ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (του κ. Πανικίδη Στέλιου).

Σύμφωνα με τον ΦΕΚ 3554/τ2-08/08/2018 του Υπουργείου Αθλητισμού, κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει κάρτα υγείας. Είναι σημαντικό και υποχρεωτικό η κάρτα αυτή να θεωρείται κάθε χρόνο από καρδιολόγο ή γιατρό που φέρει πιστοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε).

Ο κ. Πανικίδης Στέλιος, Γενικός Ιατρός – Σύμβουλος Υγείας (Family Physician Panikidis Stelios) πατέρας αθλητών του ΑΣ ΡΗΓΑΣ και μέλος του Δ.Σ. του ΑΣ ΡΗΓΑΣ που έχει πιστοποιηθεί από την Ε.Κ.Α.Ε – ΟΑΚΑ με Αρ. Πιστοποίησης 19/17-11-18, μας γράφει:

ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Η άσκηση και η αθλητική δραστηριότητα έχουν συνδυαστεί με τον αιφνίδιο θάνατο των νέων και αθλητών, με κίνδυνο να δημιουργηθούν παρερμηνείες. Για το λόγο αυτό, οι θέσεις στα ζητήματα άσκησης και υγείας πρέπει να είναι σαφείς.

Η άσκηση βελτιώνει όλες τις παραμέτρους υγείας. Προγραμματισμένη και προσαρμοσμένη άσκηση ακόμη και στις περιπτώσεις καρδιολογικών ή άλλων παθήσεων μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής.

Πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που κάποιος ασκείται ενώ έχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζει.

Οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται μία στρατηγική αντιμετώπισης του αιφνίδιου θανάτου στους νέους και ιδιαίτερα στους αθλητές είναι οι εξής:

-Εντόπιση των ομάδων υψηλού κινδύνου ανάμεσα στους νέους.

-Προαγωνιστικός έλεγχος των αθλητών και αθλούμενων.

-Χρήση φιλικών απινιδωτών στους χώρους άθλησης.

Τα βασικά μέτρα ελέγχου που προτείνει η Καρδιολογία των Σπορ είναι τα εξής:

α)Κλινική εξέταση

β)Ατομικό και οικογενειακό ιστορικό

γ)Ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Με βάση τον απλό και χωρίς υψηλό κόστος τρόπο ελέγχου, ένας γιατρός που γνωρίζει τι ακριβώς ψάχνει, μπορεί να προσανατολιστεί και να παραπέμψει τους νέους που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Ο Γενικός Ιατρός Πανικίδης Στυλιανός (Γρ. Λαμπράκη 93, Α. Τούμπα 543 51 Θεσσαλονίκη, (Απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας),  τηλ. 2310927900, 6946521462) Ανοιχτά:  9:30π.μ.–2:00μ.μ., 5:30–9:00μ.μ., έχει πιστοποιηθεί από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) για τη χορήγηση της “Κάρτας Υγείας του Αθλητή” που απαιτείται για τη συμμετοχή όλων των αθλητών της χώρας σε αγώνες (και προπονήσεις). Η εξέταση των αθλητών του Α.Σ. ΡΗΓΑΣ μπορεί να γίνει στο ιατρείο του με ραντεβού, σε ειδική προνομιακή τιμή για τα μέλη του συλλόγου.

print

Written by