12.2.23 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

Δεν έχει καμία σημασία ο στόχος της συμμετοχής σε έναν αγώνα Περιφερειακού ανωμάλου δρόμου, ο καθένας τρέχει και κυνηγάει τα δικά του όνειρα.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Αυτός που κατάλαβε ότι ξεχωρίζει στους δρόμους αντοχής και προετοιμάζεται σοβαρά τρέχει για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το ρυθμό της κούρσας και τις δυνάμεις του, δεν τον ενδιαφέρει μόνον η θέση αλλά και ο χρόνος της διαδρομής. Είναι ο αθλητής που θα διεκδικήσει κάτι καλό στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και αν τα καταφέρει -γιατί όχι- θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας και σε διεθνείς αγώνες.
Μπράβο κούκλε είσαι από τους καλύτερους.

Άλλοι τρέχουν και απολαμβάνουν τον ιδρώτα τους -στο καταχείμωνο-, κοντράρονται με τους συναθλητές τους  και  … όπου φτάσουν. Επίσης απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις θέσεις που κατατάσσονται. Ξέρουν ότι οι πρώτες θέσεις θέλουν χαρακτηριστικά με τα οποία θα γεννηθείς αλλά και σοβαρή προσπάθεια. Ίσως κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες να μην υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.
Ε!  και ….

Κάποιοι,  κυρίως τα νέα παιδιά τρέχουν για να πάρουν την πρώτη “κρυάδα” τους από τα συναισθήματα του άγνωστου, τα συναισθήματα της συμμετοχής τους σε έναν αγώνα αντοχής.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΕΞΩ

  • Να πάω γρήγορα … και (αν κουραστώ!)
  • Να πάω αργά … (και αν με περάσουν όλοι!)
  • Να ξεκινήσω αργά και ανάλογα με τις δυνάμεις μου θα κυνηγήσω την κούρασα!
  • Θα τρέξω όπως πάνε τα πόδια μου και θα φροντίσω να τερματίσω … “δεκάρα δεν δίνω” αν με περάσουν όλοι!

Ο  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ –ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

  • Ξεκίνησα πολύ γρήγορα, κουράστηκα και μετά ο ρυθμός μου έπεσε πολύ!
  • Ξεκίνησα αργά, φοβήθηκα μην κουραστώ. Τερμάτισα με δυνάμεις, δεν έτρεξα σωστά.
  • Έτρεξα στα όριά μου, κουράστηκα μεν αλλά έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.
  • Κάπου στη μέση κουράστηκα λίγο, κατέβασα ταχύτητα.  Τερμάτισα με δυνάμεις, αφού δεν τις αξιοποίησα· στον άλλον αγώνα θα τολμήσω να πάω πιο γρήγορα.
  • Και … δεκάδες αλλά σενάρια, ένα για κάθε αθλητή!

 

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Και έρχεται η ώρα της κριτικής της προσπάθειας.
Καταρχάς όλες οι προσπάθειες είναι σεβαστές και άξιες συγχαρητηρίων, είτε αυτές οδήγησαν στην πρώτη θέση είτε στην τελευταία.

ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ

Μεγάλη σημασία έχει το ΠΑΡΑΘΥΡΟ από το οποίο ο καθένας μας βλέπει τη συμμετοχή του παιδιού του σε ένα οποιοδήποτε αγώνισμα του στίβου ή γενικότερα σε ένα οποιοδήποτε άθλημα.

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Όσοι βλέπουν από αυτό το παράθυρο έχουν περιορισμένη οπτική γωνία, βλέπουν την κορυφή και τις θέσεις γύρω από αυτήν.
Είναι αυτοί και διέκριναν στο παιδί τους ή τον αθλητή τους ιδιαίτερα χαρίσματα (αθλητικά προσόντα)  και τους ενδιαφέρει κυρίως η νίκη και η πρωτιά. Ακόμη και δεύτερος να είναι …  στεναχωρημένοι θα φύγουν!
Όμως στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεγάλος αριθμός παιδιών με προσόντα, από όλα αυτά -ένας- θα είναι ο πρώτος, λίγοι θα είναι στην κορυφή. Θα πρέπει να γίνει αντικειμενική αξιολόγηση των προσόντων και όχι «το δικό μου το παιδί είναι το καλύτερο» επειδή έτσι θέλουμε να το βλέπουμε ως γονείς.
Όσοι πεισθούν ότι έχουν τα προσόντα … «έμπλεξαν» στα γρανάζια του πρωταθλητισμού και πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά, αλλιώς αποτελέσματα ανάλογα με τα προσόντων τους, δεν έρχονται.

