ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΕΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ (τα αγαθά και καλά πράγματα αποκτιούνται με κόπους).
Μπορεί το λογοπαίγνιο: [Αντικατάσταση του κόποις με την ομόηχη αγγλική copies, πληθυντικός του copy (αντίγραφο), να παραπέμπει αλλού: «τα καλά πράγματα τα αποκτάς με το να αντιγράφεις τους άλλους» (δηλαδή με το να χρησιμοποιείς τον κόπο των άλλων)], να δημιουργεί σκέψεις για «λούφα» σε ξεχωριστές περιπτώσεις, αλλά στον αθλητισμό αυτό δεν ισχύει.
Αν δεν ιδρώσεις, αν δεν προσπαθήσεις, αν δεν κοπιάσεις να πετύχεις ό,τι θα χρειαστείς, ποτέ δεν θα αξιοποιήσεις τα προσόντα σου, ποτέ δεν θα πετύχεις το στόχο σου.
Ίσως σε ένα διαγώνισμα να «πετύχεις» αντιγράφοντας τον διαβασμένο, όμως η «επιτυχία» αυτή είναι πλασματική στηρίζεται στις δυνάμεις άλλων.
Το Ρεζουμέ:
Προσπάθεια, επιμονή και υπομονή χρειάζονται για να αξιοποιήσεις τα προσόντα σου και να πετύχεις το στόχο σου.
Αυτό κάνουν και τα παιδιά (της φωτογραφίας) που θέλουν να ασχοληθούν με το επί κοντώ, αυτό το υπέροχο αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο αγώνισμα.
- Σήμερα μαθαίνω το Α, αύριο το Β, … μέχρι να ολοκληρώσω την Αλφαβήτα και … πάλι από την αρχή σε άλλο επίπεδο…
Η επιτυχία στο άλμα επί κοντώ χτίζεται «τούβλο-τούβλο», ανεβαίνουμε «σκαλί –σκαλί».- Μαθαίνω τα Βασικά, τα κάνω κτήμα μου (αυτοματοποιώ τις κινήσεις στο τρέξιμο και την τοποθέτηση του κονταριού) και επάνω σε αυτά «χτίζω» όλα εκείνα τα στοιχεία της τεχνικής που θα με οδηγήσουν “ψηλά” (όσο ψηλά θα με πάνε τα προσόντα μου).
- Έχω μάθει τα βασικά, τα έχω αυτοματοποιήσει (δεν με απασχολούν) και συγκεντρώνομαι στο επόμενο στοιχείο της τεχνικής· μόλις το πετύχω και αυτό συγκεντρώνομαι στο επόμενο κ.ο.κ.
- Μην ανησυχείτε όσοι και όσες ακόμη δεν μπορείτε να συνδυάσετε τις κινήσεις των ποδιών (τρέξιμο) με τις κινήσεις των χεριών (στην τοποθέτηση του κονταριού) ούτε και για το ότι ακόμη δεν μάθατε να «γυρνάτε» επάνω στον πήχη ή … τόσα άλλα.
Αυτά τα δύσκολα κομμάτια της τεχνικής είναι συγχρόνως και αυτά που δίνουν την ομορφιά στο αγώνισμα. Η προπόνηση για το επί κοντώ δεν θα σας αφήσει ούτε στιγμή ήσυχους δεν θα βαρεθείτε ποτέ γιατί έχετε τόσα πράγματα να μάθετε (που χρειάζονται στο επί κοντώ) όπως : Να τρέχω σωστά, να τρέχω σωστά με το κοντάρι στα χέρια, ασκήσεις στο μονόζυγο, στο έδαφος, στα πολύζυγα, στους κρίκους, στο δίζυγο, στο σχοινί, … που όλα αυτά θα σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και θα προσπαθείτε να τα πετύχετε γιατί θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας, να πετάξετε όσο πιο ψηλά θα σας επιτρέψουν τα προσόντα σας.
Όποιος θέλει να ασχοληθεί με το επί κοντώ πρέπει να βγάλει από το λεξιλόγιό του τη φράση «δεν μπορώ να κάνω αυτήν την άσκηση». Ακόμη και να μην την πετύχετε τέλεια πρέπει να προσπαθήσετε γιατί επάνω σε αυτή θα χρειαστεί να χτίσετε την επόμενη. Αν δεν την μάθετε, από τη βάση του οικοδομήματος που χτίζετε (το άλμα επί κοντώ) θα λείπει ένα «ποδάρι» και όταν το οικοδόμημα θα φτάσει κάπως ψηλά -θα γείρει- και δεν θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε μέχρι το σημείο που καθορίζουν τα προσόντα σας.
Τα παραπάνω λόγια για κάποιες «αχώνευτες» που με τη πρώτη δυσκολία πετούν το «δεν μπορώ» π.χ. να κάνουν τροχό από Αριστερά ή δεξιά, να κάνουν κατακόρυφο ή να βρεθούν σε ανεστραμμένη εξάρτηση στο σχοινί …
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Να μην ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε τις παρούσες μαμάδες (Άρτεμις, Χρύσα, Δήμητρα) γιατί αφενός μεν -ομόρφαιναν το χώρο- αφετέρου δε γιατί βοήθησαν ως κριτές στον αγώνα των παιδιών τους.
Μπράβο και στην Αθηνά Παυλίδη που αφού, λόγω τραυματισμού στον καρπό, δεν μπορούσε να αγωνιστεί ήρθε για να βοηθήσει αλλά και να ενθαρρύνει τις συναθλήτριές της.
Η κ. Σοφία είναι αυτή που σε κάθε φουρνιά των Ακαδημιών βάζει το “μικρόβιο” του επί κοντώ και φυσικό είναι να νοιάζεται για τα “αστέρια” της στις πρώτες προσπάθειες να “πετάξουν” μόνα τους.
Ευχαριστούμε κ. Σοφία γιατί κάθε αθλητής που ξεχωρίζει έχει περάσει από τα χερια σου, με αιχμή του δόρατος αυτής της εποχής τη Βεατρίκη Ντούγκου που αγωνίζεται με την Εθνική Ομάδα αλλά και πολλούς άλλους.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΗΧΗΣ 14.1.23