Όπως το προβλέψαμε κύλισε το 2ο Τέτραθλο των ΠΠ-ΠΚ/Β (Κ-14 ετών).
Το επίμαχο σημείο του πρωταθλήματος ήταν Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των αθλητών με τον πρώτο λόγο να έχει ο δρόμος με τα εμπόδια αλλά και οι συνθήκες στις ρίψεις, με τα παιδιά να κινούνται ανάμεσα στα ακόντια των αθλητών που έκαναν προπόνηση! Δυστυχώς, είχαμε και σοβαρό τραυματισμό, που χρειάστηκε ασθενοφόρο για τη μεταφορά της αθλήτριας στο νοσοκομείο.(Εύχομαι να μην είναι κάτι το σοβαρό και η αθλήτρια να βρίσκεται ήδη στο σπίτι της).
Όμως, η πρόβλεψή μας για «προσοχή στα εμπόδια» ήταν σωστή. Σε κάθε σειρά από όσα κορίτσια ή αγόρια έτρεξαν υπήρχε πτώση, άλλη με μικρό και άλλη με σοβαρότερο τραυματισμό.
Από τον ΑΣ ΡΗΓΑΣ αρκετά κορίτσια αλλά και αγόρια ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ δεν έτρεξαν, οπότε … δεν έπεσαν! Η μόνη που έπεσε από όσες είχαν το Ο.Κ. για να τρέξουν, είναι η Χριστίνα ή οποία αν και ήταν και από τις πλέον έμπειρες έπεσε, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό. Είναι η φύση του αγωνίσματος που είναι απαιτητική και σε αυτή την ηλικία επικίνδυνη. Σε ευτή την ηλικία δεν έχουν μάθει τον τρόπο περάσματος, δεν έχουν αποκτήσει το ρυθμό για να περνούν με το καλό τους πόδι, είναι φυσικό ακόμη και όσα παιδιά περνούν σωστά το εμπόδιο με το καλό τους πόδι να έχουν πρόβλημα αν λόγω μείωσης της ταχύτητας αναγκαστούν να αλλάξουν πόδι περάσματος. Όσο για τα εμπόδια, αν και το ύψος είναι στα 76 εκ. το αντίβαρο μένει πίσω (σιγά μη ρυθμίσουν για κάθε εμπόδιο το αντίβαρο) οπότε αν κάποιο πόδι σκαλώσει (το 2ο) η πτώση είναι σίγουρη και μάλιστα άτσαλα.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ
Είναι οι λίγες οι προπονήσεις των παιδιών αυτής της ηλικίας, με φυσικό επακόλουθο να είναι περιορισμένη και η επαφή με το αγώνισμα. Είναι, για μερικά παιδιά (αγύμναστα, λίγο ή πολύ υπέρβαρα, κ.α.), δύσκολο το πέρασμα επάνω από το εμπόδιο των 76 εκ., με τον κατάλληλο ρυθμό, για να περάσει με ασφάλεια και τα 6 εμπόδια…
Το άτοπο του φετινού Τετράθλου είναι ότι υποχρεώνει όλα τα παιδιά (μπορούν δεν μπορούν) να τρέξουν τα 60μ. με εμπόδια. Μέχρι πέρυσι υπήρχε η δυνατότητα επιλογής, ο κάθε αθλητής μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στα (60 μ. απλά και τα 60μ. εμπόδια).
Άραγε, οι εμπνευστές αυτής της αλλαγής, θα πάρουν τα μηνύματα των αγώνων;
Ειδικά τα εμπόδια, ακόμη και για τα παιδιά (κυρίως τα κορίτσια) που διακρίνονται στον αθλητισμό και περνούν στα ΤΕΦΑΑ για να γίνουν Γυμναστές/τριες, είναι προβληματικά και μερικές γυμνάστριες δεν πέρασαν ποτέ κανονικά εμπόδια (από φόβο, αλλά και από φόβο των διδασκόντων μήπως και χτυπήσουν). Ακόμη και στα ΤΕΦΑΑ με πλαστικά εμπόδια έμαθαν τα όσα έπρεπε να μάθουν μερικοί/ες.
