ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΡΙΣΗ «Η  ΚΡΙΣΗ» ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ

Όσους παρακολουθούν αγώνες στίβου μπορούμε να τους κατατάξουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Α.    ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ

Αυτοί που παρακολουθούν και δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες του αγώνα, ίσως γιατί δεν γνωρίζουν τους κανονισμούς ή γιατί δεν προσέχουν το τι γίνεται (π.χ. πότε και πώς κλήθηκε να επιχειρήσει την προσπάθειά του ο κάθε αθλητής; Το αν τοποθετήθηκαν σωστά οι στυλοβάτες; Τον χρόνο του δίνουν σε κάθε προσπάθεια οι κριτές; Το αν ο αθλητής που «άφησε το ύψος» τήρησε τους κανονισμούς; Το αν ο αρμόδιος κριτής τήρησε τον κανονισμό κατά γράμμα για τον (Β) αθλητή ή δεν τον τήρησε για τον (Α) αθλητή; κ.α.
Όλοι αυτοί είναι ΕΥΤΥΧΕΙΣ με την άγνοιά τους ή την αδιαφορία τους για τους κανονισμούς. Παρακολουθούν τους αγώνες ενθαρρύνουν όλους τους αθλητές, συμπάσχουν με αυτούς όταν πέσει ο πήχης ή χειροκροτούν τις έγκυρες προσπάθειες με ενθουσιασμό. Όταν όμως συμβεί κάτι που δεν καταλαβαίνουν … (είτε γιατί δεν γνωρίζουν τους κανονισμούς είτε γιατί δεν πρόσεξαν τι έγινε), τότε είναι αυτοί που κυρίως διαμαρτύρονται όταν κάποια «φωνή» ζητάει από τον Έφορο του αγωνίσματος να τηρηθούν οι κανονισμοί.
Δεν μας ξενίζει το γεγονός, απλή επιβεβαίωση του κανόνα γύρω από την αθλητική μας Παιδεία.

Β.    ΤΟ «ΒΑΣΑΝΟ» ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Όταν όμως γνωρίζεις την ορθή διαδικασία (αυτή που καθορίζει ο κανονισμός) και βλέπεις να μην εφαρμόζεται –να μην τηρούνται οι κανονισμοί- (είτε από παράλειψη της στιγμής, είτε από αβλεψία, είτε από άγνοια ή μη σωστή εφαρμογή του κανονισμού, …) τότε ανάλογα με ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΟΥ θα πρέπει να αποφασίσεις τι στάση θα κρατήσεις.
Θα προστατέψεις την προσπάθεια των αθλητών για έναν ΕΓΚΥΡΟ και ΤΙΜΙΟ αγώνα ή θα αφήσεις τα όποια λάθη να ευνοήσουν τον (Χ) ή τον (Ψ) αθλητή και συγχρόνως να αδικήσουν όλους τους άλλους;

ΑΠΑΞΙΩΝΩ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Κάποιοι αν και γνωρίζουν, κάθονται απαθείς και αφήνουν να γίνονται τα όποια λάθη χωρίς να νοιάζονται.  Γιατί να γίνω ο κακός; Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα; Ωχ αδερφέ να περάσουμε την ώρα μας ήρθαμε και τι έγινε που ήταν άκυρος, σιγά το πράμα… Αυτή η φιλοσοφία  απαξιώνει την προσπάθεια του κάθε αθλητή και του βροντοφωνάζει ότι το ρεκόρ που πέτυχες «δεν έχει καμία αξία» αφού μπορείς να το πετύχεις και χωρίς την πιστή τήρηση των κανονισμών.

Η μη τήρηση των κανονισμών απαξιώνει:

ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ όλη την προπονητική διαδικασία.
ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ την καθημερινή προσήλωση στο στόχο.
ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ τις θυσίες των αθλητών, των προπονητών, των γονέων και κηδεμόνων.
ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ την επίδοση και μας αφαιρεί το δικαίωμα να καμαρώνουμε γι’ αυτήν.
«Ολίγον Άκυρος» αλλά ας το δώσουμε! δεν υπάρχει ή είσαι Άκυρος ή ΟΧΙ, τόσο απλά τόσο ΔΙΚΑΙΑ

ΤΙΜΩ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝΩ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Κάποιοι άλλοι όμως «βράζουν στο ζουμί τους» όταν βλέπουν να μην τηρούνται οι κανονισμοί κατά γράμμα. [Ομολογώ ότι ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Δεν μπορώ να δεχτώ καμία επίδοση καμία διάκριση αν δεν γίνει με πιστή τήρηση των κανονισμών. Δεν μπορώ να δεχτώ καμία νίκη και κανένα μετάλλιο αν δεν είναι καθαρά].
Προσωπικά προτιμώ μιαν έντιμη συμμετοχή και όπου βγάλει παρά την με «κάθε μέσο» επιδίωξη της κορυφής.

