«ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014» ΤΡΟΜΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΣ ΡΗΓΑΣ

Πολλές φορές αναφερθήκαμε σε θέματα αθλητισμού και σε αθλητές με σωματικά χαρίσματα και προσόντα αλλά το σημερινό θέμα μας δεν μένει στα σωματικά-αθλητικά  προσόντα.  Κανένας δεν τολμάει να σταθεί στην εκκίνηση για το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ» (των 246 χιλιομέτρων)!  αν δεν διαθέτει τεράστια ψυχικά αποθέματα, αν η ψυχή δεν είναι ο απόλυτος άρχοντας του σώματος των αθλητών του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΥ».

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Τα τελευταία χρόνια ακόμη και αυτές οι ασύλληπτες αποστάσεις απέκτησαν ενδιαφέρον για το σύλλογό μας χάρη στον Αλέξανδρο Αφεντουλίδη. Ο Αλέξανδρος 36 ετών φέτος, τρέχει και αγωνίζεται σε -αγώνες υπεραποστάσεων- με τη φανέλα του ΑΣ ΡΗΓΑΣ. Για φέτος ανάμεσα στους 380 αθλητές που πήραν το εισιτήριο να σταθούν στην εκκίνηση (από τις 560 αιτήσεις), θα βρίσκεται και ο Αλέξανδρος. Διαβάζοντας το παρακάτω Δελτίο Τύπου (που σας παραθέτουμε αυτούσιο από τη σελίδα του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ») με τη συμμετοχή τόσο μεγάλων ονομάτων, δεν σας κρύβουμε ότι το ενδιαφέρον μας για τον αγώνα έχει υπερτονιστεί. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο να μάθουμε τον νικητή ή τους νικητές της κούρσας, με τη στενή έννοια του όρου (δηλαδή τους αθλητές που θα τερματίσουν πρώτοι). Η αγωνία μας και το ενδιαφέρον μας στρέφεται στο Τιτάνιο αυτό εγχείρημα και η ευχή μας είναι, να καταφέρουν να τερματίσουν όλοι οι συμμετέχοντες. Ποιος θα αντέξει να μη χειροκροτήσει ακόμη και τον τελευταίο που θα περάσει, στα χρονικά όρια, τη γραμμή του τερματισμού; Ποιος δεν θα υποκλιθεί στο μεγαλείο της ψυχής των Αθλητών που έχουν ως στόχο το φαινομενικά ακατόρθωτο;

Από την πλευρά του ΑΣ ΡΗΓΑΣ αισθανόμαστε υπερήφανοι που ο Αλέξανδρος Αφεντουλίδης, το καμάρι του συλλόγου μας, ντυμένος με τη φανέλα του συλλόγου (που φροντίζει και επιμελείται ο Αντιπρόεδρος του ΑΣ ΡΗΓΑΣ κ. Κούτρας Ιωάννης), θα προσπαθήσει να φτάσει και φέτος στον τερματισμό. Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία και η σκέψη μας αλλά και οι ευχές μας θα τον συνοδεύουν σε όλα αυτά -τα αμέτρητα- 246 χιλιόμετρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ αλλά και σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ.

 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» http://www.spartathlon.gr/

Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ DEAN KARNAZES KAI ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014»

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 380 ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ 42 ΧΩΡΕΣ

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες δρόμου υπεραποστάσεων παγκοσμίως θα πραγματοποιηθεί φέτος για 32 χρονιά στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων.

Στον αγώνα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα πάρουν μέρος μεγάλα ονόματα των υπεραποστάσεων απ΄όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στο «32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» θα συμμετάσχουν 380 αθλητές και αθλήτριες από 42 χώρες. Ανάμεσα τους είναι και πολλοί που έχουν διακριθεί στο παρελθόν στη διοργάνωση.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι υπήρξαν αρχικά 560 αιτήσεις συμμετοχής, από παλιούς αλλά και νέους δρομείς. Έτσι, το Δ.Σ. του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ αποφάσισε να γίνουν δεκτές οι πρώτες 380 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ υπάρχει λίστα αναμονής με 200 ακόμη αθλητές. Μεταξύ των αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος είναι 57 Ιάπωνες, 52 Έλληνες και 45 Γερμανοί.