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Από αυτό το παράθυρο έχεις μεγαλύτερη οπτική γωνία και βλέπεις τα πάντα, από την πρώτη θέση (που ίσως έρθει) μέχρι και την τελευταία.
Είναι αυτοί που οδήγησαν το παιδί τους στον αθλητισμό κυρίως για τα οφέλη του αθλητισμού χωρίς να δίνουν από την αρχή ιδιαίτερη έμφαση στην κορυφή. Αν ψάχνοντας τα προσόντα του παιδιού τους «αβίαστα» το παιδί τους εμφανιστεί στην κορυφή στις μικρές ηλικίες, θα τους χαροποιήσει και ίσως στη συνέχεια να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τον αθλητισμό.
Στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα προσόντα  του παιδιού τους -με τα οποία γεννήθηκαν- (είναι κρίμα να τα αφήσουν ανεκμετάλλευτα) και να φτάσουν όσο γίνεται πιο ψηλά.
Στην κατηγορία αυτή, όπου και να φτάσουν τα παιδιά τους, χαίρονται τον αθλητισμό και αυτό έχει σημασία. Ο αθλητισμός έχει χαρές και λύπες σε όποιο επίπεδο και αν τον βιώσεις (ανάλογα με τα προσόντα σου).

ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ο Αθλητισμός δεν είναι μόνο για τους πρώτους όλοι μπορούν και πρέπει να χαίρονται τον αθλητισμό. Απλά θα πρέπει ανάλογα με τα προσόντα που διακρίνουμε στο παιδί μας ή στον αθλητή μας να έχουμε και τις ανάλογες απαιτήσεις. Δεν μπορούμε να πιέζουμε το παιδί να είναι πρώτο όταν απλά δεν έχει τα στοιχεία που απαιτούνται να είναι πρώτο.
Ούτε και πρέπει να περιμένουμε θαύματα, από τα παιδιά μας που έχουν τα προσόντα αλλά για τον οποιοδήποτε λόγο δεν προσπαθούν και δεν τους ενδιαφέρει να είναι πρώτοι.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • Πρώτοι θα είναι μόνον όσοι γεννήθηκαν με τα ανάλογα «προσόντα» αλλά και «προσπαθούν» με όλες τους τις δυνάμεις.
  • Όλοι μπορούν να χαίρονται τον αθλητισμό και ας μην είναι πρώτοι!
  • Ο Αθλητισμός έχει πολλά να προσφέρει σε όλους όσους εμπλακούν στα γρανάζια του, εξαρτάται από το παράθυρο από το οποίο θα βλέπει τον αθλητισμό (τη φιλοσοφία του για τον αθλητισμό).

ΤΟΜΠΟΥΛΗΣ – ΚΑΪΣΙΔΗΣ- ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΣΑΡΑΦΗΣ – ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ – κ.ά.
Τα παιδιά μας με τη συμμετοχή τους στον αγώνα, εκτός των άλλων, μας έδωσαν την ευκαιρία να περάσουμε ένα πρωινό με ωραία λιακάδα στις υπέροχες εγκαταστάσεις των Λουτρών Λαγκαδά και να  αξιοογήσουμε την προσπάθεια των διοργανωτών της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και των υπευθύνων των αγώνων.
Κύριοι τα καταφέρατε –ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ– παρόλα τα προβλήματα που σας δημιούργησαν οι «των Λουτρών»  και την αποχή από την προετοιμασία των περισσοτέρων μελών του Δ.Σ. της ΕΑΣ…
Σαφώς και τις όποιες παραλείψεις (που δεν έγιναν αισθητές) όσοι κάνουν μόνον κριτική τις χρεώνουν στον πρόεδρο της ΕΑΣ αλλά είναι και αυτός που προσπαθεί με τους λίγους συνεργάτες του και αυτό οφείλουμε να του το πιστώσουμε.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΕ ΑΝΩΜΑΛΟ ΕΔΑΦΟΣ – ΛΑΓΚΑΔΑΣ 12-2-23

Οι φωτογραφίες από τον αγώνα των παιδιών του ΑΣ ΡΗΓΑΣ

print

Written by