Καμία σημασία δεν έχει (αυτή τη στιγμή) το ποιος ευθύνεται, που η Θεσσαλονίκη με ένα Καυτανζόγλειο που ήταν κάποτε το σημείο αναφοράς του Ελληνικού Στίβου και ένα Γήπεδο Αμπελοκήπων (ανοιχτό και κλειστό) που πολλά προσέφερε και προσφέρει αλλά και άλλους αθλητικούς χώρους (Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, Νεάπολη, κ.α.), αυτή τη βδομάδα βγαίνει από το λήθαργο και την απραξία στα οποία είχε «πέσει» για αρκετά χρόνια.
Το νέο ταρτάν στο κεντρικό στάδιο, (που μόλις πάτησα στους διαδρόμους μου φάνηκε πολύ μαλακό), είναι έτοιμο να υποδεχτεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 του Β΄ Ομίλου της Θεσσαλονίκης και στις 26-27 Ιουνίου και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα των Κ-20 στις 3-4 Ιουλίου 2021.
Όπως κάθε νέο και καινούριο η εικόνα του είναι εντυπωσιακή – με την πρώτη ματιά. Και λέω με την πρώτη ματιά, γιατί με μια δεύτερη ματιά μπορείτε και εσείς να δείτε ό,τι είδα εγώ τουλάχιστον στο πέταλο του επί κοντώ στο οποίο βρέθηκα για να βοηθήσω.
Και για να μη σας κουράζω, με έκπληξη είδα στο καινούριο ταρτάν να υπάρχουν από τώρα, πριν ακόμη παραδοθεί, δεκάδες μπαλώματα (που σημαίνει ότι για κάποιο λόγο το ταρτάν (φούσκωσε- χάλασε) και χρειάστηκε να κάνουν μπαλώματα!
Επίσης διαπίστωσα μερικές παραλείψεις στις διαγραμμίσεις (περιορίστηκα στο χώρο του επί κοντώ, τον οποίο γνωρίζω) και ως «αγαθός πράκ
τορας» κάθισα ολόκληρο απόγευμα να συντάξω έγγραφο με τις δικές μου παρατηρήσεις – υποδείξεις –προτάσεις.
Όπως γράφω και στο κείμενο (που θα βρείτε στο τέλος) μπορεί και να μην το δώσουν σημασία, όμως δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Το καθήκον μου έκανα, διαπίστωσα κάποιες παραλείψεις και από τώρα που είναι καιρός τις υποδεικνύω. Θεωρώ ότι το να τα βλέπω και να μην τα υποδεικνύω έγκαιρα, και μετά να φωνάζουμε για παραλείψεις, ότι αυτή η συμπεριφορά δεν βοηθάει, δεν προσφέρει τίποτε … μόνον άρνηση των πάντων.
Είναι στο χέρι των «αρμοδίων» αν θέλουν να φερθούν υπεύθυνα και να ζητήσουν να συμπληρωθούν οι παραλείψεις.
Πρεσβεύω ότι η οποιαδήποτε παράλειψη απαξιώνει τον αθλητισμό που τόσα χρόνια υπηρετούμε. Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα για να έχει αξία η επίδοση, το ρεκόρ και η προσπάθεια όλων μας.
Τα παρακάτω παραδείγματα μη τήρησης των κανονισμών είναι ενδεικτικά – τα έβγαλα από το μυαλό μου!!!
- Γιατί κάνουμε αγώνα χωρίς να τηρούμε τους χρονικούς περιορισμούς των προσπαθειών;
- Γιατί κάνουμε αγώνες και οι ίδιοι οι διοργανωτές καταστρατηγούν τους περιορισμούς της προκήρυξης;
- Γιατί κάνουμε αγώνες με στηρίγματα του πήχη στο επί κοντώ των 75 χιλ αντί των νέων 55χιλ που ορίζει πλέον ο νέος κανονισμός;
- Γιατί σε πολυδιαφημισμένους αγώνες της πρωτεύουσας δεν μπαίνει το κυκλικό καπάκι που αποτρέπει στον πήχη να σταθεί πάνω από τα στηρίγματά του; Τι θα γίνει αν, επειδή είναι επίπεδη η επιφάνεια, σταθεί επάνω ο πήχης και ακυρωθεί ο αθλητής, ενώ θα υπήρχε περίπτωση να γυρίσει και να κυλίσει και πάλι στα στηρίγματα του πήχη (των 55 χιλ) που θα σήμαινε έγκυρο άλμα; Κάνουμε υποτίθεται μεγάλους αγώνες, ρισκάρουμε τα ρεκόρ των κορυφαίων μας αθλητών και βάζουμε και κάμερα πάνω στον πήχη για να δείχνουμε σε όλους το πόσο «μη γνώστες» είμαστε (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη)!
- Γιατί ενώ μπαίνει ο χρόνος για την έναρξη του άλματος, επιτρέπουν στη συνέχεια στον αθλητή να αφήσει το ύψος, ενώ πρέπει να ακυρώσουν τον αθλητή μόλις περάσει το χρονικό διάστημα που του δίνει ο κανονισμός;
Μέχρι αύριο θα μπορούσα να γράφω τα στραβά και ανάποδα που για κάποιους είναι …
– ε! μωρέ και τι έγινε! να ακυρώσουμε τον αθλητή για ένα τόσο μικρό ή μεγάλο σφάλμα;
Ναι! φίλοι μου αφού και το τεράστιο άλμα στο μήκος που αφήνει όμως ίχνος στην πλαστελίνη δίνεται -και είναι- άκυρο, -ΝΑΙ- να ακυρωθεί ο οποιοσδήποτε αθλητής παραβιάζει ή δεν τηρεί κάποιον κανόνα εκούσια ή και ακούσια. Αν χαριστούμε σε έναν αθλητή αυτόματα αδικούμε όλους τους άλλους … για σκεφτείτε το έτσι.
Ή τηρούμε λοιπόν όλους τους κανονισμούς κατά γράμμα ή απλά «παίζουμε τις κουμπάρες» ακόμη και όταν κάνουμε ρεκόρ. Τότε στερούμε από τον έντιμο αθλητή όλα εκείνα τα αισθήματα που δικαιούται να τα χαίρεται γιατί ξεπέρασε τον εαυτό του και τους άλλους.
Με αυτό το πνεύμα η δική μου συνδρομή στην τήρηση των κανονισμών είναι το παρακάτω έγγραφο.