Ο ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΡΙΤΩΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ
Λάθη σε κάθε αγώνα του άλματος επί κοντώ έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Κανέναν δεν κατηγορούμε όταν από αβλεψία της στιγμής κάνει κάποιο ανθρώπινο λάθος ακόμη και όταν αυτό γίνει από άγνοια.  (Είναι τόσες οι περιπτώσεις που μπορούν να συμβούν στο επί κοντώ, που πάντα θα υπάρχει κάποια πρωτοεμφανιζόμενη περίπτωση).
Οι προπονητές βρίσκονται σε συνεργασία με τους κριτές, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και στο τέλος των αγώνων και ανταλλάσσουν απόψεις για την ερμηνεία των κανονισμών επί θεμάτων που προέκυψαν στον αγώνα.
Όταν υπάρχει μια διαφωνία, το σημείο αυτό γίνεται αντικείμενο έρευνας και από τις δύο πλευρές και με αυτή τη διαδικασία επέρχεται η επίλυση της διαφωνίας και η γνώση.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ ΠΟΥ «ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ»
Μόνο δύο παραδείγματα θα σας αναφέρω για να δείτε το πόσο κακό κάνουν στο Στίβο και ιδιαίτερα στο αγώνισμα του άλματος επί κοντώ οι άνθρωποι που δεν δέχονται ότι μπορεί να κάνουν και λάθος.
1ο παράδειγμα αρκετά χρόνια πίσω: ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Π/Κ όταν ο Σταύρος Κουρουπάκης ήταν ακόμη ΠΠ/Α. Έσπασε το κοντάρι του στην Τρίτη προσπάθεια και ο «γεματούλης» επί κεφαλής κριτής του αγωνίσματος έδωσε την προσπάθεια ΑΚΥΡΗ … και συνέχισε τον αγώνα.
Μάταια οι προπονητές με ανοιχτό τον κανονισμό ζητούσαμε έναν κριτή να έρθει στα κάγκελα για να διαβάσει το σχετικό άρθρο που έλεγε ότι η προσπάθεια δεν είναι άκυρη.
Κανένας δεν καταδέχτηκε (δεν είχε το σθένος) να έρθει μέχρι τα κάγκελα να διαβάσει τον κανονισμό. Όταν μετά μια ώρα -μέσω Αλυτάρχη- δικαιώθηκε ο αθλητής ο κ. «γεματούλης» κριτής αποχώρησε αφήνοντας το αγώνισμα σε άλλον!


2o Παράδειγμα:
ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ
Την ίδια αδιάλλακτη συμπεριφορά (στρουθοκαμήλου)  είχε και το συνεργείο του άλματος επί κοντώ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (Α/Γ) στην ΠΑΤΡΑ.
Ακόμη και όταν τελείωσε ο αγώνας ζητούσαμε έναν κριτή να έρθει στα κάγκελα για να διευκρινίσουμε το σημείο της διαφωνίας μας. Κανένας κριτής από τους 7-8 δεν «τόλμησε», δεν θεώρησε απαραίτητο, δεν καταδέχτηκε, να πλησιάσει το χώρο των προπονητών, παρά τις συνεχείς προσκλήσεις μας για συζήτηση.
Το ανησυχητικό είναι ότι, από τον τρόπο που συνέχισαν το αγώνισμα στο 5.40, έδειξαν να μην γνωρίζουν τον κανονισμό και πιθανά ακόμη και τώρα να μην έχουν καταλάβει το λάθος τους. Με το να αρνηθούν να συζητήσουν το σημείο διαφωνίας με την κερκίδα, δείχνουν ότι ανήκουν σε εκείνους που είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
Δυστυχώς οι κριτές που δεν δέχονται να συζητήσουν τις ενστάσεις που διατυπώνονται ακόμη και σε ακαδημαϊκή κουβέντα είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για το αγώνισμα. Αυτοί από υπερβολικό εγωισμό δεν ακούν κανενός τη γνώμη.  Ό,τι έμαθαν το έμαθαν παραμένουν στα όσα ξέρουν και δεν διορθώνονται ποτέ.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΡΙΤΩΝ  ΑΛΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ   VS  ΠΑΤΡΑ   8-0
Δικαίως λοιπόν σε σύγκριση των δύο τελευταίων συνεργείων του άλματος επί κοντώ (των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Κ-20) και [της ΠΑΤΡΑΣ (Κ-23 Α/Γ)]  το σκορ μπορεί να αποδοθεί με το βαρύτατο 8-0.
Αν δε το συνεργείο ήρθε από αλλού … ως «το καλύτερο» τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο ανησυχητικά…

Με τιμή
Κατσίκας Φώτιος

print

Written by