τις οποίες όμως είτε τις έχασαν είτε έφυγαν για να τις προλάβουν (χωρίς να ολοκληρώσουν τη συμμετοχή τους σε όλα τα αγωνίσματα). Το πρωί οι αγώνες τελείωσαν μετά τις 15.00 από τις 12:30 που ήταν τα 1.000 μ. ΠΚ-Β.
Το απόγευμα οι δρόμοι έγιναν στις 20:00 από τις 18:00 που έλεγε το πρόγραμμα.
2) Οι γονείς: Θα «το μελετούσα πολύ» για να ξαναφέρω τα παιδιά μου σε τέτοιο αλαλούμ. Αγώνες χωρίς κανένα σοβαρό προγραμματισμό, με αγωνίσματα να είναι ταυτόχρονα στο πρόγραμμα, χωρίς κανένας να ξέρει πότε και πού αγωνίζεται, χωρίς κανένας να ξέρει πότε τελειώνει. Αλλοίμονο στους γονείς που φέρανε και τα άλλα τους παιδιά (τα αδελφάκια των αθλητών) για να χαρούν τους αγώνες! Κουράστηκαν, πείνασαν, ταλαιπωρήθηκαν, άφησαν την υπόλοιπη οικογένεια ξεκρέμαστη, δεν χάρηκαν καθόλου την πρώτη συμμετοχή των παιδιών τους σε αγώνες.
3) Οι προπονητές: Με τίποτε δεν θα ήθελα να συμμετέχω σε δεύτερη ημέρα σαν και αυτή. Ποιος έχει δει δύο πολύαθλα την ίδια μέρα; Ποιος έχει φανταστεί να πηγαίνεις στο Στάδιο για αγώνες από τις 8:30 και να φεύγεις στις 20:30. Οι περισσότεροι προπονητές δεν κατάφεραν ούτε «καφέ να πιουν».
Ακούστηκε από κάποιο συνάδελφο προπονητή. Είναι φυσικό, κάποιοι να αναρωτηθούν … «ποιος ξέρει πόσα παίρνουν για να δέχονται αυτή την ταλαιπωρία». Φίλοι μου προπονητές, ακόμη και εγώ που τα γράφω είναι η πρώτη φορά που αναλογίστηκα, τι κάνω; Γιατί ασχολούμαι ακόμη; Ποιοι είναι αυτοί που απαξιώνουν τόσο αυτό που μια ζωή υπηρέτησα και υπηρετώ; Γιατί τόση ανευθυνότητα και τσαπατσουλιά;
Φίλε και συνάδελφε Νίκο … είμαι μαζί σου. Συμφωνώ απόλυτα με τους λόγους που σε ανάγκασαν να φωνάζεις εχθές στο κεντρικό. Από το ένα αγώνισμα στο άλλο και ξανά πίσω!
Συνάδελφε Δημήτρη …. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Όλο το χρόνο παιδιά και προπονητές προσπαθούμε για να φτάσουμε στους αγώνες και να νοιώθουμε ότι δεν εκτιμάται η προσπάθεια μας. Αναγκαστήκαμε να πούμε στα παιδιά που είχαν κουραστεί «όποιος θέλει ας φύγει ή ας κάνει μια προσπάθεια στα αγωνίσματα που είχαν δικαίωμα για τρεις»!
4) Οι Κριτές: Για τους κριτές το νόμισμα έχει δύο όψεις:
α) Η ανεκτίμητη προσφορά τους. Θα πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι οι κριτές που συμμετείχαν είναι ήρωες. Ποιος μπορεί να φανταστεί την ταλαιπωρία των κριτών στο Μήκος, στη σφαίρα, στο μπαλάκι κ.α., όταν εκατοντάδες παιδιά έπρεπε να περάσουν, να οργανωθούν και να αγωνιστούν. Μόνον η αγάπη των κριτών και η εθελοντική συμμετοχή τους μπορεί να τους δίνει δύναμη να στέκονται στο πόστο τους για τόσες ώρες.
β) Ο μικρός αριθμός των κριτών. Υπήρχαν λίγοι κριτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν δύο ή και περισσότερα συνεργεία π.χ. στο Μήκος ή στο Μπαλάκι. Η έλλειψη αυτή σε κριτές οφείλεται στην εντολή της διοργανώτριας αρχής (της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ) να μην βάλει πολλούς κριτές στην αγωνόδικο, για να περιοριστούν τα έξοδα.
Με αφορμή αυτό το γεγονός να μου επιτραπεί να πω τη γνώμη μου για τη συνδικαλιστική στάση των κριτών.
Η προσφορά των κριτών είναι πέρα και πάνω από κάθε χρηματική αμοιβή. Όποιος συνδέει το λειτούργημα του με τη μηδαμινή χρηματική αμοιβή, που καθιερώθηκε, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επιλογή του να γίνει κριτής. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία, έγιναν κριτές για να προσφέρουν και όχι για να τα … «οικονομήσουν»! Πηγαίνουν στους αγώνες γιατί αγαπούν τον Κλασικό αθλητισμό και θέλουν να προσφέρουν είναι δε πρόθυμοι «να πληρώσουν και από πάνω» αν χρειαστεί.
