ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ- ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΤΟ «ΤΕΣΤ COOPER»; ΡΩΤΑΕΙ Ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΤΟ ΠΑΩ ΚΟΦΤΑ…  «ΜΕΣΩ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ»

Ένα από τα βασικά στοιχεία της προπόνησης –για κάθε αγώνισμα- είναι η καλή «Γενική Φυσική Κατάσταση». Θέλοντας να δώσουμε σάρκα και οστά στον όρο «Γενική Φυσική Κατάσταση», το πρώτο στοιχείο  στο οποίο θα αναφερθούμε είναι η «αντοχή» (η ικανότητα να επαναλαμβάνουμε τις όποιες ασκήσεις-κινήσεις της προπόνησής μας χωρίς την παρουσία της κόπωσης).

Η αντοχή ως φυσική ικανότητα (η ικανότητα δηλαδή του να μπορώ να χρησιμοποιώ μεγάλη ποσότητα οξυγόνου με αποτέλεσμα οι καύσεις να γίνονται «αερόβια»), βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάλογη προπόνηση. Ένας όμως αθλητής που δεν είναι γεννημένος με μεγάλο ποσοστό σε «ερυθρές μυϊκές ίνες» ποτέ δεν θα γίνει Ολυμπιονίκης σε αγωνίσματα αντοχής, όση προπόνηση και να κάνει.

Σε όσους επέλεξαν να κάνουν άλλο αγώνισμα π.χ. «ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ή ΔΥΝΑΜΗΣ» και όχι αγώνισμα αντοχής, γιατί αυτό τους ταιριάζει καλύτερα (λόγω μεγαλύτερου ποσοστού σε λευκές μυϊκές ίνες), τους λέω ξεκάθαρα ότι η Αντοχή τους χρειάζεται και ας είναι και σε μικρότερο ποσοστό από την ταχύτητα και τη δύναμη.

Η ΑΝΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ
Στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους «ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ» την προπόνηση για τη βελτίωση της αντοχής (τρέξιμο σε ελεγχόμενο ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα),  ότι η αντοχή είναι η Βάση επάνω στην οποία θα κτίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για το αγώνισμά τους, όποιο και αν είναι αυτό.

Όποιο και να είναι το αγώνισμα σου δεν πρέπει να χαλάσεις τις σχέσεις σου με την Αντοχή. Όποιο αγώνισμα και να κάνεις θα πρέπει να συμβιβαστείς και με την ιδέα να βελτιώσεις τη Βασική σου αντοχή.

Υπάρχουν αθλητές άλλων αγωνισμάτων που συνέχεια «πιέζουν τους προπονητές τους» να το γυρίσουν στην Αντοχή!!! τόσο πολύ την αγαπούν!  π.χ. από το άλμα σε μήκος (βλέπε Μουρουδέλη Δ.!), από το επί κοντώ (βλέπε Πατσουκάκη Δ., Μπέλο Θ. ή και Θεοδωρίδου Μ.!). Ειδικά για τους παραπάνω ίσως στο τέλος υποχωρήσουμε και τους επιτρέψουμε να αφιερωθούν στους μεγάλους δρόμους αφού τόσο πολύ τους συμπαθούν, ίσως γίνει πραγματικότητα το όνειρό τους να ενταχτούν στην οικογένεια της Αντοχής – των «Λαχανιάρηδων».

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προπόνηση πρέπει να είναι ευχάριστη με εναλλαγές στο αντικείμενο-στόχο και όχι μονότονη.
Τόσο για να δημιουργήσουμε τη βασική αντοχή – τη Βάση της προπόνησης – όσο και για να υπάρξει κίνητρο και ποικιλία στην προπόνηση, χρόνια τώρα φιλοξενούμε ως καλεσμένο, στους πρώτους μήνες της αγωνιστικής περιόδου, (μαθαίνω για το «test cooper”.

