ΤΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε την κατάταξη των 338 συλλόγων που πήραν έστω και 1 βαθμό στα αξιολογούμενα πρωταθλήματα του 2018.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 2018

Για τους περισσότερους η κατάταξη των συλλόγων  είναι «ξερά νούμερα»  που δείχνουν την αγωνιστική δραστηριότητα του κάθε συλλόγου.

Όμως, για όσους βρίσκονται  στο χώρο για πολλά χρόνια και μοχθούν καθημερινά με τον κάθε μπόμπιρα, να του μάθουν τα βασικά του στίβου, να καταφέρουν να τον κάνουν να τον αγαπήσει, να ανιχνεύσουν τις ξεχωριστές του ικανότητες, να τον κάνουν να πιστέψει στον εαυτό του και τις δυνατότητές του, να του κεντρίσουν το ενδιαφέρον για βελτίωση και να τον οδηγήσουν στον αγωνιστικό αθλητισμό (ο ορισμός των Αθλητικών Συλλόγων), τα «ξερά νούμερα» λένε μεγάλες ιστορίες.

Δείχνουν το λόγο ύπαρξης του κάθε συλλόγου, τις προτεραιότητές του, τις δυνατότητές του  αλλά και το μέλλον του.  Δείχνουν τη φιλοσοφία των ανθρώπων που διοικούν το σύλλογο. Δείχνουν  την πηγή ενέργειας του κάθε συλλόγου αλλά και τη δυναμική του. Δείχνουν το πώς βλέπουν τα παιδιά των Ακαδημιών (ως μελλοντικούς αθλητές) ή μόνον (ως «συνδρομή» και πηγή εσόδων). Δείχνουν το πώς βλέπουν τους  φτασμένους αθλητές που διακρίνονται στις μεγάλες κατηγορίες (Α/Γ) και πώς βλέπουν όσους συνεχίζουν να κάνουν τον αθλητισμό που αγαπούν και τους γεμίζει χωρίς να διακρίνονται.

ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Α.  ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ:

Με λίγο φώς στις βαθμολογίες, γνωρίζοντας και τα χρόνια ύπαρξης κάποιων  συλλόγων θα διαπιστώσετε ότι η όλη τους δραστηριότητα εξαντλείται στο να μπορέσουν να κατεβάσουν 10 αθλητές σε δύο αξιολογούμενους αγώνες ώστε να διατηρήσουν το δικαίωμα ψήφου. Είναι όλοι οι σύλλογοι που αν και χρόνια δεν παρουσιάζουν καμία αγωνιστική βελτίωση αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ψήφος στις εκλογές. Αν ψάξετε λίγο πιο βαθιά θα δείτε γνωστά ονόματα να είναι εκπρόσωποι αυτών των συλλόγων. ΝΑΙ υπάρχουν και αυτοί οι σύλλογοι.

Β.  ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ  – ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Εάν ψάξετε ή γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι σε κάποιους συλλόγους στα τμήματα των Ακαδημιών εμφανίζονται πολλά παιδιά αλλά, αν και ο σύλλογος λειτουργεί για χρόνια δεν υπάρχει η ανάλογη βαθμολογική άνοδος, τουλάχιστον στου ΠΠ-ΠΚ/Α, τότε μπορείτε άφοβα να συμπεράνετε ότι στους συλλόγους αυτούς, όσοι λειτουργούν αρκούνται στα έσοδα από τις συνδρομές και δεκάρα δεν δίνουν για την αξιοποίηση των όποιων ταλέντων θα τύχουν σε κάθε φουρνιά. Συνήθως τα παιδιά που ξεχωρίζουν μετακινούνται σε άλλους συλλόγους για να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους. Ο κανονισμός μετεγγραφών, που μέχρι την ηλικία των 14 επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση από σύλλογο σε σύλλογο, βοηθάει τους έχοντες διάθεση για περισσότερη προσοχή και σοβαρό αθλητισμό.

