ΟΧΙ δεν ετοιμάζεται να κάνει χαρταετό με το σπασμένο κοντάρι ο Θεοφάνης Νταφούλης, είναι το πρώτο κοντάρι (πήχης) που έσπασε «Ο Φλώρος» στο λύγισμα και ζήτησε το κομμάτι για ενθύμιο.
Αφού του δώσαμε το κομμάτι, θα πρέπει να έχει και στο μυαλό του ότι:
Η κινητική ενέργεια που παράγει στο διάδρομο φοράς ο αθλητής που τρέχει, ισούται με [Εκιν= ½ m.v2 ].
Άρα, όσο πιο γρήγορα τρέχουμε τόσο μεγαλύτερα ποσά ενέργειας παράγουμε, τα οποία φορτώνουμε στο κοντάρι (κρατώντας το κάτω χέρι τεντωμένο και το σώμα σφιχτό). Το κατάλληλο κοντάρι λυγίζει (αποθηκεύει την ενέργεια που του δώσαμε και στη συνέχεια (στο ξελύγισμα) επιστρέφει την αποθηκευμένη ενέργεια στον αθλητή και τον πετάει προς τα επάνω (αν ο αθλητής έχει καταφέρει να πάρει τη σωστή θέση για να ταξιδέψει προς τα επάνω) ή προς τα εμπρός ή πλάγια (αν ο αθλητής δεν κατάφερε να πάρει τη σωστή θέση (με τα πόδια και τη λεκάνη ψηλά).
Το τρέξιμο πρέπει να είναι σωστό και μέγιστο σε κάθε προσπάθεια για να μπορέσει και ο προπονητής να σου δώσει το κατάλληλο κοντάρι. Το κοντάρι που δεν θα είναι τόσο μαλακό ώστε να σπάσει αλλά ούτε και τόσο σκληρό που να μην μπορέσεις να το λυγίσεις. Αν στις 9 προσπάθειες τρέχουμε χαλαρά και λυγίζει ελάχιστα το μικρό κοντάρι, και σε κάποια προσπάθεια δείξουμε τις πραγματικές μας ικανότητες και τα κάνουμε όλα σωστά, τότε το μικρό κοντάρι μπορεί να σπάσει, όπως έσπασε αυτό και άλλα μαλακά κοντάρια που είχαμε.
Θα προσπαθήσουμε να τα αντικαταστήσουμε γιατί ο κάθε νέος αθλητής ανάλογα με τα προσόντα του και τα κιλά του χρειάζεται το κατάλληλο κοντάρι για να το λυγίσει. Όσο δυναμώνει και βελτιώνει τα στοιχεία του άλματος τόσο πιο σκληρό κοντάρι παίρνει ώστε αν το λυγίσει αυτό να τον πετάξει με μεγαλύτερη δύναμη. Ε! αυτό είναι το επί κοντώ. Προσόντα και ικανότητα να εκτελούμε σωστά τις διαδοχικές φάσεις του άλματος. Δύσκολο αλλά συχρόνως και αγώνισμα που σου δίνει κίνητρο να προσπαθείς συνεχώς να βελτιώνεσαι.
Καλή συνέχεια «Φλώρε» έσπασες το πρώτο σου κοντάρι! προσοχή και σοβαρότητα στη συνέχεια, σε κάθε σου άλμα.