Δίνοντας έμφαση στην ομαλή και σταδιακή εμπλοκή των αθλητών μας στο ρυθμό τρεξίματος, κτίζουμε την εμπιστοσύνη του καθενός σε αυτό που ονομάζουμε «Αντοχή». Κανένας δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του και πώς θα ανταποκριθεί αν τον ζητήσουμε να τρέξει για 10-12 λεπτά με  δεδομένο ρυθμό.

Αρχίζοντας το τρέξιμο με χαλαρό ρυθμό αυξάνουμε σταδιακά το χρόνο του τρεξίματος με το ρυθμό να παραμένει εύκολος. Στη συνέχεια αυξάνουμε και το ρυθμό τρεξίματος για να δούμε αν θα τα καταφέρουμε να διανύσουμε την απόσταση που θέλουμε χωρίς να υποχρεωθούμε να σταματήσουμε. Σταδιακά ο κάθε αθλητής γνωρίζει τον εαυτό του και είναι έτοιμος να δοκιμάσει και να αξιολογήσει την αντοχή του σε σύγκριση με τον συναθλητή του.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗS ΑΝΤΟΧΗΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΟ «ΤΕΣΤ COOPER».

 Αρκετά πράγματα για το Τεστ θα βρείτε ΕΔΩ.

Χρησιμοποιούμε λοιπόν αυτό το τεστ (τρέξιμο για 12 λεπτά, με στόχο να διανύσουμε όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε), αφενός μεν για να κάνουμε την προπόνηση ευχάριστη, να γνωριστούμε καλύτερα με τους συναθλητές μας αλλά και να προσπαθήσουμε να  γνωρίσουμε  τις ικανότητές μας στην Αντοχή, κάτι που ίσως δεν θα το δοκιμάζαμε ποτέ μόνοι μας.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ

Την επόμενη εβδομάδα  την (Τρίτη 29.9.20) και την (Πέμπτη 1.10.20) θα γίνουν οι τελευταίες προπονήσεις για να γνωρίσει ο καθένας τον ρυθμό του, πριν τρέξει το 12λεπτο τεστ cooper.

 

ΗΜΕΡΕΣ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ

Την Τρίτη 6.10.20 και την Πέμπτη 8.10.20 θα είναι οι ημέρες που οι αθλητές θα τρέξουν ομαδικά -σε ομοιογενή γκρουπ- το τεστ. Για όσους δεν θα μπορέσουν να είναι παρόντες θα υπάρξουν και άλλες ημέρες ώστε όλοι να τρέξουν και να γνωρίσουν και αυτήν την πλευρά του εαυτού τους.

Σε όσους «από τύχη» δεν θα μπορέσουν να έρθουν καμία από τις δύο ημέρες… θα τους κάνουμε τη χάρη να το τρέξουν όταν έρθουν, τόσο καλοί είμαστε!. Οπότε οι «λουφατζήδες» πάρτε το απόφαση … μια ψυχή που είναι να βγει ας τη βγάλουν για να ησυχάσουν.

Οι προπονητές θα καθορίσουν το στόχο για κάθε αθλητή. Όσοι το έτρεξαν ξανά θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ρεκόρ έστω και 10 μέτρα.
Τη λίστα των αθλητών που το έτρεξαν και τα προηγούμενα χρόνια καθώς και η επίδοσή τους σε μέτρα θα τη βρείτε  εδώ. ΤΕΣΤ ΚΟΥΠΕΡ ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 2019

Α! και όποιοι το τρέξουν χωρίς διάθεση να προσπαθήσουν για ρεκόρ… δεν θα μετράει. Θα πρέπει να το ξανατρέξουν! ΤΥΧΕΡΟΙ….

Θα δεχτούμε και όποιον γονέα, κηδεμόνα θελήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε σύγκριση με τον γιό του ή την κόρη του.
Ε! ρε δούλεμα που έχει να πέσει για μερικούς «περιπατητές».

print

Written by