Γ.  ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ – ΜΕ ΧΡΗΜΑ

Οι σύλλογοι αυτοί διαθέτουν οικονομική βάση – πρόεδρο που βάζει χρήματα- και «χτίζουν» την αγωνιστική τους ομάδα κυρίως στην περίοδο των μετεγγραφών.
Οι σοβαροί εξ αυτών,  προσελκύουν φτασμένους αθλητές με τα σχετικά ανταλλάγματα στους συλλόγους και τους ιδίους τους αθλητές και καταφέρνουν μέχρι να τελειώσουν τα χρήματα να είναι συνεπείς στις υποσχέσεις τους.
Οι μη σοβαροί σύλλογοι, «τάζουν»  δεσμεύουν τους  καλούς αθλητές -κάνουν το κομμάτι τους- και απλά όταν έρχεται η ώρα να δώσουν αυτά που υποσχέθηκαν στρίβουν δια του αρραβώνος.

Οι σύλλογοι αυτοί εμφανίζουν δυνατές βαθμολογίες στα πρωταθλήματα (Α/Γ) και (ΝΕΩΝ Α/Γ) αλλά δεν έχουν καθόλου μικρές κατηγορίες, δεν έχουν διάδοχη κατάσταση εκ των έσω.  Ψάξτε ποιοί σύλλογοι έχουν υψηλές βαθμολογίες στους (Α/Γ) χωρίς ανάλογη βαθμολογία στις μικρές κατηγορίες (Χαρακτηριστικές  περιπτώσεις ο «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ» 13ος αλλά και ο «ΑΟ ΜΥΚΟΝΟΥ» 45ος ).

2) ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ – ΧΡΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΥΤΩΡΙΟ-ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Το να υπάρχει χρήμα σε κάποιο σύλλογο δεν είναι καθόλου επιλήψιμο, μακάρι όλοι οι σύλλογοι να είχαν κάποιους να τους στηρίζουν. Υπάρχουν σύλλογοι που Ναι μεν έχουν αφύσικα δυνατές ομάδες στο (Α/Γ) αλλά φροντίζουν να αξιοποιήσουν και τους αθλητές από το φυτώριο και τις Ακαδημίες τους. Αυτοί είναι οι τυχεροί. Χρησιμοποιούν επιτυχώς το «ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ».

3) ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΟΥΣ

Μπορείτε να ψάξετε και να μάθετε ποιοί σύλλογοι φροντίζουν να αξιοποιούν τους ταλαντούχους αθλητές των Ακαδημιών τους και κάθε χρόνο να παρουσιάζουν νέες φουρνιές αθλητών. Αυτοί οι σύλλογοι ξεκινώντας από τους ΠΠ-ΠΚ/Α χρόνο με τον χρόνο γεμίζουν και τις παραπάνω κατηγορίες. Κάθε χρόνο οι καλύτεροι επανδρώνουν τις μεγαλύτερες κατηγορίες και έτσι εμφανίζεται μια ισορροπημένη κατανομή βαθμών σε όλες τις κατηγορίες.  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν σύλλογοι καλά οργανωμένοι και με μεγάλο αριθμό αθλητών. Εύκολα μπορείτε να τους ξεχωρίσετε.

4) ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ (ΔΡΟΜΟΙ –ΡΙΨΕΙΣ)

Σύλλογοι που μπορεί να μην διαθέτουν όλη την γκάμα των προπονητών ακόμη και «μικροί» σύλλογοι που όμως με ζήλο και δουλειά έχοντας τις περισσότερες φορές έμψυχο υλικό από σχολεία στα οποία διδάσκουν ή και τις γύρω περιοχές από την έδρα τους, καλλιεργούν είτε τα δρομικά αγωνίσματα (οι καλοί δρομείς κάνουν από δύο και τρία αγωνίσματα (σκυτάλες) σε κάθε διασυλλογικό και Πανελλήνιο πρωτάθλημα αλλά συμμετέχουν και στον ανώμαλο άρα μπορούν να προσφέρουν πολλούς βαθμούς.
Σχεδόν το ίδιο συμβαίνει και με τους συλλόγους που ειδικεύονται στις ρίψεις. Και σε αυτήν την περίπτωση ο κάθε καλός σφαιροβόλος ή σφυροβόλος κάνει και Δίσκο ‘η Ακόντιο και αντίστροφα. Και εδώ ο κάθε καλός αθλητής προσφέρει σε δύο αγωνίσματα βαθμούς οπότε με λίγους και καλούς αθλητές υπάρχει μεγάλη συγκομιδή. Χρειάζεται βέβαια δουλειά και ευτυχώς υπάρχουν συνάδελφοι με όρεξη και τα καταφέρνουν. Θα αναφέρω ενδεικτικά, τον ΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και τον ΓΣ ΜΑΝΔΡΩΝ (χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι  που τα καταφέρνουν τόσο στις ρίψεις αλλά και στους δρόμους).

5) ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ – ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΝΟΜΩΝ

Σύλλογοι που εκπροσωπούν την πρωτεύουσα Νομών σε πολλές περιπτώσεις μοναδικοί σύλλογοι στίβου στην περιοχή και συνάμα να έχουν την υποστήριξη του Δήμου ή της περιφέρειας του Νομού. Στους καλά οργανωμένους Δήμους, Νομούς, θα ήταν κρίμα και αμαρτία αν δεν έδιναν στην νεολαία της περιοχής τους διέξοδο στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον στίβο. Περνώντας πολλά παιδιά από τα έμπειρα χέρια των προπονητών ανάλογα παιδιά με προσόντα συνεχίζουν και σταδιακά επανδρώνουν όλες τις κατηγορίες. Στους συλλόγους αυτούς ισχύουν οι παροιμίες:  «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» ή το «αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη».

 

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣ ΡΗΓΑΣ (ΤΑ 19 ΜΕ ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ)

Ο ΑΣ  ΡΗΓΑΣ ανδρώθηκε (διανύει το 20 έτος της λειτουργίας του), έχει γερές βάσεις τόσο σε φιλοσοφία (ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ και ο όνομα ΡΗΓΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ), όσο και σε έμψυχο δυναμικό (τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη της Σκιώδους κυβέρνησης των γονέων και κηδεμόνων και  τους προπονητές).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αρμόζει σε όλους τους γονείς και φίλους που διετέλεσαν Μέλη των 11 Διοικητικών Συμβουλίων από το 1999 μέχρι το 2018 αλλά και σε όσους βρέθηκαν κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια και μας στήριξαν.

Ένα ακόμη πιο μεγάλο ευχαριστώ αρμόζει σε όλους τους προπονητές που κοπίασαν και συνεχίζουν να κοπιάζουν για να κρατήσουν άσβεστο το φώς που οδηγεί «τα αχώνευτα» στη φιλοσοφία του ΑΣ ΡΗΓΑΣ.
Όσο για την τρικλοποδιά  από τους «αγαπημένους» στο “test Cooper” που μας άφησε για λίγο πίσω,  «ένα τσιγάρο δρόμος»  αρκούσε για να καλύψουμε τα μέτρα  και συνεχίζουμε ανανεωμένοι, πιο δυνατοί και πιο έμπειροι!

Ένα τεράστιο ευχαριστώ αρμόζει και εκ μέρους των προπονητών προς όλους τους αθλητές και όλες τις αθλήτριες που ομορφαίνουν το δρόμο του κάθε προπονητή. Το αν θα κρατούν στα χέρια τους πολύχρωμα μπουκέτα (παγκόσμιες διακρίσεις) ή απλή πρασινάδα (καθαρό αθλητισμό) δεν έχει καμία σημασία.

Κούκλοι και κούκλες Φλώρια!!! Ανεξάρτητα από το τι  καταφέρατε στην αθλητική σας πορεία (μεγάλες διακρίσεις ή απλό καθαρό αθλητισμό) ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  γιατί ομορφαίνετε κάθε μονοπάτι τη ζωή μας.

Θεσσαλονίκη 27.9.2018
Με τιμή
Κατσίκας Φώτιος
Τεχνικός Διευθυντής ΑΣ ΡΗΓΑΣ

print

Written by