Νικητές και νικήτριες προηγούμενων διοργανώσεων συμμετέχουν στον φετινό αγώνα, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου (1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (περσινός νικητής) και ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001). Στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της Σύλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και της Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, (1η το 2006).

Στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014», θα αγωνιστούν για πρώτη φορά δύο μεγάλοι αθλητές των υπεραποστάσεων. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Dean Karnazes, που έκανε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. σε 50 εβδομάδες και τον Αμερικανό Jan Olsen, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013.

Dean Karnazes: «Τρέχω στον αγώνα με γνήσια ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Προπονούμε και πίνω μόνο νερό και τρώω σύκα και παστέλι!»

Λάτρης της Ελλάδας ο Ελληνοαμερικανός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Dean Karnazes παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου με τους γονείς του, έχοντας μαζί του σύκα και παστέλι!

«Έχω μαζί μου Ελληνικά προϊόντα, όπως τα σύκα. Τρέχω τον αγώνα όσο γίνεται πιο παραδοσιακά. Προπονούμε και πίνω μόνο νερό και τρώω σύκα και παστέλι. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Κατάγομαι από την Αρκαδία. Είναι μεγάλη τιμή που θα συμμετάσχω σε αυτόν τον παραδοσιακό αγώνα δρόμου το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Θα το κάνω όσο πιο παραδοσιακά γίνεται μέχρι τη Σπάρτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dean Karnazes.

Παν. Τσιακίρης: «Πιστεύω, ότι και φέτος θα έχουμε αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία. Κάθε χρόνο γίνεται προβολή της χώρας χωρίς καμία δαπάνη»

«Μέσα από την διεξαγωγή του αγώνα γίνεται μία προβολή της χώρας χωρίς καμία δαπάνη. Κάθε χρόνο παράγουμε εθνικό έργο εθελοντικά τόσοι άνθρωποι για να φέρουμε εις πέρας ένα τόσο σημαντικό αγώνα.

Έχουμε μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών απ΄όλο τον κόσμο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι σημαντικά. Πιστεύω, ότι και φέτος θα έχουμε αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία. Αυτά τα 31 χρόνια ευτυχήσαμε και δεν είχαμε κανένα σοβαρό ατύχημα. Μέχρι σήμερα έχουν αγωνιστεί στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 5,5 χιλιάδες αθλητές. Ξεκινήσαμε στο πρώτο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ με 45 αθλητές και τώρα έχουμε 380», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διεθνούς Σύνδεσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ Παναγιώτης Τσιακίρης.

Όπως γίνεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο μόχθος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι σκληρός και οι ευθύνες απέναντι στους αθλητές είναι τεράστιες. Διανύονται χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο της ημέρας και την παγωνιά της νύχτας, ενώ ατελείωτες είναι οι ώρες της καρτερικής αναμονής στο κάθε πόστο μέσα στην ερημιά της φύσης για να εξασφαλιστεί στους αθλητές η απαραίτητη συμπαράσταση για την συνέχιση της υπεράνθρωπης προσπάθειάς τους.

Η διαδρομή στο Σπάρταθλον διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και βουνίσια μονοπάτια. Σταθμοί βοήθειας είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα στην 36ωρη διάρκεια του αγώνα.

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

Με χρήση chips και ταπήτων στους κεντρικούς σταθμούς και τον τερματισμό του αγώνα θα υπάρχει και φέτος ηλεκτρονική καταγραφή, για την αυτόματη μετάδοση των περασμάτων και των τερματισμών των αθλητών, μέσω Internet.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού

Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη το «32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται η πολύχρονη προσφορά του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ στην προβολή του Ελληνικού αθλητισμού και πολιτισμού κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστούμε

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

print

Written by