Και ενώ υπάρχει αυτή η γνώση, ότι δεν μπορούν όλοι να κάνουν εμπόδια, ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες, βλέπουμε τα 60 μ. με εμπόδια να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ αγώνισμα για όλους τους ΠΠ-ΠΚ/Β στο τέτραθλο.
Και καλά εμείς, ασχοληθήκαμε με τα 20 παιδιά που έχουμε και σχεδόν τα μισά δεν τα αφήσαμε να τρέξουν. Από όσα είδαμε, την επιλογή αυτή (να μην τρέξουν όσα παιδιά δεν ήταν έτοιμα) ελάχιστοι σύλλογοι την εφήρμοσαν και μερικά παιδιά από τύχη γύρισαν στο σπίτι χωρίς σοβαρό τραυματισμό.
Προτείνουμε, για αυτές τις ηλικίες (Κ-14) είτε να δώσουν το δικαίωμα επιλογής (εμπόδια ή απλό δρόμο) είτε να χρησιμοποιούνται πλαστικά εμπόδια που και να σκαλώσουν τα παιδιά δεν θα πέσουν.
ΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ
Δεν είναι όλα τα αγωνίσματα του στίβου για όλα τα παιδιά, και δεν μιλάμε για τις επιδόσεις αλλά για την ασφαλή ενασχόληση με αυτά.
Ένα από αυτά είναι και τα εμπόδια και γι’ αυτό στις πρώτες επαφές με το αγώνισμα χρησιμοποιούμε τα πλαστικά εμπόδια ώστε αφενός μεν να ξεχωρίσου όσοι έχουν τα προσόντα να ασχοληθούν με αυτά και αφετέρου αυτό να γίνει σε ασφαλείς συνθήκες. Στη συνέχεια όσοι «το έχουν» μπαίνουν στο αγώνισμα και εφόσον προπονηθούν βελτιώνονται και χαίρονται τη δυσκολία του αγωνίσματος ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Το άλλο απαιτητικό και δύσκολο αγώνισμα είναι το άλμα επί κοντώ.
Μετά από 50 χρόνια ενασχόλησης με το αγώνισμα, δημιουργήσαμε το «Σπαστό κοντάρι» και εισηγηθήκαμε η γνωριμία με το αγώνισμα να γίνεται με αυτό, σε 100% ελεγχόμενες και ασφαλείς συνθήκες.
Όλα τα παιδιά πλέον μπορούν να γνωρίσουν το αγώνισμα, σε ασφαλείς συνθήκες και όσοι «το έχουν» και θα νοιώσουν ευτυχισμένοι με το αγώνισμα, θα το αγαπήσουν, θα προσπαθήσουν και ίσως κάποτε ακόμη και να διακριθούν.
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΜΕ “ΤΟ ΣΠΑΣΤΟ ΚΟΝΤΑΡΙ“
Μία επίδειξη της ασφαλούς γνωριμίας με το αγώνισμα θα γίνει στη «γιορτή του επί κοντώ» στους αγώνες «ΡΗΓΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ 2019» που θα γίνουν στο Καυτανζόγλειο στις 9.6.2019.
Όσα παιδιά Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού θέλουν να γνωρίσουν το επί κοντώ, δεν έχουν παρά να έρθουν σε επαφή με τον ΑΣ ΡΗΓΑΣ (τους προπονητές του συλλόγου) είτε μεμονωμένα οι γονείς τους είτε να τα δηλώσουν τα σχολεία τους (οι γυμναστές τους).
Για τους υπέροχους αθλητές-τριες αλλά και τους προπονητές και τους γονείς, θα μιλήσουμε όταν θα πάρουμε τα αποτελέσματα.
Αυτή τη στιγμή, μόνον ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους είναι κοντά μας αλλά και στους προπονητές γιατί (αγαπάμε) αυτό που (κάνουμε) χωρίς να (μας) αγγίζουν “κάποιες ανεξήγητες επιλογές”…