Από την άλλη, αυτοί οι εθελοντές κριτές, τα στήριγμα του κλασικού αθλητισμού που με ήλιο, με βροχή, με ζέστη και με κρύο είναι εκεί και προσφέρουν, γιατί επιτρέπουν να συνδέεται αυτή η ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ προσφορά τους με τη χρηματική αμοιβή των 10 ή 15 €; Λόγοι συνδικαλιστικοί, οδήγησαν αυτούς τους κριτές, τους λειτουργούς και στυλοβάτες του κλασικού αθλητισμού να μη συμμετέχουν σε αγώνες αν δεν πληρωθούν! Να μη συμμετέχουν με τον απαραίτητο αριθμό κριτών αν το χρηματικό ποσό που διαθέτει η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, για τους κριτές, είναι μικρό! Να! η απάντηση στην ερώτηση «γιατί στην ΑΓΩΝΟΔΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ δεν υπήρχε επαρκής αριθμός κριτών για να διευκολυνθεί η ροή των αγωνισμάτων».
Ιδού και μερικά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να ξανασκεφτούν οι κριτές και να αποφασίσουν, ειδικά αυτήν την εποχή που είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρχει χρήμα. Για φανταστείτε να έρθει η στιγμή να μη γίνονται οι αγώνες γιατί δεν θα πληρώνονται οι κριτές, αυτοί που έγιναν κριτές από αγάπη στο Στίβο για να προσφέρουν να γίνουν αιτία να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα του Κλασικού αθλητισμού!
5) Ο ΣΕΓΑΣ. Ο ΣΕΓΑΣ ευθύνεται γιατί με αυτή την ελευθερία επιλογής των αγωνισμάτων (καλή σαν ιδέα αλλά, με προϋποθέσεις) είναι αδύνατο να βγει πρόγραμμα με περιορισμό στο ωράριο και να γίνουν σοβαροί αγώνες (σε ένα πρωινό ή ένα απόγευμα).
6) Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ. Δεν ήμασταν στην αίθουσα κλήσεως αλλά μπορούμε να φανταστούμε το πώς θα πέρασαν πρωί και απόγευμα οι υπάλληλοι. Το πρώτο τους μαρτύριο ήταν μέχρι να δηλωθούν όλοι οι αθλητές. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να βγουν οι βαθμολογίες από τα αποτελέσματα, κάτι που θέλει το χρόνο του και τη δέουσα προσοχή. Ευτυχώς υπάρχει τόση εμπειρία, στις τρεις υπαλλήλους του ΣΕΓΑΣ, που είμαστε σίγουροι ότι και πάλι θα τα καταφέρουν. Καλή δύναμη, κυρίες μας.
Μεγάλη ευθύνη έχει και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ. Πρώτον, γιατί έβαλε την ίδια ημέρα τα δύο πρωταθλήματα πολυάθλων και δεύτερον, γιατί δεν τροποποίησε τα προγράμματα με βάση τον αριθμό των αθλητών που είχαν δηλωθεί.
Από την Τρίτη το μεσημέρι βρίσκονταν στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ οι ονομαστικές δηλώσεις των συλλόγων. Ήταν σχετικά εύκολο να καταγράψουν τον αριθμό των αθλητών που δήλωσαν συμμετοχή σε κάθε αγώνισμα και να τροποποιήσουν το πρόγραμμα. Στο Μήκος αγωνίστηκαν σχεδόν όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες ενώ σε άλλα αγωνίσματα η συμμετοχή ήταν πολύ περιορισμένη (π.χ. ΠΠ/ΠΚ-Α επί κοντώ, εμπόδια …) θα μπορούσε να γίνει μια σχετική τροποποίηση του προγράμματος ή πρόβλεψη για δύο ή και περισσότερα συνεργεία στα αγωνίσματα με μεγάλη συμμετοχή. Η γενική προκήρυξη γράφει: “το πρόγραμμα θα μπορεί να τροποποιηθεί με ευθύνη του τεχνικού συμβούλου, ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών και τις γενικότερες συνθήκες των αγώνων”). Επίσης γράφει: ” Τα Πολύαθλα διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς στίβου που ισχύουν και στα σύνθετα αγωνίσματα” Γιατί στα διαδοχικά ύψη π.χ. στο Επί κοντώ ο πήχης πήγαινε υποχρεωτικά ανά 20 εκ.; Γιατί με μία άκυρη εκκίνηση έδιωχναν τους αθλητές π.χ. στα εμπόδια; κ.α.
Γιατί δεν έγινε καμιά διορθωτική κίνηση στο πρόγραμμα; Γιατί δεν μελετήθηκαν οι συμμετοχές για να διορθωθούν, έστω τα χοντρά λάθη στο αρχικό πρόγραμμα;
Δεν υποστηρίζουμε ότι με τέτοια προκήρυξη θα ήταν εύκολο να «κυλήσουν ρολόι» τα αγωνίσματα. Όμως επιρρίπτουμε ευθύνες στους υπευθύνους, γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να προσπαθήσουν να διορθώσουν κάτι από τη στιγμή που ήξεραν τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων σε κάθε αγώνισμα. Αυτό για εμάς είναι έλλειψη προσπάθειας ή με μια λέξη αδιαφορία.
Τουναντίον, σε άλλες ΕΑΣ π.χ. στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης μελέτησαν τα πιθανά προβλήματα του προγράμματος και προσπάθησαν από την αρχή να διορθώσουν κάπως τις καταστάσεις. Ποιος θα κατηγορήσει τους ανθρώπους της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης για αδιαφορία; Ποιος θα τους κατηγορήσει για τα πιθανά προβλήματα που θα προέκυψαν και εκεί; Για αυτού του είδους την αδιαφορία μιλάμε.
Με τιμή
Φώτης Κατσίκας