ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΪΚΟ (ΚΑΣΤΑΝΕΡΗ – ΣΤΡΑΒΟΡΕΜΑ)

Πεζοπορία  στο φαράγγι του Στραβοποτάμου

Θεόρατες οξιές, ορμητικά νερά, ηλιόλουστα ξέφωτα και καταπράσινα λιβάδια χαρακτηρίζουν την πεζοπορική διαδρομή κατά μήκος του Στραβοποτάμου, στη νοτιοανατολική πλευρά του Πάικου

Αφετηρία το ξύλινο παρατηρητήριο  μόλις 6,5 χλμ. από την Καστανερή στον δρόμο για τα Μεγάλα Λιβάδια. Αφού απολαύσετε την άπλετη πανοραμική θέα στο φαράγγι του Πριματαρίου ή Στραβοποτάμου, θα ακολουθήσετε το χωμάτινο μονοπάτι μήκους 3,5 χλμ. για να καταλήξετε στον χώρο αναψυχής του Στραβοποτάμου.
Όλη η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη από το Δασαρχείο Γουμένισσας, γι΄ αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά αρχίζετε να μπαίνετε στην καρδιά του δάσους, με τις πανύψηλες οξιές να δημιουργούν ένα αδιαπέραστο πλέγμα στον ουρανό.
Η βοή του ρέματος καθοδηγεί την πορεία σας, αφού σύντομα φτάνετε πλάι στις όχθες του και το διασχίζετε περνώντας το ξύλινο γεφυράκι. Ειδυλλιακά ξέφωτα λουσμένα στο φως, στρωμένα με χορτάρι και αγριολούλουδα ξεπροβάλλουν στη διαδρομή σας, ενώ σε αρκετά σημεία η κοίτη του ποταμού φαρδαίνει χαρίζοντας ζωηρές αντανακλάσεις στα γαλήνια νερά του.
Επειτα από περίπου 45 λεπτά πεζοπορίας και έχοντας διασχίσει το ποτάμι οκτώ φορές, θα φτάσετε σε ένα καταπράσινο λιβάδι που το διατρέχει ο Στραβοπόταμος.  
Ο χώρος ενδείκνυται για πικ νικ, καθώς έχει ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, παγκάκια, παιδική χαρά και βρύση με πεντακάθαρο πόσιμο νερό.

Σε περίπτωση που οι αντοχές σας δεν επιτρέπουν να κάνετε το σύνολο της διαδρομής, αλλά θέλετε να απολαύσετε την ομορφιά του ποταμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορείτε να επιλέξετε το σημείο εκκίνησης που υπάρχει δίπλα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο για τα Μεγάλα Λιβάδια, όπου υπάρχει το ξύλινο λυόμενο οίκημα του Δασαρχείου, περίπου 7 χλμ. μετά την Καστανερή.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκηςακολουθείτε κατεύθυνση για Ευζώνους και έπειτα από 35 χλμ. στρίβετε για Πολύκαστρο και Γουμένισσα.
Από τη Γουμένισσα παίρνετε τον δρόμο για τα χωριά του Πάικου, Γρίβα, Καστανερή, Μεγάλα Λιβάδια.

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Θεσσαλονίκη- Γουμένισσα: 70 χλμ.
Γουμένισσα- Καστανερή:   12 χλμ.
Γουμένισσα-Μεγάλα Λιβάδια: 26 χλμ.

ΦΑΓΗΤΟ

«Η Πλατεία» (τηλ. 23430 23946). Ταβέρνα-ουζερί στην πλατεία της Καστανερής. Τις καθημερινές σερβίρει της ώρας (νοστιμότατη χοιρινή τηγανιά, ντόπιο λουκάνικο κ.ά.) και τις Κυριακές γουρουνόπουλο και κατσικάκι στη γάστρα. Ανοικτά καθημερινά (εκτός Τρίτης) και τα Σαββατοκύριακα.
«Μοσχόπολις» (τηλ. 23430 25304). Στο εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα στα Μεγάλα Λιβάδια θα γευτείτε αρνάκι, κοκορέτσι και κεμπάπ στη σούβλα, σε ένα περιβάλλον με άρωμα παράδοσης.
«Αγνάντι» (τηλ. 6945 824297).
Ταβέρνα μέσα στο δάσος, 3 χλμ. από την Καστανερή στον δρόμο για Μεγάλα Λιβάδια. Προσφέρει κότσι, αρνάκι, μοσχαράκι κοκκινιστό, αγριογούρουνο και κοντοσούβλι. Ανοικτά τα Σαββατοκύριακα και τις εορτές.
«Το Κάτι Αλλο» (τηλ. 23430 25100, www.tokatiallo-skra.gr). Παραδοσιακή ταβέρνα στην πλατεία του Σκρα. Τις καθημερινές προσφέρει κρεατικά της ώρας, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα βρείτε ποικιλία πιάτων: γουρουνόπουλο γάλακτος στη γάστρα, κατσικάκι ριγανάτο, νοστιμότατο κότσι χοιρινό και συκωταριά, όλα με τη φροντίδα της κυρίας Ανθούλας και του κυρίου Πέτρου.
«Το κάτι άλλο» (τηλ. 23430 73059). Απλή ταβέρνα στην πλατεία του Αρχάγγελου. Προσφέρει της ώρας, διάφορες σούβλες (αρνάκι, κοκορέτσι, ορτύκια κ.ά.)
και τσιπουρομεζέδες (χταπόδι, γαρίδα ρολό κ.λπ.).

print

Written by